Nejvyšší úroveň vydechovaného CO měli podle předpokladu kuřáci klasických cigaret. Jejich hodnoty se pohybovaly ve varovných "červených číslech". Nejvyšší výsledky byly 20 a 17 ppm.

Jen pro zajímavost – to dvojnásobně přesahuje maximální přípustnou hodnotu znečištění ovzduší v městech EU, jež činí 8,5 ppm. „Naopak u nekuřáků a uživatelů bezdýmých produktů byly hodnoty podobné a přístroj vykazoval ‚zelená čísla‘,“ uvedla Zuzana Matějů ze společnosti Philip Morris.

Že nebezpečná zplodina oxidu uhelnatého výrazně klesne už po několika dnech bez cigaret, dokazuje i případ vedoucí servisního oddělení Blesku Olgy Nedbálkové. „Jsem kuřák, ale několik dní před tímto měřením jsem přešla jen na nahřívaný tabák. A hodnoty CO ve výdechu byly stejné jako u nekuřáků,“ pochvaluje si paní Olga s tím, že vážně zvažuje užívání pouze bezdýmých produktů. Stejně nízké hodnoty měla i nekuřačka Monika.

Oxid uhelnatý (CO)

Vzniká ve velkém množství při spalování paliva, dřeva nebo třeba tabáku v cigaretách a je to značně jedovatý plyn bez zápachu. Při inhalaci do plic se oxid uhelnatý dostává do krevního oběhu a snižuje schopnost krve roznášet po těle kyslík. A to negativně ovlivňuje činnost srdce, svalů a mozku.

Co je hodnota ppm

Jde o počet částic na jeden milion a udává koncentraci CO v těle. Je to i výraz pro jednu miliontinu (celku).

Kolega – silný kuřák – měl hodnotu 20 ppm. A to je opravdu hodně.
Autor: Jakub Poláček

Alternativy jsou lepší než spalovaný tabák

Výsledky měření oxidu uhelnatého ukázaly, že u nekuřáků a uživatelů alternativ ke kouření klasických cigaret je hladina tohoto jedovatého plynu v normě. U kuřáků byly výsledky opačné. Plíce se začínají čistit od zplodin kouření včetně oxidu uhelnatého až po 48 hodinách po poslední cigaretě. U náruživého kuřáka to znamená, že je stále intoxikován. Co by tedy závislý kuřák měl udělat pro své zdraví?

„Pokud se člověku opakovaně nedaří přestat kouřit, měl by aspoň snížit expozici spalovaného tabáku,“ tvrdí adiktolog a vědecký poradce národního protidrogového koordinátora Viktor Mravčík a dodává:

„Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby lidé neužívali vůbec nic, ale když toho nejsou schopni, je lepší alespoň alternativa než ten spalovaný tabák. K těm nejméně rizikovým patří farmaceutické přípravky anebo nikotinové sáčky či porcovaný tabák. V tom středním riziku jsou výrobky, kde dochází ke vdechování aerosolu, ať již jde o elektronické cigarety, likvidy, nebo zahřívaný tabák,“ míní Mravčík.

Češi šetří plíce i peněženky.
Autor: SZÚ

Fotogalerie
6 fotografií