Pro bolesti páteře, kterými trpěla víc než deset let, se zpěvačka s charizmatickým syrovým hlasem už ani v lednu nezúčastnila Pecháčkova pohřbu. Bolesti měla takové, že měsíce nevycházela ze svého bytu na pražském Žižkově. „Jezdili jsme spolu na vystoupení, ale pak už nemohla, chudák, ani do auta... Strašně ji bolela záda!“ popsal potíže kolegyně zpěvák Milan Drobný (78).

Odvoz sanitkou

K vážným zdravotním problémům (mj. zánět sedacího nervu), které Yvonně změnily život a vlastně ji přikovaly k lůžku, se v poslední době přidala bohužel i rakovina plic, o které nevěděly ani nejbližší kamarádky v čele s další komunisty pronásledovanou Slavicí, Martou Kubišovou (80).

„Yvonne úspěšně podstoupila operaci nádoru,“ odhalila až včera spisovatelka Marie Formáčková (70). Poslední roky měla ke zpěvačce blízko, často si spolu volaly. V neděli se Přenosilové doma přitížilo. „Volala mi Yvonnina sousedka, naše bývalá sekretářka z rádia, že Přenosilové volala záchranku,“ potvrdil Radko Kubičko, kolega Přenosilové z rádia.

A ani lékaři ve vinohradské nemocnici, kde ležela na interním oddělení, zpěvačku už bohužel nedokázali zachránit. Zemřela v pondělí ve 13:30, podle zpráv z nemocnice na celkové selhání orgánů.

Slavná od 17

Yvonne Přenosilová se proslavila už v 17 letech. Hrála v Semaforu a Ypsilonce, koncertovala s Olympikem, byla členkou skupiny Apollo spolu s Karlem Hálou (†74) a Pavlínou Filipovskou (82). Zpěvačka hitů Boty proti lásce, Tak prázdná, Roň slzy se objevila například ve filmech Kulhavý ďábel a Dita Saxová.

V Německu se stala baronkou!

Slavnou se Yvonne stala hlavně díky divadlu Semafor, kde působila stejně jako Eva Pilarová (†80) a Karel Gott (†80). V roce 1968 ale jako jedna z prvních podepsala manifest Dva tisíce slov, tedy zásadní dokument tzv. pražského jara volající po demokratizaci země, aby šest dní po sovětské invazi odešla do emigrace, přes Rakousko se dostala do tehdejšího Západního Německa. Tam se pak v Mnichově, kde začínala jako pozemní stevardka na letišti, vdala za barona von Schuckmanna a porodila jediného syna Maxmiliana Philipa (44). Od roku 1987 tam pak na doporučení Karla Kryla nastoupila jako redaktorka do rádia Svobodná Evropa, kde také potkala svou životní lásku – šéfredaktora Pavla Pecháčka (†82).

Nezůstala opuštěná...

Po rozvodu s advokátem von Schuckmannem se Yvonne bez syna vrátila do Česka, kde dál působila v Pecháčkem řízené české redakci Svobodné Evropy. V poslední době už ale vůbec nevycházela z domu, přestože v něm byl nově vybudovaný výtah, a tak by ani nemusela šlapat do schodů. Neměla už prostě síly a bolesti zad ji zcela paralyzovaly. „O nákupy a všechny další důležité věci se jí starala kamarádka a kolegyně z rádia Lída Rakušanová. Rozhodně nebyla opuštěná,“ ujistila Blesk Marie Formáčková.

Video
Video se připravuje ...

Přenosilová o zesnulém Bobkovi: Už to nebyl on... Jan Jedlička, David Turek

Fotogalerie
48 fotografií