V knize s podtitulem Dotýkat se hvězd se na životní příběh umělkyně podíváme zejména očima jejího třetího manžela Jana Kolomazníka (70), který jí byl oporou i důvěrníkem posledních více než třicet let. A nevzpomíná jen on, ale i řada Eviných přátel a souputníků, včetně Marty Kubišové (80).

Podle Kubišové s Pilarkou nikdy nebyla nuda – naopak! „Měly jsme takovou dámskou partičku – já, Eva, Yvonne Přenosilová a Jitka Zelenohorská, herečka, která v tu dobu chodila s Waldou (Matuškou – pozn. red.). Jenže Walda Jitku podezíral, že ta naše partička je jen nějaké krytí a že chodíme za nějakýma chlapama! Dost žárlil, ale opravdu nebylo na co,“ prozradila Kubišová.

Právě s Matuškou Eva nazpívala své obrovské hity Ach, ta láska nebeská nebo Tam za vodou v rákosí.

Kubišová také upřímně promluvila o okamžiku, kdy její kamarádka Eva podepsala Antichartu. Jak se Marta, která kvůli režimu vystupovat nesměla, cítila? A měla to Pilarce po revoluci za zlé?

„Dostala jsem (od kolegů umělců – pozn. red.) takovou nalejvárnu, de facto školení, s kým mám mluvit a s kým ne, kdo byl před revolucí na které straně barikády,“ vysvětluje Kubišová. „Hodně jsem o tom přemýšlela, ale pak jsem jim řekla, že to bych se nemohla projít po Praze a že pořád nemůžu přemýšlet, kdo kam patřil. Věděla jsem, že tyhle věci musím hodit za hlavu a neřešit to,“ přidává diplomaticky, že Evě nic nezazlívala.

Nová kniha o Pilarové

Psát o Evě Pilarové bez toho, aby se ve vzpomínkách objevovala jména jako Karel Gott, Waldemar Matuška a další hvězdy české pop-music, prostě nejde. Však na knize spolupracovaly také Yvonne Přenosilová, Pavlína Filipovská, Jiřina Bohdalová, Monika Absolonová a řada dalších včetně Jiřího Suchého, který pro knihu napsal předmluvu.

Kniha Pilarka: Dotýkat se hvězd k dostání u všech dobrých knihkupců nebo na ikiosek.cz s dopravou ZDARMA.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Evu Pilarovou (†80): Vzkaz Gottové a dav VIP hostů Blesk TV

Fotogalerie
70 fotografií