Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří smutek blízkých rukojmích: Unesená matka se syny (†10 měsíců a †4) zemřeli v Gaze, tvrdí Hamás

Autor: ver, ČTK - 
29. listopadu 2023
16:16

Jak plynou další a další dny, naděje těch, jejichž blízcí jsou stále v zajetí v Pásmu Gazy, postupně slábnou. Mezi rodinami unesených se naopak rozšířily obavy, že jejich příbuzní byli Hamásem buď předáni jiné skupině, nebo že zemřeli, píše Sky News. Podle agentur EFE a Reuters Hamás nyní uvedl, že při dřívějším ostřelování zemřeli tři rukojmí - matka, desetiměsíční a čtyřleté dítě, což odpovídá rodině Shiri Bibasové se syny Kfirem a Arielem.

Shiri Bibasová a její děti Ariel a Kfir zmizeli v Pásmu Gazy a od jejich únosu o nich rodina neslyšela žádné podložené zprávy. Desetiměsíční chlapeček Kfir Bibas byl nejmladším z asi 240 lidí, které Hamás 7. října unesl do Pásma Gazy.

„Tři zadržení sionisté zemřeli v důsledku dřívějšího sionistického bombardování Pásma Gazy,“ uvedly na síti Telegram Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu. V jejich prohlášení se podle EFE uvádí, že zemřelými jsou Shiri Silvermanová Bibasová a její synové Kfir Bibas a Ariel, kteří měli též argentinské občanství. Všichni tři byli uneseni s jejich otcem Jardenem z kibucu Nir Oz.

Za jejich propuštění se tento týden konala v Tel Avivu demonstrace poté, co se neobjevili na seznamu propouštěných rukojmích během dočasného příměří, jež platí od pátku. Na základě dohody s Izraelem zprostředkované Katarem, Egyptem a Spojenými státy Hamás propouští od pátku každý den zhruba desítku žen a dětí výměnou za trojnásobek Palestinců z izraelských věznic.

„Shiri Bibasová je moje blízká přítelkyně, byly jsme ve stejné době těhotné," uvedla v úterý podle serveru Ynet jedna z obyvatelek kibucu Nir Oz. „Když jsem se dozvěděla o dohodě o propouštění rukojmích, předpokládala jsem, že budou mezi prvními, kteří se vrátí."

Sestřenice Bibasové, Yifat, popisovala muka při čekání na jejich osvobození. Jejich příbuzným totiž bylo řečeno, že je Hamás mohl předat jiné skupině operující v Pásmu Gazy. 

„Co je to za skupiny? Pokaždé, když se snažíme zjistit, proč je Hamás odmítá pustit na svobodu, dostaneme se do slepé uličky. Nevíme, jestli jsou vůbec naživu,“ řekla Yifat a pokračovala. „Je to opravdu frustrující. Jejich propuštění mi připadá velmi daleko, ačkoliv je vlastně opravdu blízko. Hamás vládne Pásmu Gazy a já doufám, že ať už je drží jakákoliv skupina, tak vyhoví a vrátí nám je zpět. Řekli, že rukojmí budou přesunuta do rukou Hamásu, tak doufám, že tyto skupiny splní, co slíbily.“

„Myslím, že s námi Hamás hraje psychologickou hru,“ tvrdila přitom Yifat. „Je to brutální. Ale co můžeme čekat od teroristické organizace, která vykonává tak strašné věci? Je neuvěřitelné, že se dítě stalo jakousi vítěznou kartou nebo trofejí. A tomu, kdo ho drží, naskytuje možnost, jak získat více zbraní nebo paliva,“ pokračovala Yifat.

„Každý z těch 240 unesených by měl být zpět doma se svými rodinami. Všichni jsme aktéry jednoho stejného příběhu (...) Je tu spousta matek, spousta dětí, které čekají na své rodiče. Každý, kdo byl unesen, ztratil někoho ze své rodiny. Jen o tom ještě neví,“ dodávala Yifat.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi