Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hamás nečekaně propustil dvě izraelské seniorky (79) a (85). Jejich muže dál drží v Pásmu Gazy

Aktualizováno -
23. října 2023
23:35
Autor: ČTK, Mii - 
23. října 2023
22:03

Palestinské islamistické hnutí Hamás dnes večer propustilo ze zajetí dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od útoku ze 7. října. Důvody k jejich propuštění byly podle mluvčího ozbrojeného křídla skupiny humanitární a zdravotní. Kancelář izraelského premiéra později propuštění dvou izraelských seniorek potvrdila a uvedla, že byly předány izraelské armádě a jsou na cestě do izraelské nemocnice, kde se setkají se svými rodinami.

Podle egyptské státní tiskové agentury byly ženy propuštěny na přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že dvojici vyvezl z Pásma Gazy jakožto neutrální prostředník.

„Rozhodli jsme se je propustit z humanitárních a zdravotních důvodů... Přestože je nepřítel minulý pátek odmítl přijmout,“ uvedl mluvčí Hamásu s tím, že zajatkyně byly propuštěny za zprostředkování Kataru a Egypta. „Egyptské snahy zajistit propuštění dvou žen z Pásma Gazy uspěly,“ dodala egyptská tisková agentura.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v prohlášení uvedla, že propuštěnými ženami jsou 79letá Nurit Cooperová a 85letá Jocheved Lifšicová a poděkovala Egyptu a Červenému kříži. Obě ženy byly podle prohlášení uneseny z kibucu Nir Oz a jejich manželé jsou stále v Pásmu Gazy. Seniorky byly podle Netanjahuovy kanceláře předány izraelským vojákům a jsou na cestě do izraelské nemocnice, kde se opět shledají se svými rodinami.

Jocheved Lifšicová byla podle serveru Times of Israel 7. října zadržena s jejím partnerem Odedem. Toho si podle všeho teroristé ponechali – pokud je naživu. Pár v minulosti spoluzakládal kibuc Nir Oz a byl znám tím, že podporoval mírové řešení konfliktu. Pravidelně dokonce rozvážel pacienty z Gazy do nemocnic po celém Izraeli. Hamás podle jejich dcery jejich dům vypálil.

Americký prezident Joe Biden dnes na otázku možnosti příměří odpověděl, že Hamás musí nejprve propustit všechny rukojmí. „Měli by být propuštěni rukojmí a pak se můžeme bavit,“ uvedl Biden podle agentury Reuters. Ta také s odkazem na nejmenované zdroje píše, že Spojené státy radí Izraeli, aby ještě s pozemní operací v Pásmu Gazy posečkal, aby bylo víc času na jednání o propuštění dalších rukojmích.

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán podle televize Al-Džazíra večer zpochybnil zprávy, že se Hamás chystá dnes v noci propustit 50 zadržovaných dvojích občanů. Zprávy o jejich možném propuštění se dnes objevily v izraelských médiích. Podle Hamdána to jsou „fámy“.

V pátek Hamás ze zajetí propustil dvě Američanky - Judith Raananovou s její dceru Natalii. Katar v jejich propuštění sehrál významnou roli. Mluvčí Hamásu uváděl, že Izrael odmítl přijmout Jichakovou a Lifšicovou. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale tvrzení Hamásu tehdy označila za propagandu, napsal web NBC News.

Hamás dříve uvedl, že sám v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes 20 rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.

Video  Hamás připravoval útok na Izrael několik měsíců.  - Hamás
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi