Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující zpověď z kolébky teroristů: Hamásu o Palestince vůbec nejde, tvrdí syn lídra

Autor: DVL, ČTK, lig - 
21. října 2023
12:50

Syn lídra tvrdí, že hnutí Hamás Palestinci vůbec nezajímají a naopak je využívají k tomu, aby se jim podařilo dosáhnout svých dlouhodobých cílů. Muž to uvedl pro americkou televizi Fox News. „Narodil jsem se v srdci vedení Hamásu a moc dobře je znám. Nezajímají je Palestinci, neberou ohled na lidský život," řekl syn lídra. Jaké jsou podle něj skutečné úmysly hnutí Hamás?

„Narodil jsem se v srdci vedení Hamásu a moc dobře je znám. Nezajímají je Palestinci, neberou ohled na lidský život. Viděl jsem jejich brutality z první ruky, když jsem v roce 1996 strávil rok a půl v ghettu, víte, tehdy zabili mnoho Palestinců a tehdy jsem se rozhodl, že ve hnutí nemůžu být," řekl syn lídra vedení hnutí Hamás americké televizi Fox News.

„Zeptal jsem se, co když někdy začnou vládnout, co udělají? Pokud se jim podaří zničit Izrael a vybudovat vlastní stát, co udělají? Zabijí naše lidi. Tohle byla první otázka, kdy jsem k sobě musel být upřímný," pokračoval muž a dodal, že od té doby, co odešel, uplynulo dvacet pět let a nyní „vládnou Gaze a vidíme, čeho jsou schopni". 

Palestince Hamás využívá

„Je to ošklivá válka a Izrael ji nezačal. To udělal Hamás," řekl dále syn lídra. „Hamás není národní hnutí, je to náboženské hnutí, jejich cílem je vybudovat Islámský stát. Nezajímá je vlastenectví, vlastně jsou proti němu. Já to chápu tak, že využívají Palestince, aby se jim podařilo dosáhnout svého dlouhodobého cíle a to je transformovat Blízký východ a svět na Islámský stát." 

Dodal, že hnutí financuje Írán a Hamás slouží jemu a nikoli Palestincům, které používá jako živé štíty.

Dlouholetý konflikt mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem nevídaným způsobem eskaloval, když ozbrojenci z Pásma Gazy spustili několikahodinové ostřelování izraelských měst a zároveň vtrhli do pohraničních oblastí.

Izraelské ozbrojené síly brzy poté oznámily, že obnovily kontrolu nad izraelskými obcemi u hranice Pásma Gazy, kam v sobotu 7. října vtrhli ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás.

Na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy nyní probíhají boje. Izraelská armáda na sobotní útok radikálního hnutí Hamás na izraelské území odpověděla intenzivním bombardováním Pásma Gazy. Údery podle OSN zasáhly i rezidenční budovy či školy a neobešly se bez civilních obětí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

naidka ( 22. října 2023 11:37 )

Celebrity-chachacha ( 21. října 2023 23:55 )

To je to známé:

Proč k nám přicházíte?

Utíkáme před bídou a násilím.

A co nám přinášíte?

Bídu a násilí.

Jirik-ta ( 21. října 2023 19:07 )

viz Bandera - to je jejich celá historie - dějiny

Jirik-ta ( 21. října 2023 19:05 )

a nebo taky opačně, ukrajinec co se mnou dělal tak když chtěl jet domu, tak peníze posílal přes union bank, poněvadž by ho soudruzi oligarchové odrbali. Ukrajina na tu samostatnost nemá.
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/am­nesty-international-muceni-a-vrazdy-na-ukrajine-na-dennim-porad­ku.A1­50522_­113428­_zah­ranic­ni_vez

Jirik-ta ( 21. října 2023 19:01 )

poněvadž ty taky nic nezajímá

Zobrazit celou diskusi