Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás propustil prvních 25 rukojmích! I babičku (85), s jejíž vnučkou mluvil Lipavský

Aktualizováno -
24. listopadu 2023
22:00
Autor: ČTK, lig, Mii - 
24. listopadu 2023
06:40

Palestinské hnutí Hamás dnes propustilo 24 rukojmí, která uneslo 7. října při útoku na Izrael. Na základě dohody o příměří se tak dnes do Egypta dostalo i 13 izraelských rukojmí, žen a dětí, která má izraelská armáda následně přepravit do Izraele. Je mezi nimi například 85letá seniorka Jaffa Adarová, s jejíž vnučkou při své návštěvě Izraele mluvil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Kromě toho Katar informoval o propuštění deseti zajatých Thajců a jednoho Filipínce. Z izraelských věznic bylo výměnou za rukojmí propuštěno 39 palestinských vězňů - žen a dětí - na Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu.

Rukojmí byla po 16:00 SEČ předána pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří je převezli do Egypta přes hraniční přechod Rafáh. Tam na ně čekali izraelští vojáci se zdravotníky. Se svými příbuznými se pak propuštění mají setkat v izraelských nemocnicích.

Návrat své 85leté babičky očekává například Adva Adarová. Seniorka je mezi propuštěnými a byla jedním z témat říjnové návštěvy Lipavského v Izraeli. „Nemůžu uvěřit, že unesli stařenku,“ uvedla dříve Adva. Upozorňovala, že její babička bere léky a že není jisté, jak únos Hamásem přežije. Nakonec přežila.

„Dojalo mě, že mezi propuštěnými z Gazy byla i Yaffa Sadar, s jejíž rodinou jsem se setkal při své cestě do Izraele. Tento příběh má šťastný konec, nesmíme ale polevit a musíme dělat vše pro to, aby takhle skončily příběhy všech unesených,“ reagoval Lipavský.

Mezi 13 izraelskými občany, které dnes propustili radikálové z hnutí Hamás, jsou celkem čtyři děti a šest seniorek. Jmenný seznam propuštěných, kteří už jsou na izraelském území, zveřejnily izraelské úřady. Na svobodu se dostala mimo jiné 34letá žena i s dvouletou a pětiletou dcerou.

Většinu dnes propuštěných zajali ozbrojenci z Hamásu v jihoizraelském kibucu Nir Oz, odkud pochází například 78letá bývalá učitelka Margalit Mozesová. Unesen byl i její manžel Gadi, ten se však nyní na svobodu nedostal. V Nir Oz radikálové zajali i 72letou Adinu Mošeovou, jejíhož manžela zavraždili.

Je to jen začátek, říká Biden

Francie a Německo uvítaly propuštění první skupiny rukojmí.  Francouzský prezident Emmanuel Macron při té příležitosti ujistil rodiny zajatých Francouzů, že je odhodlán dosáhnout i jejich propuštění. Mezi dnes propuštěnými 24 lidmi žádný Francouz není, německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že mezi propuštěnými jsou i čtyři lidé s dvojím německým a izraelským občanstvím.

Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že nynější propuštění 24 rukojmí musí být jen začátkem. „Je to dobrá zpráva, že byla konečně propuštěna první skupina rukojmí. Je těžko dokážeme pochopit, co si oni a jejich blízcí v posledních týdnech prožili,“ napsal na síti X německý kancléř. „Hamás musí propustit bezpodmínečně všechna rukojmí,“ dodal.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena je dnešní propuštění rukojmích jen „začátkem procesu“. „Očekáváme, že víc bude následovat v příštích dnech,“ řekl. Dohoda podle něj vznikla s významným přispěním americké diplomacie, včetně „četných telefonátů“, které s lídry regionu Blízkého východu on sám vedl z Oválné pracovny Bílého domu.

Palestinci utíkají

V Pásmu Gazy začalo dnes v 7:00 místního času (6:00 SEČ) platit první příměří ve válce Izraele s palestinským hnutím Hamás, která začala 7. října útokem Hamásu na Izrael. Klid zbraní má trvat zatím čtyři dny, během nichž má Hamás propustit dohromady 50 z 240 lidí unesených 7. října do Pásma Gazy. Z izraelských věznic se má dostat 150 Palestinců, v obou případech jde o ženy, děti a mladistvé.

Dnešní příměří využily také tisíce obyvatel Pásma Gazy k tomu, aby se vrátily do svých domovů, odkud je vyhnalo v předchozích sedmi týdnech izraelské bombardování a od konce října i pozemní operace izraelské armády. Chtějí zjistit, zda jejich domy ještě stojí, a případně si odnést další věci.

Někteří Palestinci se ale snaží dostat i z jihu Pásma Gazy, kam se během bojů přesunula většina z 2,4 milionu obyvatel, na sever. V tom se jim podle některých zdrojů snaží zabránit izraelská armáda, která shazovala i letáky s upozorněním, že navzdory příměří je sever válečnou zónou. Podle agentury AP vojáci dva Palestince zastřelili a 11 dalších zranili, když se jim, zřejmě střelbou do nohou, snažili zabránit v návratu na sever. Podle deníku Haarec vojáci použili slzný plyn, mluvčí armády řekl, že věc se vyšetřuje.

Příměří je dočasné

Izraelská armáda zdůrazňuje, že příměří je dočasné a že po něm bude následovat obnovení bojů, což dnes zopakoval i ministr obrany Joav Galant. Přítomnost civilistů na severu Pásma Gazy by tak armádě komplikovala boje s Hamásem, který se Izrael snaží zničit v odvetě za jeho útok ze 7. října. Při něm palestinští ozbrojenci povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů a včetně dětí. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle palestinských zdrojů zabilo už téměř 15.000 lidí, z toho dvě třetiny byly žena a děti.

Katar, který dohodu o dočasném příměří a výměně rukojmí za vězně spolu s USA a Egyptem zprostředkoval, doufá, že se podaří dosáhnout trvalého příměří. Hovoří se i o možnosti prodloužení dočasného příměří. Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová dnes telefonicky ČTK řekla, že se hovoří o tom, že příměří by mohlo být prodlouženo o dalších přibližně pět dní s tím, že za každý den by bylo propuštěno dalších deset rukojmí a dalších tři desítky palestinských vězňů.

Do Pásma Gazy dnes také po začátku příměří vjely další kamiony s humanitární pomocí, každý den příměří by to mělo být asi dvě stě nákladních aut s potravinami, vodou a zdravotnickým materiálem, což je ale stále velmi málo. Před válkou tam jezdilo na 500 kamionů s pomocí denně. Od 21. října, kdy Izrael povolil do Pásma Gazy první humanitární pomoc od začátku války, se tam dostalo dosud ani ne dva tisíce kamionů s pomocí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Izrael umožní každý den příměří také vjezd čtyřem cisternám s palivem pro humanitární organizace OSN, podle dohody o příměří má být zaručeno, aby se palivo nedostalo do rukou Hamásu. Do Pásma Gazy přes Rafáh vjela i vozidla přepravující polní nemocnici, kterou poskytly Spojené arabské emiráty a která má mít 150 lůžek.

Zatímco z Pásma Gazy se v posledních týdnech snaží mnozí dostat pryč, dnes se do této oblasti začali vracet první Palestinci, kteří po vypuknutí války museli zůstat v Egyptě. Vracet se mohou díky dohodě mezi palestinskou ambasádou v Káhiře a egyptskými úřady.

Video  Hamás a jeho tunely: Takhle se teroristé skrývají v nemocnici v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

istyl ( 24. listopadu 2023 20:32 )

A jeden ma na ni i telefon...na babičke...

Zobrazit celou diskusi