Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Abigail (4) zavraždil Hamás oba rodiče, plazila se v krvi svého otce. Teď ji teroristé propustili

Autor: ver, ČTK - 
26. listopadu 2023
17:53

Malou Abigail Idanovou unesl Hamás během útoku na jižní Izrael 7. října poté, co zavraždil oba její rodiče. Rodina dívky, která má izraelské i americké občanství, poslední dny doufala, že Abigail bude propuštěna v rámci dohody, díky níž se má na svobodu dostat padesát rukojmí, která Hamás drží v Pásmu Gazy. V pátek ani v sobotu se nedočkali a už pomalu ztráceli naději, dívka ale nakonec byla propuštěna v neděli společně s dalšími 16 lidmi.

Abigail Hamás unesl poté, co jeho bojovníci zaútočili na kibuc Kfar Aza, kde dívka bydlela spolu se svými rodiči a sourozenci. Rodiče Abigail byli při útoku zavražděni. Otec měl dívku chránit vlastním tělem, když jeho i matku Abigail zastřelili bojovníci Hamásu. „Vylezla zpod otcova těla od hlavy k patě pokrytá jeho krví. Pak utekla do sousedního domu, kde ji zajal a unesl Hamás,“ popsala dívčina teta Liz Hirsh Naftaliová pro server Israel National News.

Sourozencům Abigail, kterým je šest a deset let a kteří byli svědky vraždy svých rodičů, se podařilo uniknout tím, že se 14 hodin skrývali ve skříni. „Jedna věc, které se všichni držíme, je naděje, že se Abigail vrátí domů,“ řekla dříve Naftaliová. „Každý den od 7. října, trpíme stejně jako v onu osudnou sobotu. Naše srdce jsou s Abigail. Každý den na ni myslíme a modlíme se za ni,“ dodala. 

Dívčina sestřenice Noa Naftaliová řekla, že Abigail byla držena v Gaze spolu se sousedy rodiny z kibucu Kfar Aza. „Ze začátku jsme si mysleli, že Abigail zemřela, ale později jsme zjistili, že přežila. Její otec ji dokázal ochránit vlastním tělem,“ řekla Naftaliová. 

„Trvalo pár dní, než byl kibuc vyčištěn, než byli dovnitř vpuštěni první lidé a než jsme sami pochopili vážnost situace,“ popisovala Naftaliová. „A zjistili jsme, že očitý svědek viděl, jak bojovníci Hamásu odvádí sousedku naší rodiny spolu s jejími dětmi a Abigail pryč z kibucu,“ dodala. 

„Víme, že byly zajaty a další věc, kterou jsme se dozvěděli, je, že jim byl přiznán status rukojmí. Žijeme v nevědomí. A my, izraelské rodiny v Americe, obzvlášť. Máme velmi málo informací,“ pokračovala Naftaliová. 

Abigail nyní po pruštění bude žít spolu s jejími sourozenci u příbuzných v Americe. „Rodina jí poskytne lásku a podporu, kterou potřebuje poté, co ztratila rodiče,“ uzavřela Naftaliová.

17 dalších lidí na svobodě

Hnutí Hamás dnes propustilo podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho celkem 14 Izraelců a tři cizince. Zástupci Hamásu uvedli, že Červenému kříži předali 13 Izraelců, tři Thajce a jednoho Rusa, napsala agentura Reuters.

Drobný rozdíl v počtech propuštěných zajatců vysvětlují izraelská média tím, že ruský občan má dvojí občanství, a proto jej lze považovat i za Izraelce. Stejně jako v předchozích dnech jsou mezi propuštěnými Izraelci zřejmě výhradně ženy a děti.

Video Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život. - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jindřich Lacina ( 27. listopadu 2023 11:53 )

budete přinášet stejné příběhy i 4 000 palestinských dětí zavražděných židáckými vrahy ?! viz .: http­s://ww­w.ny­times­.com/2­023/11­/25/wor­ld/mid­dlee­ast/is­rael-gaza-death-toll.html

Zobrazit celou diskusi