Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čecha Orana popravil Hamás. Zpověď zdrcené maminky: Co jí psal těsně před smrtí?

Autor: VaB, lig - 
20. října 2023
12:21

Vůbec netušil, že jemu a jeho přítelkyni jde o život. Čechoizraelec Oran si myslel, že zvuky výbuchů a střelby pochází z počítačové hry. Pak do jejich domu vtrhli ozbrojenci z teroristického hnutí Hamás a mladého, 22letého muže skrze dveře zastřelili. Oran se snažil chránit svou milovanou. 

Ve středu odpoledne přišla zdrcující zpráva o tom, že při útocích v Izraeli přišel o život i Čechoizraelec Oran Elfasi, 22letý český občan zemřel při návštěvě v kibucu Nirim. První zprávy rodině o tom, že se v Izraeli děje něco neobvyklého, začal psát v sobotu ránu.

Rodině domů v SMS zprávě psal, že slyší výbuchy a střelbu. „Zpočátku si myslel, že někdo hraje počítačovou hru. Neměl tušení, že mu jde život. Od jeho přítelkyně jsme se dozvěděli, že ozbrojenci vtrhli do jejich domu a dobývali se do místnosti. Držel dveře a přes ně ho zastřelili,“ popisuje poslední chvíle „ajťáka“ Orana jeho matka Karen pro server iROZHLAS.

V té době byl mladý muž na návštěvě u své přítelkyně na jihu země. „Nikdo jim nepřišel na pomoc. Žádná armáda, nikdo. Nerozumím tomu. Armáda je všude, vše je zabezpečené. Nerozumím tomu. A je nechali na pospas. Sedm dlouhých hodin!“ popisuje matka. Oran na místě zemřel, jeho přítelkyně ale brutální útok přežila.

 

Absolvoval vojenskou službu

Úřady Karen o úmrtí jejího syna informovali až tři dny poté, co se o neštěstí dozvěděla jinou cestou. Ona sama žije v Galileji, její syn pobýval nedaleko Tel Avivu, kde pracoval jako technická podpora v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

„V prosinci absolvoval vojenskou službu, byl na návštěvě v Londýně. Byl to prostě dvaadvacetiletý kluk, hrál na kytaru, rád zpíval... Měl své sny. Jen musel umřít tak mladý,“ dodává smutně zarmoucená matka. Oba mají český pas, jejich pradědeček z Česka pocházel, před okupací se mu podařilo prchnout. Pět let strávil v detenčním táboře, po vzniku země se usadil v Izraeli.

„Myslel si, že tady bude v bezpečí. Všichni jsme si to mysleli. Pocit bezpečí už je ale pryč. Bojíme se, co bude dál,“ dodává Karen.

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku není v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

stoura ( 21. října 2023 05:39 )

padrino ( 20. října 2023 19:17 )

Předpokládám,že si psali česky,když byl kluk izraelský Žid.

Martin Kos ( 20. října 2023 18:01 )

Zdrcená maminka ne- Čecha z Izraele

RASPUTIN ( 20. října 2023 17:02 )

Oran není žádný Čech, ale Izraelec jako poleno.

Klarka Klarka ( 20. října 2023 16:49 )

Česká republika poslala letadla pro návrat občanů ČR, Němci také nabízeli přesun se Slovákama by se také domluvil ...sorry, kdo chce řeší situaci! Je to stresové, ale VŠE MÁ ŘEŠENÍ!!! Lidé uvízli na hranicích Konga a Rwandy, nikdo se o ně nepostaral, občané, odborníci šli pěšky přes půlku Afriky nikdo jim nepomohl! Doporučuji film Hotel Rwanda! Těším se na nadávky!vládní speciály! Nechcete, zůstaňte! Ještě poslat psychologa

Jako zdravotní sestry bych poslala Ukrajinky! Protože UA občané z Izraele žádají o pomoc Ukrajinu a Zelenskyj!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání