Účastníci měli izraelské vlajky nebo letáky, na nichž byly fotografie unesených občanů Izraele. Asi dvacítka lidí seděla v tichém protestu se zavázanýma očima na zemi kolem rozprostřených izraelských vlajek.

Bez incidentu

„Pokud jste Češi, napište svému premiérovi a poděkujte mu za podporu Izraele,“ řekl anglicky jeden z účastníků. Dodal, že nejde o konflikt mezi židy a muslimy, jak se snaží situaci rámovat Írán, ale o boj Státu Izrael s teroristickou organizací.

Přišli jsme o 1 400 bratrů a sester, kteří nic neudělali. Jediná jejich vina byla, že se narodili ve Státě Izrael,“ uvedla další organizátorka shromáždění. Připomněla, že asi 40 z 240 Hamásem držených izraelských rukojmích jsou děti. „Chceme naše děti zpátky,“ řekla.

Lidé, převážně cizinci, se na náměstí sešli před 19:00 a shromáždění ukončili zhruba o hodinu později. Na akci dohlíželi policisté a obešla se bez incidentů. Kritici izraelských odvetných útoků, kteří v Praze v poslední době uspořádali několik demonstrací, se na náměstí neobjevili.

Měsíc bojů

Při útoku v sobotu 7. října ozbrojenci hnutí Hamás na jihu Izraele pozabíjeli přes 1 400 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 240 osob bylo do Pásma Gazy odvlečeno jako rukojmí. Při odvetných izraelských úderech na Pásmo Gazy zemřelo nejméně 10.328 lidí, informovala dnes agentura AFP s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které Hamás kontroluje.

Video
Video se připravuje ...

Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
42 fotografií