Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svědectví z nitra pozemní ofenzivy Izraele v Gaze: „Viděli jsme mnoho protitankových střel“

Autor: ver, lig - 
7. listopadu 2023
05:00

Izraelská armáda bere při svém postupu jen malý počet novinářů do Pásma Gazy, aby jim ukázala průběh svých tamních pozemních operací. Reportování z místa podléhá izraelským vojenským omezením, i tak ale přináší alespoň částečný vhled do toho, jak to v Gaze v současné době vypadá. Informuje o tom sever Sky News. Na co tam Izraelci mimo jiné během pozemních operací narazili?

Když jsem vystoupila z izraelského obrněného vozidla, okamžitě se ozvala střelba. Na první pohled byly patrné důkazy čtyři týdny dlouhého bombardování Pásma Gazy. Novináři žijící na palestinském území od začátku války informují z terénu, ale toto je poprvé, kdy Izrael povolil médiím vstoupit do Pásma Gazy spolu s jeho vojáky. 

„Od té doby, co jsme tady, po celém městě dochází k přestřelkám,“ řekl důstojník, který doprovázel malou skupinu reportérů. „Viděli jsme spoustu bojovníků Hamásu, viděli jsme spoustu protitankových střel,“ dodal podplukovník Gilad.

Izraelské pozemní jednotky zahájily invazi do Gazy přibližně před týdnem po téměř třech týdnech leteckého bombardování. Velitelé tvrdí, že jejich cílem je „zničit“ Hamás a zajistit propuštění více než 230 rukojmích, kteří byli zajati ozbrojenci během útoku 7. října. „Jsme tady, abychom přiměli Hamás zaplatit za to, co nám udělal,“ řekl důstojník.

„Byli jsme přivedeni na izraelskou pozici asi dva kilometry od hranic. Stáli jsme na hliněné zemi na okraji města Gaza a kolem nás se rozprostíraly zbytky rozbitých betonových budov,“ popisuje novinářka. „Izraelská válečná letadla zničila tuto čtvrť předtím, než tam vstoupili vojáci,“ dodává. 

Podplukovník Gilad uvedl, že z této oblasti pocházelo několik bojovníků Hamásu, kteří se účastnili útoku 7. října. Teď místo nejeví žádné známky života. Z trosek budov dokonce visí izraelská vlajka.

Izraelští vojáci si udělali základnu tam, kde bylo dříve podle jejich mínění shromaždiště Hamásu. Důstojník uvedl, že vedle budovy našli vchod do sítě tunelů, které se proplétají pod zemí a které militantní skupina používá k útokům na Izrael. Dodal, že tam byly i odpalovače raket. 

Izraelští vojáci stáli na stráži s připravenými puškami, zatímco novináři procházeli budovou a zvenku zřetelně slyšeli střelbu. Když důstojník uvedl, že byli spatřeni dva podezřelí jedinci, izraelští vojáci zahájili palbu.

Důstojník popsal některé operace, které už byly provedeny. „Jedeme prohledat tunel ve východní části města,“ řekl. „Potom jej zničíme,“ dodal. 

Gilad uvedl, že jen v této oblasti se nacházelo asi 200 bojovníků Hamásu. Předpokládá se, že jeho brigáda zabila kolem 30 militantů. Ale tato mise se neobešla bez ztrát. Od začátku pozemní ofenzívy zemřeli tři vojáci z brigády 828, tedy bojové jednotky, která kombinuje tanky, vojáky pěchoty a bojové inženýry. Dalších sedm bylo zabito v reakci na útok ze 7. října.

Civilní oběti

Palestinští civilisté však platí velmi vysokou cenu za to, že Hamás působí mezi obyvatelstvem. Ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem uvedlo, že od začátku války bylo v Gaze zabito více než 9 tisíc lidí, více než třetina z nich jsou děti.

Na otázku, jak ho coby vojáka ovlivnil počet civilních obětí, podplukovník Gilad odpověděl: „Osobně vám mohu říci, že jsem tu neviděl žádného civilistu. Jsme tu týden a civilisty jsem neviděl.“

„Většina z nich se vydala na jih. Izraelské obranné síly dělají vše, co mohou, aby oddělily obyvatelstvo od bojovníků Hamásu,“ dodal. Řekl, že jeho jednotky pomáhají otevřít nový humanitární koridor pro civilisty, kteří se dosud nepřesunuli na jih Gazy.

Vojáci pravidelně mění lokace a vše, co potřebují, si nosí na zádech. Jejich současná pozice je dostatečně bezpečná na to, aby si tu mohli připravit oběd. V plechovkách ohřívají cukrovou kukuřici a dělají si tuňákové rolky.

Jeden mladý voják, který se zrovna posadil k jídlu, řekl, že je hrdý na to, že slouží. „Dáváme pozor, aby se 7. říjen už nikdy neopakoval,“ prohlásil. 

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi