Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šokující svědectví z masakru v kibucu: Izraelští vojáci jen stáli a čekali na posily

Autor: ČTK, lig - 
2. listopadu 2023
17:01

Izraelští vojáci 7. října při útoku Hamásu na jeden z kibuců v izraelském pohraničí několik hodin vyčkávali na posily, zatímco obyvatelé kibucu Beeri a několik členů ochranky bojovali s ozbrojenci. Tvrdí to jeden z členů kibucové ochranky, který masakr přežil díky tomu, že předstíral, že je mrtvý. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI).

„Na co si nejvíc vzpomínám a co mě z toho utrpení nejvíc traumatizuje, je, že jsem přišel ke vchodu do kibucu a uviděl 500 vojáků rozmístěných organizovaně a spořádaně, jak stojí a dívají se na nás,“ popsal Jair Avital, jeden z přeživších z kibucové ochranky ve středu televizi Channel 12 mezi ruinami kibucu Beeri.

Dne 7. října, ráno v 07:30, ani ne hodinu poté, co ozbrojenci z Hamásu vpadli do kibucu, byli už dva z členů ochranky mrtví a další tři zranění, popsal Avital. Zhruba v tu dobu ke kibucu Beeri přijelo pět policistů, kteří měli jen ruční zbraně, a proto zase odjeli. Už se nevrátili, zřejmě byli posláni jinam.

„Viděli jsme, jak přijíždějí další a další teroristé, auto za autem,“ vzpomněl další přeživší Elam Maor, podle něhož byli ozbrojenci pravděpodobně pod vlivem drog.

V devět hodin podle Avitalova svědectví dorazila ke kibucu první skupinka vojáků. Šlo o 14 členů elitní jednotky izraelského letectva šaldag, kteří se ale podle něj rychle stáhli zpět. Mezitím ochranka kibucu bojovala proti ozbrojencům z Hamásu, dokud jí nedošla munice, popsal události ze 7. října Avital stanici Channel 12, když ve středu procházel zničenou zubní klinikou. „V tu chvíli Šahar a Ejtan bojovali a vypadalo to, že vyhráváme,“ uvedl Avital. Mimo kliniku zatím vyčerpaný bezpečnostní tým kibucu žádal armádu o letadla a posily.

Předstíral, že je mrtvý

Až v jednu hodinu po poledni se vrátili vojáci z jednotky šaldag, tentokrát posílení týmem další elitní jednotky. Těm se podařilo trochu změnit poměr sil. Boje ale pokračovaly a ozbrojenci z Hamásu kliniku obklíčili. „Vybuchlo nejméně osm granátů a nám docházela munice,“ vzpomněl Avital. Ten si život zachránil díky tomu, že ležel v budově kliniky v kaluži krve a obklopen těly svých kamarádů. Předstíral, že je mrtvý, a když ozbrojenci z Hamásu kontrolovali, zda někdo žije, zadržel dech, jak jen to šlo.

Konečně v 18:30 dorazila ve větším počtu izraelská armáda a našla v budově kliniky jako jediné dva přeživší Avitala a zdravotní sestru Nirit. V celém kibucu, který měl asi 1200 obyvatel, palestinští ozbrojenci zabili přes 100 lidí a několik desítek jich unesli do Pásma Gazy.

„Pět set vojáků bylo venku, se psy, vybavením, zbraněmi, obrněnými vozy, a nikdo nic nedělal,“ řekl Avital, který přestal věřit v armádu. „Křičel jsem na ně z nosítek: vraždí nás, běžte dovnitř, zachraňte nás. Nikdo z nich se na mě nepodíval a nikdo nic neřekl,“ dodal. Podle Avitala vojáci opakovali, že bojové „pole není sterilní“. Nikdo z nich ale nechápal, jaká zvěrstva se dějí uvnitř kibucu.

Server ToI dnes napsal, že armádě trvalo dva dny, než dokončila evakuaci a prohledávání kibucu Beeri a ujistila se, že se tam neskrývá žádný terorista. V kibucu našla armáda 108 těl. Celkem si útok Hamásu na Izrael ze 7. října vyžádal na 1400 mrtvých a přes 240 lidí bylo uneseno do Gazy jako rukojmí.

Podle ToI se pozemního útoku účastnilo na 2500 ozbrojenců z Hamásu, který mezitím vypálil několik tisíc raket na izraelské území. Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy, v němž Hamás vládne, a dosud zabil podle tamních úřadů na 9000 lidí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Švagr skotského priméra pomáhá v nemocnici v Gaze zakrvácenému miminku.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi