Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novinářka z Gazy rodila během ostřelování. Císařské řezy se provádějí bez narkózy

Autor: Darina Jíchová, lig - 
2. listopadu 2023
05:00

Těhotné ženy před porodem z Pásma Gazy jsou jen další obětí brutálního konfliktu mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás. Porodem během ostřelování si prošla novinářka na volné noze Jumana Emadová (25), na počátku října byla v poslední fázi těhotenství. Gazanka netušila, že během pár dní se její život naprosto změní, informovala stanice BBC.

V sobotu 7. října extrémisti z Hamásu vnikli do izraelských kibuců, kde zmasakrovali tamní obyvatele, mluví se o tom, že zabili na 1400 osob, dalších asi 240 unesli do Pásma Gazy. Izrael zahájil protiúder a následně i pozemní operaci, podle palestinských úřadů si jejich ostřelování vyžádalo více než 8500 tisíc životů. 

Jumana počátkem října ještě sdílela fotky svého těhotenského bříška a plánovala porod. Věděla, že bude mít holčičku a s manželem se neuvěřitelně těšili. Malé sestřičky se nemohla dočkat ani čtyřletá Toulin. Jumana už měla sbaleno i do nemocnice. Pak přišel útok Hamásu, izraelská odveta následovaná izraelskou výzvou, aby se Gazané ze severu Pásma Gazy přesunuli. Jumana tak vyrazila na jih do města Gaza.

„Měla jsem šílený strach a měla jsem rodit,“ vypověděla. „S dcerou jsme se ubytovaly v domě příbuzných, měla jsem jen pár kusů oblečení, krabici mléka a batůžek pro dceru. Bylo to těžké,“ popsala cestu. „V noci jsme nespaly, okolo nás probíhalo bombardování, my ale nemáme, kam jinam jít. Těhotné ženy jako já by neměly vycházet, nemáme ani možnost jít si koupit jídlo.“ Novinářka popsala výpadky proudu, internetu, nedostatek vody i ohromný strach, že v tomto bude muset rodit.

Matky po porodu leží i na zemi

Porod jí začal 13. října, původně plánovala jít do nemocnice Al Šifá, nakonec však zvolila nemocnici Al-Awda v Nuseiratu, to je malá nemocnice zhruba v centru Pásma Gazy. „Bylo dost náročné se tam dostat, taxikáři měli strach a sanitky na rodičky nemají čas,“ vysvětlila Jumana. Hodiny porodu tak pro ni byly extrémně náročné a bolestivé. „Domy kolem nemocnice byly pod rapidní palbou, bylo to tak hlasité, až jsem myslela, že bombardují nemocnici samotnou. Slyšela jsem jen bolestné výkřiky, myslela jsem na svoji starší dceru, která byla daleko ode mě. Další myšlenka patřila mé přicházející dceři,“ navázala Jumana.

„Když jsem slyšela její první pláč, věděla jsem, že jsme stále naživu,“ vylíčila novinářka. Po porodu krvácela, ale nebyla pro ni volná postel, ta se našla až po několika hodinách. „Měla jsem štěstí, jiné rodičky musely ležet na podlaze nemocničních chodeb,“ dodala. Den po porodu už byla v taxíku a i s novorozenou Taliou mířila zpátky k rodině. I návrat byl náročný.

Nemocnice byla bez proudu, Jumana tak s miminkem musela sejít několik pater, taxík hledala hodinu. „Porod v takových podmínkách si vybere neuvěřitelnou daň, fyzicky i psychicky. Jsem otupělá, nemám chuť nic dělat. Talia je ale v pořádku,“ sdělila tisku Jumana. „Kdyby nebylo války, slavili bychom. Pozvala bych celou rodinu. Talia je naše naděje, naděje v tomhle životě plném války a smrti,“ zakončila Jumana.

Císařské řezy bez anestézie

Po masakrech v izraelských kibucech, které mají na svědomí extrémisti, přešel Izrael do brutální odvety, kdy bombarduje Gazu, a dokonce zahájil i pozemní operaci. Hamás se samozřejmě brání, radikálové navíc využívají rozsáhlé tunelové sítě ukryté pod civilními budovami v Gaze. Civilisty tak v podstatě využívají jako svůj štít. Takové tunely jsou i pod nemocnicemi, kolem kterých dopadají izraelské rakety. Rodičky tak například musí podstupovat císařské řezy bez anestezie, uvedl list Daily Mail.

Proslýchá se, že jedno z hlavních velitelství Hamásu je ukryté právě pod největší nemocnicí v Gaze. Izraelské obranné síly (IDF) i proto nemocnice považují za regulérní vojenské cíle, tiskové oddělení IDF ujistilo, že necílí přímo na ně, ale na jejich oblasti. A tak je spousta zdravotnických zařízení bez proudu, zoufalí lékaři operují za světla baterek a někteří pacienti – jako například rodičky – se musí obejít bez narkózy.

„Chaos a horor, který byl rozpoután v Gaze, má devastující dopad na ženy,“ uvedla Soraida Hussajnová-Sabbahová, advokátka charitativní organizace ActionAid UK se sídlem v palestinském Rámaláhu na Západním břehu Jordánu. „Podmínky v nemocnicích jsou nebezpečné, císařské řezy a další operace – včetně velkých zákroků – jsou prováděny za světel baterek na mobilech. Lékaři operují a za zády jim dopadají bomby,“ upozornila.

Závod se smrtí

Populační fond OSN (UNFPA) uvedl, že v Pásmu Gazy je okolo 50 tisíc těhotných žen, ty patří mezi nejohroženější skupinu, která se musí vyrovnávat s nedostatky vody, jídla a zdravotnických pomůcek. Další ohroženou skupinou jsou děti, které představují asi polovinu z celé populace – asi 2,1 milionu osob – Pásmy Gazy. OSN ve svých předchozích reportech varovala, že pro těhotné Gazanky jde o „závod se smrtí“ s tím, jak se blíží pravděpodobné plné obléhání enklávy.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Zpráva OSN rovněž poukazovala na to, že některé rodičky jsou propouštěny necelé 3 hodiny po porodu, aby uvolnily místo pro další ženy. Jeden zdravotní pracovník z města Chán Júnis uvedl, že těhotné ženy jsou kvůli válce v obrovském stresu. „Máme tu ženy, které byly kvůli konfliktu vysídleny, musely změnit lékaře. Je to náročné pro ně i pro ošetřující,“ komentoval.

Ve středu 1. listopadu se konečně otevřel hraniční přechod Rafáh, zatím však do Egypta odcházejí pouze cizinci, případně lidé s dvojím občanstvím. UNFPA vydal urgentní výzvu „neodkladné zdravotní péči a ochraně“ těhotných žen. Je otázkou, zda se pro těhotné ženy, alespoň ty v pokročilém stádiu těhotenství, nebo ty v rizikovém těhotenství najde místo v sanitkách, které by měly do Egypta přes otevřený přechod převážet zraněné Palestince. Ve středu dopoledne agentura Reuters informovala o tom, že první sanitky jsou na cestě a že by jich mělo do Egypta dorazit 80.

Lomikel ( 2. listopadu 2023 08:35 )

novinářka ???
A proč nešla rodit jinam ??

Athina ( 2. listopadu 2023 06:13 )

To je mi velice líto ale oni si zvolili Hamas, tak to maji, Bez pomoci civilistů by se Hamas nikdy nedostal a neudělal co děla…co čeká, ze jen diky tomu, ze je palestinská, tak bude rodit ve VIP křídle???

Zobrazit celou diskusi