Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z Pásma Gazy začínají do Egypta odcházet cizinci. Mají být mezi nimi i Češi

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
10:38

První cizinci odcházejí z palestinského Pásma Gazy přes hraniční přechod Rafáh do Egypta, uvádí agentury AFP a AP i katarská televize Al-Džazíra, která přinesla záběry velké skupiny lidí mezi branami hraničního přechodu. Al-Džazíra také uvedla, že palestinský úřad pro hraniční přechody dnes ráno zveřejnil seznam více než 500 cizinců a lidí s dvojím občanstvím, kteří dostali výzvu, aby se přemístili na přechod Rafáh s tím, že budou moci odejít. Odchod první skupiny cizinců dojednal Katar mezi Egyptem, Izraelem a Hamásem, uvedla agentura Reuters.

Podle deníku The New York Times jsou na tomto seznamu lidé mimo jiné s pasy Austrálie, Rakouska, Bulharska, Finska či České republiky.

Kromě skupiny cizinců a lidí s dvojím občanstvím by mělo být do Egypta převezeno i osm desítek vážně zraněných Palestinců. Podle BBC přijely ráno z Egypta do Pásma Gazy sanitky, zatím není jasné, zda už některé odjíždí zpět.

Podle BBC by mělo jít o 88 zraněných, kteří se dostanou do egyptských nemocnic.

BBC rovněž uvedla, že Egypt staví asi 10 kilometrů od hranice polní nemocnici. Ta by měla mít podle egyptského deníku Al-Ahrám kapacitu 50 lůžek. 

Pásmo Gazy od 7. října z civilistů opustily jen čtyři osoby, které Hamás unesl. Stále jako rukojmí drží přes dvě stě lidí. Po zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy v pátek večer izraelská armáda osvobodila v pondělí jednu izraelskou vojačku.

Izrael po útoku Hamásu, který vládne v Gaze od roku 2007, uvalil na Pásmo Gazy totální blokádu. Zastavil dodávky vody, elektřiny, potravin, léků či pohonných hmot. Dodávky vody minulý týden částečně obnovil, ale jen v omezeném množství. První humanitární pomoc se do Pásma Gazy dostala až 21. října, dosud tam ale Izrael povolil vstup jen asi 120 kamionům s pomocí.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi