Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nástražné pasti i skryté vchody: Izraelci popsali tunelovou síť Hamásu

Autor: Darina Jíchová, lig - 
1. listopadu 2023
05:00

Síť podzemních tunelů pod civilními budovami – to je velká zbraň a výhoda v rukou radikálního hnutí Hamás a překážka pro Izraelské obranné síly (IDF), které postupují na Gazu s cílem kompletně eliminovat Hamás. V cestě jim stojí právě pověstné tunely, které extrémisti více než dobře znají a perfektně se v nich orientují, díky nim se mohou izraelským vojákům nejen skrývat, ale pomocných úskočných manévrů a útoků nebo nastražených pastí rovněž bránit a škodit. Daily Mail přinesl komentáře vojáků, kteří mají za úkol tunely zničit.

Izraelský útok na Pásmo Gazy a Hamás začal 7. října poté, co ozbrojenci Hamásu vnikli do izraelských kibuců a zmasakrovali tamní civilisty. Při jejich řádění zemřelo 1400 osob, probíhající protiúder Izraelců si vyžádal dle palestinských zdrojů na 8525 obětí.

Zmiňované tunely jsou podle lídrů Hamásu hlubší než londýnské metro, konkrétně podle Jahjého Sinvára by některé z nich měly být až v hloubce 39 metrů a táhnou se skoro na délku 500 kilometrů, jsou plné nastražených pastí a tajných vchodů a východů.

Tunelová pavučina

Izrael si dal za hlavní úkol zničit Hamás, tento cíl obsahuje i mise zneškodnit tunely radikálů, spoustu vchodů do podzemí je ukryto uvnitř civilních budov, jako jsou školy nebo mešity. I přes tento fakt IDF nehodlají od svého záměru ustoupit.

Nedávno propuštěná rukojmí Hamásu Jocheved Lifšicová (85) připodobnila rozsáhlou tunelovou síť k pavučině, radikálové ji v jednou z tunelů drželi přes 2 týdny. „Časem nás vzali do podzemí, šli jsme kilometry mokrými tunely, trvalo to 2 až 3 hodiny. Je to taková tunelová pavučina,“ sdělila tisku. „Procházeli jsme tunely, až jsme došli k podzemní hale,“ dodala.

Stavba tunelů začala před zhruba 20 lety, jejich prvním smyslem bylo propojení Egypta a Izraele a používaly se převážně k pašování kontrabandu a zbraní. Nicméně v posledních letech, zvláště pak od poslední izraelské invaze Pásma Gazy, si Hamás z tunelů udělal klíčovou součást své válečné strategie. Některé z nich jsou dokonce záměrně zaminované.

Podle IDF má Hamás hlavní velitelství v tunelech přímo pod nemocnicí Al Šifá, a Izrael ji tak považuje za legitimní vojenský cíl a ostřeluje oblasti kolem ní. V roce 2006 Hamás unesl izraelského vojáka Gilada Shalita, využili u toho tunel, který jim umožnil přístup do kibucu Kerem Šalom u hranice Pásma Gazy. Drželi ho po 5 let, až ho následně vyměnili za více než tisíc vězněných Palestinců.

Likvidace pomocí techniky a bomb

Izraelští vojáci, kteří mají za úkol tunely zničit, mají k dispozici právě i výpovědi těch, kdo byl v tunelech držen jako rukojmí. Daily Mail měl možnost mluvit s vojáky, kteří už v minulosti měli tentýž úkol. Ti se zmínili o tom, že používali převážně výbušniny a těžkou techniku. Nicméně když už se do ničení tunelu pustili, brzdilo je vědomí, že někde může být jiný vchod a nepřítel jim může vpadnout do zad.

V roce 2014, kdy Izrael naposledy vpadl do Gazy, nyní jednatřicetiletý Ben Milch a vedoucí obchodního rozvoje ve start-upu velel četě vojenských inženýrů, kteří měli za úkol vyhladit „teroristické tunely“. „Tunely, na které jsme se zaměřovali, vedly přímo do Izraele a teroristé je využívali k rychlým útokům,“ komentoval Milch, který je původem z USA.

„Jedním z jejich poznávacích znaků byl někdy kladkový systém připevněný ke straně domu pro pohyb vytěžené zeminy. A když jsme kopali níže, našli jsme tunel obvykle asi 4,5 metru hluboko. Jinde je zase prozrazovaly ocelové poklopy v domech nebo mešitách. Naší prací nebylo vstupovat do tunelů a prozkoumávat je, ale ničit je,“ nastínil Milch.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

„Co jsme dělali? Vlastně jsme vyvrtali díru do tunelu, hodili tam několik protitankových min obsahující trhavinu C4, pak jsme je zahrnuli zemí. Někdy jsme po výbuchu viděli, jak se propadla zeď a tunel zmizel,“ vylíčil. „Některé z tunelů měly do výšky přes 180 centimetrů, dalo se v nich normálně chodit. Jeden u našich týmů dokonce objevil tunel, kudy mohlo projet auto. Jejich velikost a rozlehlost mě překvapovala a také jejich počet. Byly všude, v domech, v mešitách, našli jsme náborové letáčky Hamásu a nějaké jejich vybavení,“ vypověděl Milch.

„Myslím, že tunelové systémy se podobaly tomu, co Američané našli ve Vietnamu. Taková síť umožňuje nepříteli snadný pohyb a rovněž jim dovoluje nepozorovaně přesouvat zbraně,“ dodal. „A samozřejmě tunely Hamásu daly možnost nás napadat ze zálohy, nevěděli jsme, kde jsou vchody do podzemí, jestli je jen jeden nebo víc,“ uzavřel Milch.

Nástražné pasti i skryté vchody: Izraelci popsali tunelovou síť Hamásu. Nástražné pasti i skryté vchody: Izraelci popsali tunelovou síť Hamásu. | ČTK/AP/Tsafrir Abayov

S Daily Mailem mluvil

Izraelské protiúdery na Pásmo Gazy v reakci na útoky, které podniklo hnutí Hamás, si vyžádaly tisíce obětí. Izraelské protiúdery na Pásmo Gazy v reakci na útoky, které podniklo hnutí Hamás, si vyžádaly tisíce obětí. | Reuters
Izraelské protiúdery na Pásmo Gazy v reakci na útoky, které podniklo hnutí Hamás, si vyžádaly tisíce obětí. Izraelské protiúdery na Pásmo Gazy v reakci na útoky, které podniklo hnutí Hamás, si vyžádaly tisíce obětí. | Reuters
rovněž major Omri Attar (37), který nyní slouží jako rezervista. Také on v roce 2014 velel jedné ze speciálních čet zaměřených na likvidaci tunelů v Gaze. „Jednotky pěchoty jsou skvěle vycvičené a připravené na hledání tunelů, třeba podle ventilace. Vchody jsou obvykle schované ve sklepě domu, mešity nebo farmy, za kovovými poklopy bývá nastražena výbušnina. Nejhlubší tunely byly až 40 metrů pod zemí a byly vždy vyztuženy betonem,“ dodal Attar.

„Výhody tunelů jsou hojně zmiňované, mají však i své nevýhody. V plné zbroji je jimi náročné utíkat, což je naopak pro nás výhoda,“ uzavřel Attar.

Athina ( 3. listopadu 2023 09:06 )

krapotkin ( 2. listopadu 2023 01:29 )

Čeští tuneláři ukrývají nakradené miliardy v zahraničních bankách.

krapotkin ( 2. listopadu 2023 01:28 )

Já bych tunely napustil plynem.

ivana kollerova ( 1. listopadu 2023 21:23 )

zaminovat a odpalit

Athina ( 1. listopadu 2023 11:31 )

rodrigos: přesně tak. hamasovci si mysli, ze mají na Musad🤣🤣🤣.
Pevné verim v silu Israele a rozumny Egypt, který si nechce špinit pudu s takovým plevelem a ví proč…

Zobrazit celou diskusi