Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co bude s Gazou po válce? Jaký má Izrael plán? Podle předního experta vůbec žádný!

Autor: ver, swp - 
31. října 2023
05:00

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že „změní Blízký východ“. Prezident Spojených států Joe Biden řekl, že „není cesty zpět“. Izraelské síly eskalují útoky na Pásmo Gazy a vydávají stále nové výzvy Palestincům, aby opustili místa, která se chystají bombardovat. Kam ale válka směřuje? A má Izrael s Gazou dlouhodobý plán? Analýzu připravila stanice BBC

Izraelští představitelé tvrdí, že mají v úmyslu vyhnat Hamás z Pásma Gazy, a to vojensky i politicky. Ale kromě drtivých vojenských útoků zatím není jasné, jakým způsobem toho chtějí dosáhnout. „Nemůžete podniknout takový historický krok bez plánu na následující dny,“ říká Michael Milshtein, vedoucí Fóra palestinských studií v centru Moshe Dayana na univerzitě v Tel Avivu.

Milshtein, bývalý šéf oddělení pro palestinské záležitosti izraelské vojenské rozvědky, se obává, že plánování toho, co s Pásmem Gazy bude po válce, sotva začalo. „Musíte to udělat hned teď,“ radí. 

Západní diplomaté tvrdí, že vedou intenzivní diskuse s Izraelem o budoucích plánech, zatím však není nic jasné. „Neexistuje žádný pevný plán,“ řekl jeden z nich Milshteinovi. „Můžete načrtnout pár nápadů na papír, ale uvést je do reality bude trvat týdny, možná měsíce diplomacie,“ dodal. 

Existují vojenské plány, od degradace vojenských schopností Hamásu až po převzetí velkých částí Pásma Gazy. Ale ti, kteří mají dlouhou zkušenost s řešením předchozích krizí, říkají, že výsledek je zatím daleko. 

„Nemyslím si, že existuje životaschopné a proveditelné řešení pro Gazu poté, co stáhneme naše vojenské jednotky,“ říká Haim Tomer, bývalý vysoký důstojník izraelské zahraniční zpravodajské služby Mossad.

Nicméně Hamás je myšlenka, nikoliv něco, co Izrael může jednoduše vymazat, říká Milshtein. „Není to jako v Berlíně v roce 1945, kdy jste vyvěsili vlajku nad Reichstag a bylo to.“ Lepší paralelou je podle něj Irák v roce 2003, kde se jednotky pod vedením USA pokusily odstranit všechny stopy po režimu Saddáma Husajna. „Byla to katastrofa. Statisíce iráckých státních úředníků a příslušníků ozbrojených sil zůstaly bez práce,“ uvedl Milshtein. 

Američtí veteráni tohoto konfliktu jsou momentálně v Izraeli a s izraelskou armádou hovoří o svých zkušenostech z míst, jako jsou Fallúja a Mosul. „Doufám, že Izraelcům vysvětlí, že v Iráku sami udělali obrovské chyby,“ řekl Milshtein „Například si nesmíme dělat iluze o vymýcení vládnoucí strany nebo změně myšlení lidí. To se nestane,“ dodal. 

Palestinci drží s Hamásem

„Hamás je mezi místními oblíbený,“ uvedl Mustafa Barghouti, prezident Palestinské národní iniciativy. „Pokud chtějí odstranit Hamás, budou muset etnicky vyčistit celou Gazu.“ Myšlenka, že Izrael tajně hodlá vyhnat statisíce Palestinců z Pásma Gazy do sousedního Egypta, vzbuzuje nejhlubší palestinské obavy.

Pro populaci již teď z velké části tvořenou uprchlíky myšlenka na další masový exodus vyvolává vzpomínky na traumatické události roku 1948. „Útěk znamená jednosměrnou letenku,“ říká Diana Buttuová, bývalá mluvčí Organizace pro osvobození Palestiny. „To neznamená vrátit se.“

Izraelští komentátoři, včetně bývalých vysokých úředníků, často poukazují na potřebu dočasně ubytovat Palestince na Sinaji. Giora Eiland, bývalý šéf izraelské Národní bezpečnostní rady, tvrdí, že jediný způsob, jak může Izrael dosáhnout svých vojenských ambicí v Gaze, aniž by zabil spoustu nevinných Palestinců, je evakuace civilistů z Gazy. „Měli by překročit hranici do Egypta,“ nechal se slyšet, „dočasně nebo trvale.“

K palestinským obavám přispívá i žádost prezidenta USA Joe Bidena z 20. října adresovaná Kongresu. Ta se zabývá schválením finančních prostředků na podporu Izraele a Ukrajiny.

„Tato krize by mohla vést k přesídlení obyvatel a větší potřebě humanitární pomoci v regionu,“ stojí v žádosti. Izrael dodnes nevyslovil přání, aby Palestinci překročili hranici. Izraelské obranné síly (IDF) opakovaně vyzývají civilisty, aby se přesunuli do „bezpečných oblastí“ na jihu.

Nucená migrace do Egypta?

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí varoval, že izraelská válka v Gaze může být „pokusem přimět civilní obyvatele, aby emigrovali do Egypta“.

Izrael by podle Milshteina měl podpořit vytvoření nové administrativy, kterou by řídili obyvatelé Gazy s podporou místních vůdců, USA, Egypta a možná i Saúdské Arábie. Měl by také zahrnovat vůdce z Fatahu, konkurenční palestinské frakce, kterou Hamás rok po vítězství ve volbách v roce 2006 násilně vyhostil z Gazy.

Fatah ovládá Palestinskou samosprávu, která sídlí ve městě Ramalláh na okupovaném Západním břehu Jordánu. Palestinská samospráva a její stárnoucí prezident Mahmúd Abbás jsou však mezi Palestinci jak na Západním břehu, tak v Pásmu Gazy velmi nepopulární. Buttuová dodala, že Palestinská samospráva by se mohla tajně chtít vrátit do Gazy, ale ne, pokud to znamená „vjet do země na kapotě izraelského tanku“.

Palestinský politik Hanan Ashrawi, který krátce sloužil v Palestinské samosprávě v 90. letech, se nechce spokojit s myšlenkou, že se lidé zvenčí, včetně Izraele, znovu pokusí řídit životy Palestinců. 

„Lidé, kteří si myslí, že je to celé šachovnice a oni mohou posunout pár pěšců sem nebo tam a na konci dát mat, se mýlí. To se nestane,“ řekl. „Možná najdete pár kolaborantů, ale Gazané se k nim vlídně chovat nebudou,“ doplnil. 

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Bývalý důstojník Mossadu Haim Tomer uvedl, že by na měsíc pozastavil vojenské operace ve snaze dostat rukojmí ven jako první. Tomer v roce 2012 po ozbrojených střetech Izraele s Hamásem doprovázel ředitele Mossadu do Káhiry na tajná jednání, která nakonec vyústila v příměří. Zástupci Hamásu podle něj byli „na druhé straně ulice“, přičemž egyptští představitelé pendlovali mezi nimi. „Je mi jedno, jestli propustíme několik tisíc vězňů Hamásu. Chci vidět, jak se naši lidé vrací domů,“ dodal. 

Izrael by se pak podle něj mohl rozhodnout, zda obnoví vojenské operace v plném rozsahu, nebo zvolí dlouhodobé příměří. Ale bez fyzického oddělení území Pásma od Izraele je podle něj Izrael předurčen vypořádávat se s Gazou donekonečna.

Video  Dav v Dagestánu vtrhl na letiště a hledal Židy (29.10.2023).  - reprofoto X
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 31. října 2023 13:39 )

Hellou Wien.

Zobrazit celou diskusi