Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po útoku Rusů proti židovským cestujícím zůstalo 29 zraněných. Úřady letiště v Machačkale zavřely

Aktualizováno -
30. října 2023
17:13
Autor: ČTK - 
30. října 2023
06:50

Po nedělním násilném protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v hlavním městě převážně muslimské Dagestánské autonomní republiky v Rusku zadržela policie 60 lidí. Devět policistů utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti. Stovky protestujících v neděli večer vtrhly na letištní plochu v Machačkale, kde krátce předtím přistálo letadlo z Izraele, které pak mělo pokračovat do Moskvy.

Na videozáznamech z letiště je vidět, jak protestující mávají palestinskými vlajkami, rozbíjejí skleněné dveře, pobíhají po letišti a křičí „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je velký), popsala agentura Reuters. Úřadům se postupně situaci, která nastala v době války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, podařilo dostat pod kontrolu.

Nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Při incidentu podle dosavadních zpráv utrpělo zranění celkem 20 lidí. Ruské úřady uvedly, že znají identitu 150 nejaktivnějších demonstrantů. Podle informací kanálu Baza na letiště vtrhlo více než 1500 lidí. Incident úřady vyšetřují jako hromadné nepokoje, za které hrozí v Rusku vězení od osmi do patnácti let, napsal server Meduza. Zda však úřady z tohoto trestného činu zadržené obviní, podle něj v současné době není jasné.

Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto protestů se neúčastnili. Letiště v Machačkale zatím zůstává zavřené, podle Meduzy by mohlo začít fungovat v úterý. Dřívější zprávy uváděly, že zůstane uzavřené do 6. listopadu.

Protižidovské nálady v částech Ruska nabývají na síle. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele. Podle místních zpráv vniklo do hotelu několik desítek mužů, kteří údajně kontrolovali pasy hotelových hostů. Policie hotel uzavřela.

Dagestánská vláda dříve uvedla, že posiluje bezpečnostní opatření v celé republice, kde žijí asi tři miliony obyvatel. Nepokoje v tomto regionu jsou nepříjemností pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který vede válku proti Ukrajině a chce udržet stabilitu doma před prezidentskými volbami v příštím roce, podotkla agentura Reuters.

Putin v reakci na údajné pokusy Západu rozdělit ruskou společnost svolal poradu se svými nejbližšími spolupracovníky, informoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Agentura TASS dala jednání do souvislosti s nepokoji v ruské Machačkale, kde v neděli zastavil provoz místního letiště násilný protiizraelský protest. Federální kriminální ústředna, Vyšetřovací výbor Ruské federace, incident označila za „pogrom“, jehož účastníci kladli „ozbrojený odpor“ pořádkovým silám. Peskov dnes prohlásil, že protest byl důsledkem působení vnějšího vlivu na Rusko.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová následně přišla s tvrzením, že za incidentem stojí Ukrajina. Ruská obvinění popřel poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který prohlásil, že Ukrajina nemá s tímto „rozsáhlým výbuchem xenofobních nálad v Rusku nic společného“. 

„Je dobře známo a je očividné, že nedělní události okolo letiště v Machačkale jsou ve velké míře výsledkem vměšování zvenku, včetně informačního vlivu zvenku,“ řekl Peskov novinářům. „V realizaci další destruktivní akce sehrál bezprostřední a klíčovou roli zločinný kyjevský režim, který opět jednal prostřednictvím notoricky známých rusofobů, kteří se tam usadili,“ prohlásila podle TASS mluvčí diplomacie Zacharovová.

Poradce Podoljak agentuře Reuters řekl, že Kyjev nemá s nepokoji nic společného.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Šéf Dagestánu Sergej Melikov prohlásil, že incident je hrubým porušením zákona a podle Meduzy připsal zodpovědnost za organizaci nepokojů na letišti v Machačkale „nepřátelům“, kteří se podle něj snaží „destabilizovat situaci“ v Dagestánu. Mluvil v této souvislosti o „zrádcích a banderovcích“ z Ukrajiny.

Ukrajina na Melikovovo tvrzení nereagovala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že nedělní události v Machačkale jsou „součástí kultury nenávisti vůči jiným národům“, která nyní v Rusku převládá. Šíří ji podle něj státní televize nebo úřady. „Ruský antisemitismus a nenávist vůči jiným národům jsou systémové a hluboce zakořeněné,“ uvedl Zelenskyj a připomněl loňské výroky ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Ten pobouřil Izrael vyjádřením v souvislosti s židovským původem Zelenského. Prohlásil, že to nepopírá údajné nacistické prvky v jeho zemi a že i vůdce nacistického Německa Hitler „měl židovskou krev“ a „největší antisemité bývají Židé“. Podle Izraele se Putin později za Lavrovova slova v telefonátu s tehdejším premiérem Naftalim Bennettem omluvil.

Video  Dav v Dagestánu vtrhnul na letiště a hledal Židy (29.10.2023).  - reprofoto X
Video se připravuje ...

dynaty ( 30. října 2023 13:50 )

víš kolik lidí si přečte jen nadpis a ne celý článek?
takže ano - za všechno můžou rusové a o to tady jde

doktormediciny ( 30. října 2023 12:36 )

Ja si myslim, ze je to zarazejici.Od toho je Policie aby udelala poradek...

Celebrity-chachacha ( 30. října 2023 07:39 )

94% jsou muslimové. Takže co dodat.

Zobrazit celou diskusi