Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První fotky Prigožinova hrobu v Petrohradu: Moře růží, dřevěný kříž a slzy návštěvníků

Aktualizováno -
30. srpna 2023
12:58
Autor: Mii, ČTK - 
30. srpna 2023
12:50

V Petrohradu včera proběhlo poslední rozloučení s vůdcem žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Pohřeb byl soukromý a příliš mnoho informací se o něm neobjevilo. Až dnes dostali zahraniční novináři možnost Porochovský hřbitov navštívit a ukázat, jak Prigožinův hrob vypadá. Je zasypaný červenými růžemi, tyčí se nad ním dřevěný pravoslavný kříž, ale jinak výjimečně honosný není. Navštěvují jej nicméně lidé, které smrt Prigožina viditelně zasáhla.

Dřevěný kříž na hrobě s nápisem „Prigožin, Jevgenij Viktorovič 1961 - 2023“ zdobí červené růže a karafiáty. Na jednom ze vzkazů vedle květin je nápis: „Být válečníkem znamená žít věčně.“ Mezi těmi, kdo dnes přišli vůdci wagnerovců vzdát hold, byl i muž oblečený do trička žoldnéřské skupiny s čepicí s ruskou vlajkou.

Porochovský hřbitov se nachází na předměstí Petrohradu, městě, kde se Prigožin narodil. „Rozloučení s Jevgenijem Viktorovičem se odehrálo v uzavřeném formátu,“ sdělila včera tisková služba bývalého šéfa wagnerovců s tím, že kdo se chce rozloučit, má zamířit právě na hřbitov. Podle ruské agentury RIA Novosti si příbuzní přáli, aby se pohřbu zúčastnili pouze oni a miliardářovi nejbližší přátelé.

Obřadu se účastnilo maximálně 30 lidí

Podle televize Dožď a investigativního portálu Agentstvo poslední rozloučení postrádalo vojenské pocty, které obvykle náleží hrdinům Ruska, byť Prigožin kdysi toto vyznamenání obdržel. Hrdinové Ruska jsou zpravidla pohřbíváni na federálním vojenském hřbitově - s čestným doprovodem, vlajkou, kapelou, nesením řádů a čestnou salvou, přiblížil Dožď. „Bylo tam 20 až 30 lidí. Jen blízcí a příbuzní... Všichni byli v civilu, vojáky jsem neviděl,“ popsal Agentstvu nejmenovaný pracovník správy hřbitova.

Pohřeb se konal mimo záběry médií a byl v příkrém kontrastu s bezostyšným, sebepropagujícím stylem, kterým Prigožin šířil svou pověst bezohledného a ambiciózního člověka, poznamenala agentura Reuters. Tajnosti kolem posledního rozloučení podle ní zabránily tomu, aby se smuteční shromáždění proměnilo ve veřejnou demonstraci podpory pro šéfa wagnerovců, kterého Reuters označila za brutálního, leč některými Rusy obdivovaného muže.

Peskov: O mezinárodním šetření nemůže být ani řeč

Prigožin podle ruských úřadů zemřel minulý týden při pádu soukromého letadla v Tverské oblasti. Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Podle předchozích informací byli na seznamu cestujících i Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a čtyři muži, kteří zřejmě také patřili mezi wagnerovce, napsala už dříve BBC. Příčina neštěstí není dosud známá, Peskov však minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu.

Pokud jde o šetření nehody, Rusko již informovalo brazilský úřad pro vyšetřování leteckých nehod CENIPA, že pád stroje „v tuto chvíli“ nebude vyšetřovat podle mezinárodních pravidel. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na brazilská média. Havarovaný letoun Embraer byl vyrobený v Brazílii.

Úřad CENIPA v zájmu zlepšení bezpečnosti letectví již dříve uvedl, že by se k ruskému vyšetřování připojil, kdyby byl pozván, a že by vyšetřování mohlo proběhnout podle mezinárodních pravidel. Ruské úřady neměly povinnost s tím souhlasit, nicméně někteří z expertů se k tomuto postupu přikláněli vzhledem k tomu, že je Kreml obviňován, že by za pádem letadla s Prigožinem mohl stát. Moskva podobná obvinění odmítá.

Mluvčí Kremlu Peskov dnes zopakoval, že vyšetřování letecké havárie bude ruské a že „o mezinárodním šetření nemůže být ani řeč“. Potvrdil nicméně, že vyšetřování bere v úvahu i možnost, že nehoda mohla být způsobena úmyslně.

Video  Vnitřek Prigožinova letounu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa