Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pacienti v Gaze křičí v agonii a není jak jim pomoci, líčí pro Blesk Bendl z Lékařů bez hranic

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
25. října 2023
05:00

Izrael pokračuje v rozsáhlých odvetných úderech v Pásmu Gazy. Stále tam také blokuje vlastní dodávky potravin, vody a energií, byť umožnil příjezd humanitární pomoci z Egypta. Ta byla potřeba proto, že situace zvlášť v místních nemocnicích je podle mezinárodních organizací špatná. Jednou z těchto organizací, která na utrpení civilistů během konfliktu upozorňuje, jsou Lékaři bez hranic. Vedoucí komunikace české kanceláře Tomáš Bendl pro Blesk Zprávy popsal, s čím vším se zdravotníci v oblasti potýkají.

Lékaři bez hranic jsou původně francouzská nezisková humanitární organizace, zaměřená na poskytování zdravotní péče v oblastech, kde dochází k ozbrojeným konfliktům, živelným katastrofám nebo k epidemiím. Zakládá si na tom, že je apolitická, jelikož ji nefinancují vlády, nýbrž soukromí dárci.

Jádrem celé snahy Lékařů bez hranic je přesvědčení, že každá osoba si zaslouží krizovou zdravotní péči bez ohledu na to, jaké je rasy, náboženského vyznání nebo jaká je její politická příslušnost. Pracovníci organizace proto pomáhají i během současného konfliktu mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás.

„Jako Lékaři bez hranic máme momentálně v Gaze zhruba 320 zaměstnanců, přičemž naprostá většina z nich, asi 93 %, jsou Palestinci. Tak to ostatně na našich misích funguje vždy. Personální základ projektů tvoří místní lidé, primárně z důvodu dlouhodobé udržitelnosti a operační efektivity,“ popisuje Bendl, kolik pracovníků momentálně v oblasti mají.

Podle něj Lékaři bez hranic působí v Pásmu Gazy bez přestávky od roku 1989. „Nejedná se tedy o žádnou novinku. Mnohokrát jsme naši pomoc nabízeli také Izraeli, ten ji zatím ale pokaždé odmítl,“ říká Bendl.

Pomohly by bezpečné zóny

Dnes už do enklávy míří humanitární pomoc, zatím dorazilo několik desítek kamionů, které přes hraniční přechod Rafáh z Egypta přivezly léky, potraviny a zdravotní materiál. Podle Organizace spojených národů (OSN) by ale byla třeba stovka kamionů denně, aby se odvrátila humanitární katastrofa, která v Gaze hrozí.

Izrael po útoku ze 7. října, během kterého teroristické hnutí Hamás zabilo 1400 lidí, nařídil blokádu oblasti. Přestal tam dodávat de facto všechno – vodu, energie, jídlo atd. Tyto komodity se nedostávaly ani nemocnicím a rychle začaly docházet, zvlášť v kombinaci s neustávajícími izraelskými leteckými útoky. Po těch se nemocnice začaly plnit zraněnými civilisty, jak dokazují fotografie západních tiskových agentur.

„Dochází zdravotnický materiál, pitná voda, jídlo i elektřina. Kolegové v jedné z nemocnic, kterou podporujeme, nám dokonce hlásili, že už nemají žádné léky proti bolesti. Pacienti se střelnými poraněními tam proto často křičí v agonii a nikdo jim nemůže pomoct, protože zkrátka není jak,“ líčí Bendl, jak to v nemocnicích v Gaze vypadá.

Navíc ani zdravotní zařízení nejsou ušetřena útokům. Během výbuchu v areálu nemocnice Al-Ahlí minulý týden zemřely desítky lidí. Kolik přesně, je předmětem sporu – úřady ovládané Hamásem tvrdí až 500, americké tajné služby odhadují 100 až 300, přičemž podle nich je pravděpodobnější stovka. Výbuch zřejmě způsobila vadná raketa militantní skupiny Islámský džihád.

„Žádnou podobnou tragédii, která by se stejně jako v tomto případě týkala jedné nemocnice, si nevybavuji. Nicméně konflikt v Pásmu Gazy trvá už několik desetiletí a samozřejmě že situace je tam dlouhodobě vypjatá. Například během let 2021, 2014 a 2012 tam byly boje také vyhrocené a mezi oběťmi nechyběli ani civilisté,“ říká Bendl.

Riziko při práci v ozbrojených konfliktech podle něj není pro Lékaře bez hranic nic nového. Snaží se ho ale vždy vyjednáváním se všemi stranami minimalizovat. „Nyní se proto v Pásmu Gazy usilovně snažíme o vyjednání alespoň nějakých bezpečných zón, ve kterých by měli civilisté včetně zdravotníků možnost najít bezpečí,“ podotýká český zástupce organizace. Jedna zóna již podle izraelské armády vznikla u města Chán Júnis, jenže podle zpravodaje BBC zde stejně po vyhlášení došlo k leteckým útokům.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Švagr skotského premiéra pomáhá v nemocnici v Gaze zakrvácenému miminku  - Twitter
Video se připravuje ...

Petr Soukup ( 27. října 2023 16:06 )

Ti samí pacienti v nemocnicích, kteří křičí v agónii, oslavovali vraždění židovských osadníků v průvodech s výkřiky "Alláhu Akbar. Je to jedna banda vrahů

Petr Soukup ( 27. října 2023 16:06 )

Ti samí pacienti v nemocnicích, kteří křičí v agónii, oslavovali vraždění židovských osadníků v průvodech s výkřiky "Alláhu Akbar. Je to jedna banda vrahů

ivana kollerova ( 25. října 2023 21:55 )

dostojevskij ( 25. října 2023 16:08 )

Až na to, že sami Palestinci prodávali Izraelcům půdu. Smáli se, jak snadno přišli k penězům. Když jsou Palestinci tak výborní, proč je nikdo z arabských zemí nechce. Izrael dal mnoha Palestincům práci. Základ Izraele zná každý.

e.lesanova ( 25. října 2023 16:01 )

Že by jel náš fialový pomatenec vyjednat do Izraele koridor, aby z utěsněné Gazy mohly být odvezeny alespoň děti, kterých tam žije přes milion??? Těžko. Že by přijel s konstruktivními návrhy na skončení oboustranného masakru? Těžko. Jen se opět míchá do něčeho, co nám nic dobrého nepřinese. Jsme vyšťavení na dřeň z dotování UA a další kolo??

Zobrazit celou diskusi