Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Liz (†45) bránila dceru před Hamásem vlastním tělem. Teroristé popravili ji i otce rodiny

Autor: DVL, lig - 
23. října 2023
05:00

Liz El Harrar (†45) zemřela při teroristickém útoku na kibuc Cholit 7. října ráno. Teroristé ji a její rodinu přepadli, manžela zastřelili a jí způsobili fatální zranění. Z posledních sil chránila svou ukrytou dceru vlastním tělem, které měla plné od kulek. Nakonec při ochraně 7leté Adi zemřela. Ta byla vyděšená a schovaná ve skříni. Výpovědi přinesl britský deník Daily Mail.

Oddaná izraelská matka schovala svoji dceru do skříně, když teroristé z hnutí Hamás plenili jejich kibuc, ve kterém zabili a unesli více než 20 lidí. 

Statečná Liz El Harrar svou 7letou dceru Adi rychle schovala a zabarikádovala dveře svým vlastním tělem, zatímco klesala k zemi, když umírala na následky zranění od kulek. Tento týden byla vyznamenána členy rodiny a přáteli na speciálním ceremoniálu. 

45letá účetní zavolala své nejmladší sestře Lital v sobotu 7. října v 7:17 hodin ráno z kibucu Cholit, který se nachází blízko hranic s Gazou a Egyptem, aby jí řekla, že do kibucu pronikli teroristé. 

Ti vpadli do jejich domova a zastřelili jejího manžela Meira a Liz způsobili fatální zranění. 

Zatímco krvácela, zavedla svou dceru Adi do skříně a lehla si před dveře, kde zemřela. 

Vystrašená holčička pak zavolala své tetě Lital a řekla, že její matka byla postřelena a že má strach. Teta Adi řekla, aby se schovala a vyčkala na záchranu. 

Lital pak horečnatě volala sousedům své sestry a nakonec se dovolala sousedovi Gideonu Kubanimu, který riskoval svůj život, aby holčičku zachránil. 58letý Gideon musel Liz najít ve skříni a odnést ji do bezpečí. Ta se potom společně s manželkou Gideona schovávala pod dekou, kde čekala osm hodin na izraelskou armádu. 

„Byla to oddaná matka“

Zdrcená sestra Lital řekla novinářům: „Liz byla oddaná matka. Všechny upřednostnila před sebou. Zavolala mi v sobotu v 7:17 hodin ráno, aby mi řekla, že teroristé vpadli do kibucu. O pět minut později mi volala Adi, která mi řekla, že její maminka byla zastřelena a ona že se schovává ve skříni. Řekla jsem jí, aby zůstala schovaná, dokud ji někdo nezachrání. Snažila jsem se dovolat sousedům, ale nikdo mi nebral telefon. Nakonec jsem se dostala ke Gideonovi. Řekl, že pro ni zajde a odvede ji. Musel přesunout Lizino tělo, aby se k Adi dostal.“

Gideon odmítl označení hrdina, ale velebil Liz, která zachránila život své malé dcery. Novinářům svěřil: „V to sobotní ráno Bůh otevřel brány pekla. Lital mi zavolala a poprosila mě, abych šel pro Adi a vzal si ji k sobě. Její matka ji schovala do skříně a zemřela, když se pokoušela ji chránit. Musel jsem její tělo přesunout, abych Adi dostal ven. Svou dceru ale zachránila. Zachránila jí život.“

„Z našeho kibucu bylo v sobotu zabito 15 lidí a 6 jich postrádáme,“ dodal Gideon. „První vlna vojáků Hamásu byla velmi profesionální a organizovaná. Ale v té druhé byla chátra. Plenili a znesvěcovali těla svých obětí. Na svoji obranu jsme měli jen ruční zbraně. Ale příště budeme připraveni.“

28letá sestra Lital vyjádřila svůj hněv ohledně toho, že bylo vůbec možné, aby se takový teroristický útok stal. „Jsem rozzuřená,“ řekla. „Jsem velmi zklamaná vedením této země, že vůbec bylo možné, aby se něco takového stalo. Ale uskutečním sen Liz, aby její dcera Adi vyrostla šťastná a žila plnohodnotný život.“

Na Liz vzpomínala i její 47letá nejlepší přítelkyně Roni: „Liz byla úžasný člověk. Vždy se starala o druhé a byla naprosto oddaná své dceři. Ale také mě uměla rozesmát. Byla s ní legrace. Užívala si života.“

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. listopadu 2023 01:35 )

Ušáci to pochopí jedině až bude mezi Mexikem a Kanadou Stalinův průliv 😥

Zobrazit celou diskusi