Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co to je „metro Gaza“? Teroristé Hamásu vybudovali nebezpečnou síť tunelů

Autor: DVL, lig - 
18. října 2023
05:00

Pod městem Gaza se nachází obrovská podzemní síť, které Izraelské obranné síly (IDF) přezdívají „metro Gaza“. Tento obrovský labyrint tunelů slouží například k ukrývání munice či se v něm soustřeďují řídící centra Hamásu, píše zpravodajství CNN. Expert popsal způsoby, jak je co nejlépe zničit, avšak úkol to není jednoduchý.

Tunely pod Gazou, jichž je ohromné množství, jsou nejlépe známy jako průchody používané k pašování zboží z Egypta a k zahajování útoků do Izraele. 

Nicméně tam existuje další podzemní síť, které Izraelské obranné síly (IDF) hovorově říkají „metro Gaza“. Je to obrovský labyrint tunelů, podle některých zdrojů několik kilometrů pod zemí, používaný k přepravě lidí a zboží, ke skladu raket a ukrývání munice; jsou tam také řídící centra Hamásu, přičemž to vše se děje mimo zvědavé oči izraelského vojenského letectva a sledovacích dronů.

Hamás v roce 2021 tvrdil, že vybudoval pod Gazou tunely, které dohromady čítají 500 kilometrů, nicméně je nejasné, zdali je to pravda. Pokud by to pravda byla, podzemní tunely Hamásu by měly o něco méně než polovinu délky metra v New Yorku.

„Je to velmi spletitá, velmi veliká - obrovská síť tunelů na poměrně malém kousku území,“ řekl Daphné Richemond-Barak, profesor na Reichman University v Izraeli a expert na tunelovou válku. 

Gaza byla pod pozemní, námořní a vzdušnou blokádou Izraele a pozemní blokádou Egypta od roku 2007 a nemá se za to, že by disponovala masivními stroji, které se používají k budování tunelů hluboko pod zemí. Experti řekli, že kopáči se základní výbavou pravděpodobně kopali hluboko do země, aby vytvořili síť, která je napojena na elektřinu a zpevněna betonem. Izrael už dávno obvinil Hamás z toho, že beton, který byl původně určen pro civilní a humanitární potřeby, využil ke stavbě tunelů. 

Kritici Hamásu dále řekli, že masivní výdaje teroristické skupiny mohly být také použity na protibombové kryty pro civilisty či systémy včasné výstrahy, jako jsou ty přes hranice v Izraeli. 

Taktika již od středověku

Tunely byly atraktivním nástrojem války již od středověku. Dnes nabízejí radikálním skupinám, jako je Hamás, výhodu v asymetrické válce, čímž negují některé z technologických výhod více moderní armády, jako jsou IDF. 

Rozdíl mezi tunely, které vybudoval Hamás a které vybudovala Al-Káida v horách Afghánistánu či Národní fronta osvobození Jižního Vietnamu v džunglích v Jihovýchodní Asii, je v tom, že tunely byly vytvořeny v podzemí pod jednou z nejvíce hustě zalidněných území na světě. Téměř 2 miliony lidí bydlí na rozloze 88 čtverečních mil, které tvoří město Gaza.

„Pokud jde o tunely, je to vždy složité v každém kontextu, nechápejte mě špatně, dokonce i když jsou v horské oblasti, ale pokud jsou v městské oblasti, tak pak je všechno ještě komplikovanější - taktické aspekty, strategické aspekty, operativní aspekty a ochrana, kterou chcete zajistit pro civilní obyvatelstvo,“ řekl Richemond-Barak. 

Od 7. října, kdy teroristé zaútočili v Izraeli a zavraždili nejméně 1 400 lidí, IDF opakovaně obvinily Hamás z toho, že se ukrývá v těchto tunelech „pod domy a uvnitř budov obydlených nevinnými civilisty z Gazy“, čímž z nich činí lidské štíty. Nálety izraelské armády od té doby zabili nejméně 2 670 Palestinců, řeklo v neděli 15. října ministerstvo zdravotnictví v Gaze. 

Očekává se, že IDF v nadcházejícím pozemním vpádu do Gazy půjdou po síti tunelů, stejně jako činily v minulých letech, kdy jejich snahy eliminovat tunely Hamásu byly extrémní. Izrael zahájil pozemní útok na Gazu v roce 2014, aby se pokusila tunely zničit.

IDF mohou tunely dočasně učinit neprůchozími, anebo je zničit. Podle Richemond-Baraka se bombardování podzemních tunelů jeví jako nejvíce efektivní taktika, jak je zničit, nicméně takové údery mohou mít dopady na civilisty.

Expert dodal, že je zapotřebí holistický přístup, který uplatní vizuální inteligenci, monitorování hranic, a dokonce pomoc od civilistů, kteří by měli sledovat cokoliv podezřelého. „Neexistuje jednoduché řešení, jak se s hrozbou tunelů vypořádat,“ řekl Richemond-Barak. „Neexistuje žádná železná kopule na tunely.“

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslankyně o životě ve válce: Pošle Izrael do Pásma Gazy tanky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

milan1959 ( 24. října 2023 13:54 )

V hloubce několika kilometrů? Nepsal to náhodou Blesk?

cervena_sedma ( 18. října 2023 15:39 )

V HLOUBCE několika kilometrů? Přemýšlejte, když něco čtete.

cervena_sedma ( 18. října 2023 15:37 )

Přesně. Nic smysluplného zatím nevytvořili, ani o své lidi se nedokáží postarat a jen jim nalejvají do hlavy nenávist. Už děti tam sní o tom, jak se stanou atentátníky, jejich jediná životní vize.

nadčasový MP ( 18. října 2023 14:17 )

Četla jste, že ty tunely jsou v hloubce i několika kilometrů a v rozsahu asi poloviny NY metra? Tudíž tak jednoduché to nebude nebo spíš neproveditelné.

ivana kollerova ( 18. října 2023 13:50 )

odsunout vsechno co se hybe z Gazy, podminovat, odpalit a z toho krateru muzou udelat treba krasnou oazu.

Zobrazit celou diskusi