Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

VIDEO: Hamás chystal útok Izraeli přímo pod nosem: Teroristé cvičili dva roky hned u hranic!

Video se připravuje ...
Autor: jch, lig - 
14. října 2023
05:00

Záběry propagandistického videa Hamásu ukazují, jak bojovníci radikálního hnutí trénovali poslední dva roky na útok. Na videu z prosince 2022 je vidět, jak extrémisti Hamásu zaplavují výcvikový prostor, střílejí raketami a zajímají předstírané vězně, zatímco obkličují falešné izraelské budovy. Jedno ze cvičišť bylo dokonce pouhý kilometr od nejstřeženějšího úseku hranice mezi Gazou a Izraelem. Zprávu přinesla CNN.

Tábor, jak ukazuje analýza CNN, byl postaven a nacházel se v těsné blízkosti přechodu Erez, pěšího průchodu mezi Gazou a Izraelem, který bojovníci Hamásu nakonec minulý víkend prolomili při krvavém útoku, při němž v Izraeli zemřelo více než tisíc lidí a počty obětí stále nejsou konečné. Další video pořízené před více než rokem potom dokumentuje, jak bojovníci Hamásu nacvičují vzlety, přistání a útoky s paraglidingem - stejným neobvyklým útočným způsobem, který Hamás se smrtícím účinkem nasadil při útoku 7. října.

Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců  - Hamás
Video se připravuje ...

Reportéři CNN při svém šetření analyzovali téměř dva roky trvající výcvik a propagandistická videa zveřejněná Hamásem a jeho pobočkami, aby odhalili měsíce příprav, které vedly k útoku z minulého týdne. Zjistili, že bojovníci trénovali na útok nejméně na šesti místech v Gaze. Dvě z těchto míst, včetně vyprahlého cvičiště, které bylo ukázáno na prosincovém videu, se nacházejí jen něco málo přes kilometr od nejpevnějšího a nejstřeženějšího úseku hranice mezi Gazou a Izraelem. Ze zbývajících míst se jedno nachází v centrální části Gazy a další tři na úplném jihu Gazy.

Skutečnost, že Hamás se na útok připravoval před zraky veřejnosti nejméně dva roky, vyvolává další otázky, proč Izrael, který je domovem nejsofistikovanější vojenské a špionážní rozvědky na Blízkém východě, nebyl schopen útok ze 7. října zachytit a zastavit. Když CNN požádala Izraelské obranné síly (IDF) o komentář, jejich mezinárodní mluvčí podplukovník Jonathan Conricus uvedl, že tato zjištění „nejsou ničím novým“.

Dodal, že Hamás „měl mnoho výcvikových prostorů“ a izraelská armáda „v průběhu let zasáhla mnoho výcvikových prostorů v různých úrovních eskalace“.

Na dohled?!

Teroristé Hamásu jsou na propagandistických videích rovněž vidět, jak cvičí s typem zbraní, které použili k útoku 7. října. Vytvořili makety izraelských budov a ulic a jsou vidět, jak na nich provádějí řadu různých útočných taktik. Na cvičišti vzdáleném stovky metrů od přechodu Erez je na stěně budovy nakreslena kresba dvou palem a zvířecí postavy, která vypadá podobně jako insignie izraelského praporu na přechodu Erez.

Na videu je zachyceno rovněž, že v táboře dokonce nacvičovali braní zajatců a svazování jejich rukou zipem. Satelitní snímky ukazují, že tábor byl postaven během posledního roku a půl.

Ve třech výcvikových táborech také vytvořili falešné izraelské tanky sestávající z něčeho, co vypadá jako velký vnější plášť obklopující nákladní automobil. Na snímcích je vidět, jak bojovníci nacvičují útok proti němu, odpalují RPG a další výbušniny.

Válka Izraele s Hamásem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

gcpepino ( 14. října 2023 14:34 )

Věděli, ale úmyslně to nechali být jako 11.9.

milan59 ( 14. října 2023 09:48 )

Hmm tak teroristé cvičili u hranic 2roky a nikoho z USA nenapadlo vydat VAROVÁNÍ,když vědí o všem co se kde ve světě děje ??

Lomikel ( 14. října 2023 08:58 )

nejspíš si koukal na nějaký jiný...

Lomikel ( 14. října 2023 08:33 )

Pokud chcete znát historii Blízkého východu, včetně toho, jak současný konflikt skončí, pak:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=-evIyrrjTTY
Kam se hrabe Nostradamus, nebo jakýkoli analytik na Ninu Paley.

RASPUTIN ( 14. října 2023 08:13 )

Video ukazuje odhodlání bojovat proti okupantům.

Zobrazit celou diskusi