Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hizballáh vede Nasralláh: Dostanou zbraně od wagnerovců a zapojí se do války po boku Hamásu?

  • Autor: ula,ČTK,swp - 
    6. 11. 2023
    05:00

    Lídr libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh ve svém prvním vystoupení od začátku nové války Izraele s Hamásem pochválil toto palestinské hnutí za útok na Izrael ze 7. října, při němž zemřelo na 1400 převážně civilistů a stovky lidí byly odvlečeny jako rukojmí. Hnutí zároveň uvedlo, že podpoří Hamás, pokud Izrael zahájí slíbenou pozemní válku v Gaze. V Libanonu nyní panují obavy, zda propukne další válka. Americká média navíc spekulují, že ruští wagnerovci hodlají dodat Hizballáhu systém protivzdušné obrany. Kreml však tyto informace popřel. Libanonci si navíc stěžují na to, že izraelská raketa zabila na jejich území po zásahu automobilu tři děti a sestru novináře. Hizballáh hrozí Izraeli odvetou!

  • 1.Bude válka?

    V hlavním městě Libanonu, Bejrútu, se řada lidí modlí, aby byli ušetření války s Izraelem, zatímco další se hodlají k „odboji“ Hizballáhu připojit. Portál The Guardian přinesl reportáž o strachu a napětí mezi místními, kterým hrozba války otevírá staré rány z roku 2006, kdy Hizballáh válčil s Izraelem.

    Poslední dva týdny se libanonští občané sami sebe a svých sousedů ptají: Bude válka? Podél libanonsko-izraelské hranice roste napětí každým dnem.

    Bojovníci Hizballáhu vypálili řadu raket na izraelské vojenské pozice a osady, zatímco Izrael vypálil rakety a vyslal ozbrojené bezpilotní letouny, aby se zaměřily na bojovníky Hizballáhu.

    Ten uvádí, že za poslední dva týdny zemřelo 40 lidí. Tempo útoků a protiútoků v posledních několika dnech prudce eskalovalo a Hizballáh pohrozil, že podpoří Hamás, pokud Izrael zahájí slíbenou pozemní válku v Gaze. Obavy z širšího regionálního konfliktu zaměstnávají obavatele Libanonu od první zprávy o útocích Hamásu v Izraeli.

  • 2.Rok 2006 zanechal hluboké rány

    Během války mezi Hizballáhem a Izraelem v roce 2006 v hustě osídlené čtvrti Dhahiye – baště Hizballáhu na předměstí Bejrútu – proměnila izraelská letadla celé obytné bloky v hromady sutin.  Stovky lidí byly zabity a většina obyvatel uprchla a hledala útočiště v sousední Sýrii nebo v jiných částech Libanonu.

    Jedna z žen, která přežila pět desetiletí válek, se reportérovi svěřila, že si stále pamatuje, kdy došlo v ulici  ve čtvrti Dhahiye k bombardování. Naštěstí s rodinou utekla. „Ale když jsem se vrátila a viděla trosku domů, nemohla jsem přestat plakat,“ svěřila se žena. Nyní už utíkat nehodlá. „V Libanonu jsou všichni ve finanční tísni. Nemůžu nikam odejít. Pokud mám zemřít, zemřu důstojně tady doma,“ říká žena.

     Vzhledem k tomu, že Sýrií otřásla občanská válka a nájemné v „bezpečných“ oblastech se za poslední týden zdvojnásobilo, je pro lidi v Dhahiye těžké evakuovat své rodiny do míst, která jsou v případě další války vnímána jako bezpečnější. Mnozí si stěhování dovolit nemohou; libanonská ekonomika je v troskách a životní náklady prudce vzrostly.

  • 3.Zabiješ jednoho z nás, my zabijeme jednoho z vás

    Abu Qassem žije v Bejrútu. Jeho dvě sestry a jejich děti, jeho dcera a její rodina právě dorazily z jihu, odkud přišlo asi 13 tisíc lidí. Většinou opustili menší města a vesnice poblíž izraelských hranic ze strachu. Muži ale v oblastech zůstali. Někteří z nich totiž podporují „odboj“ - tedy Hizballáh. Abu hodlá Hizballáh také podpořit. Na boj je sice starý, ale pokud vypukne válka, hodlá bojovníky podpořit, třeba jim vyprat prádlo nebo jim uvařit.

    V roce 2006 byla část jeho rodné vesnice zničena a s ní i dům, který celý život stavěl s bratrem a půjčili si na něj peníze. Zbyla z něj hromada suti. Pak byl bratr Abua zabit střelou, která míříla na izraelské pozice.

    „V poslední válce zemřelo celkem 17 mých přátel a příbuzných. Osm z nich bylo u odboje, ale zbytek byli civilisté,“ říká Abu. Říká, že právě díky těm, kteří zemřeli, se v jižním Libanonu hodně změnilo. Válka podle něj stanovila pravidlo: ty zabiješ jednoho z nás, my zabijeme jednoho z vás.

    Jeho synovec, tehdy sedmiletý, šel ve stopách svého zesnulého otce. „Nyní je sám členem Hizballáhu. Bojoval s Takfiris v Sýrii. Teď je na jihu,“ říká Abu Qassem. Pokud vypukne válka, zařekl se, že neopustí svoje pozemky, i kdyby měl zemřít.

    Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Teroristé v parlamentu

    Hizballáh (Alláhova strana) je šíitské islamistické hnutí, které vzniklo v roce 1982 za první libanonské války (též zvané Operace Mír Galileji), kdy Izrael ve snaze zlikvidovat palestinské hnutí odporu vpadl do Libanonu. Inspirací zakladatelů Hizballáhu bylo vítězství islámské revoluce v Íránu z roku 1979, první jednotky byly také vycvičeny íránskými revolučními gardami.

    Hizballáh má i politické křídlo, které je od roku 1992 i v libanonském parlamentu a jehož zástupci jsou také ve vládě. Ačkoliv je Hizballáh považován za teroristickou organizaci, v jižním Libanonu zřizuje školy, nemocnice a další sociální služby.

    Šejch Hasan Nasralláh se stal šéfem Hizaballáhu po zavraždění Abbáse al-Músávího v roce 1992 izraelskou armádou. Netají se svými militantními názory, neuznává stát Izrael a často vyzývá k vyhlazení sionismu. Zároveň věří, že Islám je řešením na všechny problémy společnosti.

  • 5.Nasralláh: Širší konflikt je možný

    Nasralláh  ve svém prvním vystoupení od začátku nové války Izraele s Hamásem pochválil toto radikální palestinské hnutí za útok na Izrael ze 7. října, při němž zemřelo na 1400 převážně civilistů a stovky lidí byly odvlečeny jako rukojmí.

    Varoval dále, že širší konflikt na Blízkém východě je reálnou možností. Uvedl, že další vyostření situace v Libanonu, která by mohla výrazně zvýšit napětí v regionu, je podmíněna další eskalací v Pásmu Gazy.

    K obavám z rozšíření bojů v regionu Nasralláh podle televize Al-Džazíra řekl, že kdo chce zabránit regionálnímu konfliktu, musí rychle zastavit válku v Pásmu Gazy. Tu ale zároveň označil za „rozhodující bitvu“ a odpovědnost za ni připsal Spojeným státům. Izrael podle něj může rukojmí, která Hamás unesl právě do Pásma Gazy, získat zpět jen pomocí vyjednávání.

    Lídr Hizballáhu Hassan Nasralláh poprvé od začátku války mezi Hamásem a Izraelem vystoupil. (3.11.2023) Lídr Hizballáhu Hassan Nasralláh poprvé od začátku války mezi Hamásem a Izraelem vystoupil. (3.11.2023) | Reuters

  • 6.Dostanou zbraně od Wagnerovců?

    Wall Street Journal přinesl nedávno zprávu, že ruská skupina žoldáků wagnerovci hodlají Hizballáhu dodat systém protivzdušné obrany. Podle agentury Reuters to ovšem Kreml popřel.  Wall Street Journal uvedl, že wagnerovci chtějí Hizballáhu dodat systém Pantsir-S1,  v NATO známý jako SA-22, který používá protiletadlové střely a děla protivzdušné obrany k zachycení letadel. Citovala nejmenované americké úředníky, kteří uvedli, že americká rozvědka se domnívá, že wagnerovci tento krok plánují.

    Wagnerovci, kteří byli financováni Ruskem do červenové vzpoury jejich bývalého velitele Jevgenije Prigožina, se ke spekulacím nevyjádřili.

    „Už jsme řekli, že taková skupina (wagnerovci) neexistuje,“ uvedl mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov v reakci na tyto spekulace. „Všechny tyto úvahy nejsou na ničem postaveny a nemají žádný základ. Mezi (ruskými a americkými) armádami existují nouzové komunikační kanály, a pokud z něčeho existují skutečné obavy, mohou je (Američané) vždy předat naší armádě,“ dodal Peskov.

    Zdroj, kterého Wall Street Journal citoval, řekl, že Washington nepotvrdil, zda už wagnerovci zbraně Hizballáhu odeslali. Jisté však je, že USA sledují komunikaci mezi wagnerovci a Hizballáhem. Portál dále uvedl, že systém protivzdušné obrany by měl putovat k Hizballáhu přes Sýrii, kde Rusko podpořilo v roce 2015 prezidenta Bašára al-Asada  tím, že vstoupilo do občanské války.

    12:00
    2. 1. 2024
    !

    Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

    Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

    Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

    Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

    10:32
    2. 1. 2024

    Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

    9:30
    2. 1. 2024

    Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

    Zobrazit celý online

     

freecoolin_zika ( 7. listopadu 2023 16:10 )

diskuse k tomuto článku se jménem toho vedoucího hizballáhu je pouze past na bany

fesak2 ( 7. listopadu 2023 15:39 )

Spíš bych řekl, že jedním z největších zel jsou hloupí lidé, kteří jsou u moci, nebo u klávesnice.

David Klein ( 7. listopadu 2023 04:21 )

Kdo? Posrataláh?

krtek. ( 6. listopadu 2023 17:35 )

tady jde spíše o vyznavče toho pána , co měl v harému 40 klisen

PepekRes ( 6. listopadu 2023 09:25 )

Naser

Zobrazit celou diskusi