Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chaos a paralýza: Putin o Prigožinově vzpouře věděl pár dní dopředu. Reagovat ale nedokázal

Autor: mav, swp - 
25. července 2023
12:40

Když se Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny, 24. června ráno pokusil o vzpouru, byl Vladimir Putin podle bezpečnostních představitelů z Ukrajiny a Evropy ochromen a neschopen rozhodně jednat. Přitom ho jeho špioni právě před něčím takovým varovali už dva, tři dny dopředu, píše deník Washington Post.

Bezpečnostní služby nejméně dva nebo tři dny předem Putina upozorňovaly, že jeho donedávna věrný spojenec, šéf Wagnerovců Prigožin připravuje možnou vzpouru, vyplývá z analýz zpravodajských služeb, které získal Washington Post. Byla přijata opatření k posílení bezpečnosti v několika strategických objektech, včetně Kremlu, kde posílili prezidentskou stráž a rozdali více zbraní. Ale jinak nepadly žádné relevantní rozkazy, uvedli činitelé.

„Putin měl čas přijmout rozhodnutí o likvidaci vzpoury a zatčení organizátorů,“ uvedl jeden z evropských bezpečnostních činitelů. „Když se to pak začalo dít, nastala paralýza na všech úrovních ... Naprosté zděšení a zmatek. Dlouho se nevědělo jak reagovat.“

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov pro Washington Post komentoval, že jde o „nesmysl“ a že takové tvrzení šíří „lidé s nulovými informacemi“.

Analytici západních tajných služeb usuzují, že k situaci přispělo i mentální nastavení ruských bezpečnostních složek. Místní velitelé, kteří by možná měli hrozbě čelit, nemohli věřit, že by tažení na Rostov na Donu, Voroněž a Moskvu vyhlásil Prigožin bez nějaké dohody s Kremlem. „Místní úřady nedostaly žádné rozkazy shora,“ popsal Washington Postu vysoce postavený příslušník ukrajinského bezpečnostního aparátu. „Z našeho pohledu je to největší známka nezdravé situace v Rusku. Autoritářský systém je zformovaný tak, že bez jasného příkazu vedení lidé nic nedělají. Když je vedení ve zmatku a nepořádku, je stejná situace na místní úrovni, ba ještě horší."

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa