Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Prigožin po jednání s Lukašenkem ustoupil: Zastavil pochod na Moskvu. A přesune se do Běloruska

Aktualizováno -
24. června 2023
22:01
Autor: ČTK - 
24. června 2023
20:06

Šéf Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin dnes souhlasil s návrhy běloruského lídra Alexandra Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území směrem na Moskvu a na následné uklidnění situace, uvedla ruská agentura RIA Novosti. Rozhovory s Prigožinem podle ní Lukašenko vedl na základě své předchozí domluvy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prigožinova tisková služba následně zastavení postupu wagnerovců na ruskou metropoli potvrdila a dodala, že cílem je zabránit, aby byla „prolita ruská krev". Prigožin nebude podle Kremlu stíhán a přesune se do Běloruska. Kreml uvedl, že neví, kde se teď vůdce wagnerovců nachází.

Soukromá Wagnerova (v ruském přepisu Vagnerova) vojenská společnost se vzbouřila v noci na dnešek, její bojovníci dnes ráno obsadili jihoruský Rostov na Donu i některá další města a rychlým postupem se dosud blížili k ruské metropoli Moskvě. Vyvolali tak největší vnitropolitickou krizi v Rusku od jeho útoku na sousední Ukrajinu loni v únoru.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním televizním vystoupení ozbrojenou vzpouru wagnerovců označil za „dýku vraženou do zad“ a oznámil, že dal osobně rozkaz k neutralizaci vzbouřenců. Kolony Prigožinových bojovníků však v podstatě bez odporu pokračovaly celý den na sever směrem do ruské metropole, kdy byl už ráno vyhlášen stav protiteroristické operace.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Podle běloruské agentury Belta, která se odvolává na sdělení Lukašenkovy tiskové služby, si Putin ráno s běloruským vůdcem telefonovali a dohodli se na dalším společném postupu. Večer si podle Belty Putin a Lukašenko telefonovali ještě jednou. Běloruský vůdce ruského prezidenta zpravil o výsledku svých jednání s Prigožinem. Putin Lukašenkovi poděkoval za „odvedenou práci“, napsala s odkazem na běloruské zdroje agentura AFP.

Lukašensko si „vlastními kanály dál vyjasnil situaci“, napsala Belta, a pak po dohodě s Putinem začal vyjednávat s Prigožinem. Rozhovory trvaly celý den, ale nakonec vedly podle Lukašenkovy tiskové služby k dohodě o nemožnosti „začínat krvavou válku na ruském území“. Šéf wagnerovců přijal návrhy na zastavení postupu na Moskvu a další kroky k uklidnění situace.

Na stole tak podle Minsku nyní leží „naprosto výhodná a přijatelná varianta řešení situace s garancemi bezpečnosti pro bojovníky“ Wagnerovy skupiny.

Prigožinova tisková služba ve svém vlastním vyjádření podle serveru Meduza uvedla, že za 24 hodin se wagnerovci dokázali dostat až na 200 kilometrů od Moskvy. Za celou dobu nebyla prolita ani kapka krve našich bojovníků. Nyní přišla chvíle, kdy krev prolita být může,“ upozornila tisková služba Wagnerovy skupiny. Rozhodnutí vrátit se do „polních táborů“ bylo podle ní přijato na základě pochopení odpovědnosti za to, že může být „prolita ruská krev“.

Ruská státem kontrolovaná televizní stanice RT hlásí, že wagnerovci se v Rostově balí. Videa z místa podle webu deníku The Guardian také ukazují, že se připravují k odchodu. Podle agentury AFP skandují desítky obyvatel Rostova na Donu slovo Wagner u místního sídla vojenského velitelství, které ráno obsadili Prigožinovi vojáci a které se nyní chystají opustit. Mnozí obyvatelé, kteří se shromáždili na hlavní ulici v centru města, vytáhli své telefony, aby natočili záběry bojovníků polovojenské skupiny, a zároveň jim tleskali, píše AFP.

Video se připravuje ...
Další videa