Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hrozí, že budeme platit tisíce za energie navíc: Šéf ERÚ na koberečku u Síkely?!

Autor: Tomáš Koníček - 
7. listopadu 2023
05:00

Budeme od ledna platit tisíce navíc za energie, nebo to lze ještě zvrátit? „Výpočet cen regulované složky je daný zákonem,“ říká šéf Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček (50). Proč ale dorazil »na kobereček« k ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (56, za STAN)?

O schůzce s Trávníčkem informoval na sociální síti X Síkela. „Dnes jsem se znovu sešel s předsedou Rady ERÚ Stanislavem Trávníčkem. Zdůraznil jsem, že je potřeba, aby ERÚ v následujících dnech udělal maximum pro to, aby snížil regulovanou složku ceny elektřiny pro příští rok,“ napsal Síkela. Ta se má zvýšit domácnostem u elektřiny v průměru o 71 % a u plynu o 39 %. Velkoodběratelům pak ale ještě mnohem více.

Porušení vyhlášky?

Že se ale návrh cen, který ERÚ zveřejnil před týdnem, prakticky nemůže měnit, tvrdí od začátku šéf ERÚ i další odborníci. „Je to dané metodikou, která se stanovuje na pětileté období. Regulátor musí distributorům uznat náklady a připočíst přiměřený výnos. Kdyby regulované výnosy snížil, porušil by svoji vlastní metodiku, neboli vyhlášku, která je závazná,“ řekl Blesku Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Minimální nárůst?

Změnit by to mohla ještě veřejná debata. „Do té budou zasahovat i politici,“ řekl hned po zveřejnění návrhu cen Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. I proto mohl Síkela Trávníčka pozvat. Ten mu prý však řekl, že dopad na domácnosti bude minimální. „Ubezpečil mě o tom, že většiny zákazníků se navrhovaný nárůst regulované složky nedotkne vůbec, případně jen minimálně, protože ho téměř celý vykompenzuje pokles silové složky,“ vzkázal Síkela. Na tisícovky navíc, vytažené z peněženek odběratelů, se však asi zapomnělo…

Má vysvětlit důvody navýšení

Ministr Síkela ještě prozradil, co dalšího po Trávníčkovi chtěl: „Vyzval jsem ho také, aby ERÚ o tom samém (že se nárůst cen dotkne odběratelů jen minimálně - poz. red.) ubezpečil veřejnost a uspořádal tiskovou konferenci, kde podrobně vysvětlí důvody navýšení regulované složky a její dopady na zákazníky,“ napsal Síkela. Faktem je, že tohle je pravidlo. „Můžeme potvrdit, že bude tisková konference, ostatně jako vždy, když se zveřejňují cenová rozhodnutí,“ řekl Michal Kebort, mluvčí ERÚ.

Pomůže jen státní náplast?

Podle Jiřího Gavora by pomohla ke snížení regulovaných cen jen státní dotace, která by regulovanou částku snížila. Na letošní rok šlo o 60 miliard, příští rok se však dotace sníží na 9 miliard. „Kdyby bylo 15 nebo 20 miliard od státu navíc, regulátor by to přepočítal. Domnívám se, že taková podpora by mířila na průmysl, nikoli na domácnosti,“ řekl Gavor. I tím by ale lidé asi ušetřili. Nemuselo by se kvůli energiím zdražovat, a tedy i zvyšovat inflace. Zdražování už dříve naznačila energeticky náročná průmyslová odvětví.

jajas ( 7. listopadu 2023 17:51 )

A proč tě to tak zajímá, když tady nežiješ? Já se taky nezajímám, jak se žije v Nigerii....ale prostě stále budou existovat paka, kteří sice píší, že žijí v zahraničí a přitom mají bydlík na zahradě souseda.....takže jak my češi říkáme: "Neřeš, nepřepínej a hlavně po ničem nepátrej."

Roman Krauskop ( 7. listopadu 2023 17:12 )

Aha, tak už to tajemství není... Žije se mi tady zdravěji, levněji, kvalitněji... A co VY tam u vás v té řiti...???

jajas ( 7. listopadu 2023 17:08 )

Řeknu ti tajem­ství­....­.ple­teš se!

Roman Krauskop ( 7. listopadu 2023 16:21 )

No mě to vychází, že jste pěkní id.oti VY, ne JÁ...

jajas ( 7. listopadu 2023 16:16 )

Tak si tam taky mudruj.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa