Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Manželství pro všechny? Řešení bude kompromisní, ne každému se bude líbit, říká šéfka TOP 09

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
22. října 2023
16:55

Věc, na které se musí koaliční partneři dohodnout, je i manželství pro všechny. Jeho zastánkyně, šéfka TOP 09, Markéta Pekarová Adamová v Epicentru uvedla, že vše je na dobré cestě, i když koaliční partneři, zejména ti z řad lidovců, často bývají proti. Premiér Fiala dokonce ve své knize jednoznačně uvedl, že manželství má být svazkem muže a ženy. Manželství pro všechny v Česku podpořil i britský velvyslanec Matt Field. Jak tohle dopadne?

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se v jednáních zástupci koalice posunuli, a že o zákoně se bude jednat ve výborech. Právě tam podle Pekarové Adamové dojde k řešení, které bude podle ní trochu kompromisní a ne úplně všem se bude líbit. Věří ovšem, že společnost schválení tohoto zákona, posune ke zrovnoprávnění, které v Česku chybí.

„V tomto směru předjímám, že se budeme muset pobavit o názvu, protože to je častá výtka mnoha kritiků, odpůrců, že nechtějí, aby manželství se jmenoval i svazek dvou mužů nebo dvou žen,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Pokud se poslanci a poslankyně dohodnou, považovala by to předsedkyně
TOP 09 za významný krok po tolika letech diskuzí. „Konečně se dostaneme k tomu, že ten zákon u nás bude,“ řekla v Epicentru Pekarová Adamová.

Spějeme k nějaké dohodě

Úřadující vláda je v poločase vládnutí. Je vůbec reálné, aby dokonce funkční období bylo manželství pro všechny přijato a projednáno i v rámci diskuse s koaličními partnery? Šéfka TOP 09 říká, jednoznačně! Zákon už míří v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. A jak Pekarová Adamová dodává, doba mezi prvním a druhým čtením je ta nejdelší.

„Pokud se dohodneme a myslím si že, nechci to zakřiknout, spějeme k nějaké dohodě, bychom se v řádu několika týdnů mohli dočkat toho, že se o tomto zákoně bude znovu jednat a pak by to mělo být hotové brzy,“ dodává předsedkyně Poslanecké sněmovny 

Brtiský velvyslanec v ČR: Nebe na nás nespadlo

Podporu zákonu vyjádřil v Epicentru i britský velvyslanec Matt Field, který uvedl, že politikou britské vlády je právě podpora LGBT komunit.

„Je mi to téma blízké. My máme manželství pro všechny už 10 let. Zavedla ho u nás konzervativní vláda Davida Camerona,“ uvedl britský velvyslanec s tím, že se ve Velké Británii po přijetí zákona žádná revoluce nekonala. „Nebe nám na hlavu nespadlo,“ oglosoval manželství pro všechny v Epicentru velvyslanec. 

Video  Britský velvyslanec v ČR Matt Field: První rozhovor v češtině. Přijede do ČR král Karel III.  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Do legislativního procesu v Česku ale zasahovat nechce. „Samozřejmě je to na Češích, rozhodnout, co je správně pro vaši zemi,“ uzavřel Field.

Video se připravuje ...
Další videa