Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schwarzenbergova osudová láska Therese: Dvě svatby, ochrnutí a nemanželské dítě

Autor: Markéta Mikešová, red - 
14. listopadu 2023
05:00

Je to příběh jako z hollywoodského filmu. Nebo spíše pohádky, když jsou v jeho čele dva šlechtici. Bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který v sobotu zemřel ve věku 85 let, po většinu života doprovázela jeho manželka Therese. Oba sice během svazku měli jiné partnery, nakonec k sobě ale vždy našli cestu – a vzali se dokonce dvakrát. První manželství skončilo poté, co Karel zjistil, že Therese má nemanželského syna. „Spousta věcí se nám díky rozvodu vyjasnila (…) že patříme k sobě, že jsme si blízko,“ vzpomínala před lety Therese.

Therese Schwarzenbergová se narodila v roce 1940 ve Vídni jako Angela Theresa Johanna Maria Gräfin zu Hardegg auf Glatz und im Machlande, či zkráceně Therese zu Hardegg. Pochází totiž z rakouského šlechtického rodu Hardeggů, který byl usedlý ve Štýrsku a částečně také na Moravě.

Její otec Johann Hardegg během druhé světové války podporoval nacismus, dokonce byl členem Hitlerovy strany NSDAP a její paramilitarní odnože SA. Tento fakt Therese během života trápil. „My děti nemůžeme za své rodiny,“ uvedla před časem v rozhovoru pro rakouský deník Kurier. „Otec o období nacismu doma nemluvil. A když už, tak jsme se zpravidla hádali,“ podotkla Therese, které zmínky o minulosti jejího otce vehnaly slzy do očí.

Nacismus byl i důvodem, proč si k Johannovi nikdy nenašel cestu Karel Schwarzenberg, když se stal členem jejich rodiny. „Chovali se k sobě zdvořile a odtažitě,“ konstatovala Therese. Ale tím předbíháme. Než se dvojice sezdala, vystudovala mladá šlechtična medicínu na Vídeňské univerzitě.

Therese překvapila nemanželským dítětem

S Karlem se Therese seznámila v roce 1957 na banketu pro nezadané aristokraty. Schwarzenberg jí byl okouzlen, avšak pro Therese se láska na první pohled nekonala. Karel nicméně vytrval a o deset let později, v roce 1967, se s urozenou lékařkou oženil. Hned ten samý rok se jim narodil syn Jan Nepomuk Ondřej, který na konci minulého měsíce z rukou prezidenta Petra Pavla přebíral za svého otce Řád bílého lva.

O rok později přivedli na svět dceru Annu Karolínu neboli Lilu. Další dítě přišlo v roce 1979, kdy Therese porodila druhého syna Karla Filipa. Jenže ten, jak se ukázalo o několik let později, nebyl Karla Schwarzenberga. Jeho otcem byl papírenský průmyslník a politik Thomas Prinzhorn, se kterým Therese udržovala poměr.

Karel Schwarzenberg dítě přijal za své a měl z něj radost, uvedla loni Lila Schwarzenbergová v Blesk Podcastu„Myslím si, že pro mého otce přišel můj nejmladší bratr v době, kdy měl více času, a proto si opravdu mohl užít dětství svého dítěte. Domnívám se, že byl příliš zaneprázdněný, když jsme byli s bratrem malí, nebo byl příliš mladý. Takže on si to opravdu užíval a domnívám se, že moje máma si taky opravdu užívala, že má dalšího malého, když už jsme všichni byli starší. Já jsem vždycky toužila po malém bráškovi,“ řekla Lila.

Nemanželské dítě ale nakonec bylo důvodem, proč se Karel a Therese v roce 1988 rozhodli pro rozvod. Ostatně ani Schwarzenberg nebyl zcela vzorný, udržoval několik let poměr s markraběnkou Zitou Pallavicini. Nicméně i přes rozvod spolu Karel a Therese byli stále v kontaktu.

Na nějaký čas ochrnula

V roce 1992 se Therese obrátil život naruby. Bývala aktivní sportovkyní, často jezdila na koních, chodila po horách, lyžovala, jenže při jednom tomto výletu spadla na sjezdovce v Turracher Höhe a utrpěla vážné zranění. Od hlavy dolů zůstala ochrnutá a lékaři předpovídali, že se nikdy už na nohy nepostaví, protože podle nich měla přerušenou míchu.

Naštěstí se mýlili a Therese se pustila do intenzivních rehabilitací, díky kterým se jí podařilo částečně rozpohybovat už osm měsíců po neštěstí. Dnes chodí skoro normálně, ale stejně celou událost popisuje jako zádrhel ve svém životě. „Nebýt úrazu, tak jsem měla krásný život. Není nic, čeho bych litovala,“ uvedla v roce 2013 pro server Ona Dnes.

O své nehodě napsala knihu Má cesta zpátky do života: vyznání lékařky. „Měla jsem perfektní péči - operovali mě v americkém Houstonu a náročné rehabilitace potom trvaly další čtyři roky, než jsem zase začala chodit,“ popsala pro server. „Zpočátku jsem cvičila celý den, od devíti ráno do šesti večer. A pokračuju pořád,“ dodala Therese s tím, že každý den chodí na procházky nebo do bazénu.

Po úrazu přišla druhá svatba

Podle Schwarzenberga měla železnou vůli, proto se jí podařilo rozpohybovat. Když rozhovor, kde o zranění mluvila, vznikal, Karel byl u toho – Therese si v roce 2008 znovu vzal. Usoudili, že pauza jim prospěla a že jsou si souzeni do konce věků. Svatba proběhla v tichosti na zámku Obermurau ve Štýrsku.

„Rozvod byl potřebný a nám oběma bylo jasné, že spolu jednou zase budeme schopni žít. Pořád jsme byli v kontaktu a věděli, co ten druhý dělá; pořád jsme se navštěvovali... Spousta věcí se nám díky rozvodu vyjasnila,“ sdělila pro Ona Dnes.

Mezi věci, které si mezi sebou vyjasnili, bylo podle Therese to, že patří k sobě a že jsou si blízko. „Ač jsme byli rozvedení, tak ani jeden z nás nežil s nikým jiným pohromadě - oba jsme sice měli vztahy, ale nebydleli jsme s těmi partnery pohromadě. A tak jsme se s Karlem mohli potkávat, hovořit spolu a nakonec se ukázalo, že je rozvod zbytečný. Proto jsme si udělali druhou svatbu, ale tou se vlastně v našich životech vůbec nic nezměnilo,“ vysvětlila.

Málem první dámou

Vztahy skutečně Karel netajil. „Život je život. My jsme byli dvacet let odloučeni a samozřejmě, že měl tehdy ženy. Nic si nevyčítáme,“ sdělila Therese Blesku před první přímou prezidentskou volbu, ve které se Schwarzenberg utkal s Milošem Zemanem.

„Ve chvíli, kdy se muž stane mocným, najednou připadá ženám sexy. Není to směšné, je to normální. Karel je velmi normální muž. Samozřejmě má rád sex, ale kdo ne,“ komentovala fakt, že si během volby dívky malovaly na hruď slogany „Karel je sexy“.

Tehdy nechybělo málo, aby se Therese Schwarzenbergová stala českou první dámou, ačkoliv nehovoří česky. Bývalá módní guru Blesku Františka Čížková byla přesvědčená, že by roli zvládla s přehledem, ačkoliv by byla nekonvenční manželkou. „Dokáže být sama sebou, dokáže být upřímná. I díky svému šlechtickému (byť méně urozená než kníže) netrpí společenskými mindráky. Nutnou etiketu má v krvi – stejně jako manžel se jí spolu s cizími jazyky od dětství učila. Ona by přešlap v dobrém vychování neudělala, protokolu by dostála,“ hodnotila Čížková.

Každopádně poté, co Schwarzenberg v prezidentské volbě neuspěl, si začal s o 50 let mladší Janou Vopěnkovou. Therese románek nekomentovala, když se záležitost řešila, pobývala v Africe, kde se věnovala charitě a lékařství.

Jejich manželství tento úlet neohrozil. Po boku Karla stála až do samého konce - 11. listopadu 2023, kdy Schwarzenberg zemřel. Byla to právě rodina v čele s Therese, která se zasloužila o to, že byl na své poslední chvíle převezen do Vídně, aby se stihl rozloučit se svými vnoučaty. Ta měl velmi rád.

Co dělají děti Schwarzenbergových

Jan Nepomuk Schwarzenberg, nejstarší syn Karla a Therese, je dnes podruhé ženatý, v dubu 2017 si vzal italskou spisovatelku Francescu Riario-Sforzovou. Nemá děti. Od svého otce převzal už dříve správu rodového majetku a může se pyšnit titulem 13. vévoda ze Schwarzenbergu.

Lila Schwarzenbergová je scénáristkou a režisérkou. Provdala se za britského scénáristu Petera Morgana, se kterým má pět dětí. Dvojice se již rozešla. O svém vztahu s otcem Lila natočila dokument Můj otec, kníže, kde rozebírá mimo jiné to, jak propadla drogám. „Já se nikdy v životě sama sebe neptala, zda jsem dobrou princeznou. Na ničem mi nemohlo záležet míň,“ říká tam.

Karel Filip přijal jméno Prinzhorn. O jeho životě se toho moc neví, nicméně nevlastního otce hodnotil kladně. „Od šesti let jsem věděl, kdo je můj otec. Mám rád oba a s oběma mám skvělý vztah,“ řekl dříve pro rakouská média.

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila.  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Lomikel ( 9. prosince 2023 13:04 )

manželství knížete s hráběnkou bylo takové specifické, vztahy poněkud perfidní..

alfred ( 15. listopadu 2023 20:29 )

Sodoma gomora

hynek hynek ( 14. listopadu 2023 20:06 )

Hanobení je dle slovníku synonym očerňování, pomluva.... Co není ve výše uvedeném textu pravda?

doktormediciny ( 14. listopadu 2023 17:57 )

De mortui nihil nisi bene/ O mrtvych nic spatneho/.Aeg Nos eramus quod vos estis...Prevedeno do prozaicke cestiny nemelko by se mrtveho takhle hanobit

pragver ( 14. listopadu 2023 14:00 )

A ještě má pravděpodobně dalšího nemanželského syna Eduarda (22 let), což odmítá uznat asi kvůli rodině a dědictví, ale ta podoba opravdu nahrává tvrzení matky :

http­s://ww­w.ex­pres­.cz/zp­ravy/­karel-schwarzenberg-zita-pallavicini-syn.A1­90515_­142701­_dx-zpravy_stes

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa