Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Modrooká osmnáctiletá, magoři i kauza Feri. Připomeňte si výroky Karla Schwarzenberga

  • Autor: ver,ČTK - 
    13. 11. 2023
    05:00

    Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se proslavil mimo jiné výroky, které v české společnosti mnohdy budily kontroverzi. Pravidelně se vyjadřoval například k otázce soužití německého a českého národa a následnému odsunu Němců ze Sudet. Pozornost si získaly i jeho komentáře k nedávným politickým událostem. Ačkoliv se kníže v posledních letech svého života aktivní politice stranil, vyjádřil se například ke kauze exposlance Domika Feriho. Za svá slova následně schytal kritiku. 

  • 1.„Vyhnání“ sudetských Němců

    „Odsun není problém Sudeťáků, není to problém Němců nebo Rakušanů, je to problém český. Problém mého národa. My se musíme vyrovnat s tím, že jsme se ve svých dějinách ne vždy zachovali jako svatí,“ prohlásil Schwarzenberg v roce 2003. 

    O čtyři roky později pak označil poválečný odsun Němců z českých zemí za vyhnání. „To, co se v roce 1945 stalo, přirozeně bylo vyhnání. Je nesmysl to popírat. Byl jsem vždycky pro to, aby se věci nazývaly pravým jménem,“ uvedl. „Na druhé straně je třeba si uvědomovat, že tomu něco předcházelo,“ dodal. 

    Schwarzenberg se často vyjadřoval k otázce odsunu sudetských Němců a nejinak tomu bylo během jeho kandidatury v historicky první přímé volbě prezidenta v roce 2013. V té Schwarzenberga o necelých deset procent porazil Miloš Zeman. „To, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu,“ řekl Schwarzenberg v České televizi před druhým kolem volby. 

    Zeman slova svého protikandidáta tvrdě odsoudil, když prohlásil: „Do této chvíle, respektive do včerejška, bych naprosto respektoval, že budete prezidentem České republiky. Ale ten, kdo označí (...) jednoho z prezidentů Československa za válečného zločince, mluví jako sudeťák, a ne jako prezident,“ reagoval Zeman. 

    Schwarzenberg po vyhlášení výsledku voleb uznal Zemanovu výhru, nešetřil však kritikou k metodám kampaně, kterou jeho protikandidát vedl. „Doufám, že se mu podaří být prezidentem všech českých občanů. Myslím, že velký rozdíl byl výsledek kampaně posledních dní. Já prostě nerad dávám podpásovky a nikdy nelžu ve svých inzerátech nebo prohlášeních našeho týmu. To zásadně odmítám,“ řekl v lednu 2013. 

  • 2.Spor o Benešovy dekrety

    Častým Schwarzenbergovým tématem byly Benešovy dekrety, které hrály významnou roli i během debat před prezidentskými volbami v roce 2013. „Dekrety jsou dítětem své doby a nevznikly by, kdyby nebylo protektorátu. Není však pochyb, že se udály hrozné věci, o nichž je nutné diskutovat,“ řekl zakladatel TOP 09 v roce 2006. 

    Kníže v únoru 2009 ve Sněmovně reagoval na snahu části ODS přijmout k lisabonské smlouvě, která reformovala fungování EU, usnesení, jímž by vyloučila možnost zpochybnit poválečné právní a majetkové vztahy na základě Benešových dekretů. 

    „Doprovodné usnesení, které bylo zde navrženo, popravdě řečeno je zhruba tak nutné jako doprovodné prohlášení, že po vstupu v platnost lisabonské smlouvy bude nadále po dešti mokro a v létě bude tepleji než v zimě, neboť jak správně bylo uvedeno, všechna ustanovení a pravidla Evropské unie potvrzují právní stav České republiky i ten, který jsme zdědili po Československu,“ prohlásil tehdy. 

    „Uvedl jsem jasně, že Benešovy dekrety nelze zrušit, protože zpětný účinek není možný, stejně jako u Mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět,“ dodal v lednu 2013. 

    Video Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila - Marek, Chebotareva
    Video se připravuje ...

  • 3.Politika za českými hranicemi

    Jako bývalý ministr zahraničí měl kníže co říci i k otázkám mezinárodní politiky. „Někteří si snad ještě vzpomínají, že jsme slíbili a podepsali závazek, že euro přijmeme. Očividně se držíme v zájmu toho, abychom se do Evropské unie dostali, rady z Dobrého vojáka Švejka: Měl jim to odpřísahat a pak se na to vys*at!“ řekl Schwarzenberg ve Sněmovně v květnu 2018. 

    Kritikou ale nešetřil ani na unijních spojencích Česka. „Je pravda, že vláda Berlusconiho má vinu, že nezaváděla reformy. Berlusconi bohužel tu dobu prošo*stal, místo aby ji využil na reformy,“ prohlásil kníže o situaci v eurozóně v říjnu 2011. 

    Schwarzenberg byl kromě Evropské unie i velkým zastáncem Severoatlantické aliance. „Žádná třetí země nemá právo veta v otázkách dalšího rozšiřování,“ vyjádřil se kníže v březnu 2009 o snaze nečlenských států ovlivňovat výběr nových členů NATO. 

  • 4.Prozápadní postoje

    Mnoho emocí vyvolala v české společnosti potenciální výstavba protiraketové radarové základny USA na území Česka. „Ratifikací této smlouvy má Česká republika šanci se stát významným, spojenci uznávaným partnerem, který se aktivně podílí na zajištění mezinárodní bezpečnosti,“ řekl Schwarzenberg v říjnu 2008. „Byla to česká iniciativa, neskrývám to, která přivedla Američany k tomu, aby tak silně systém protiraketové obrany byl zapojen do celkové architektury NATO,“ dodal.

    Do společnosti se tehdy vkrádaly protiamerické nálady, které započaly už návštěvou tehdejšího prezidenta Spojených států George W. Bushe v Česku o rok dříve. A i o nich měl kníže jasno. „A proč je dnes kritika USA tak oblíbená? Má to tři důvody. Zaprvé: některým ještě zůstalo v mozku něco z toho, co jim tam bylo vtloukáno během čtyřiceti let komunismu. Američan byl představován jako ten zlý,“ řekl tehdy o návštěvě americké hlavy státu Schwarzenberg.

    „Věc druhá: třeba do české sociální demokracie přešel propojením se s Evropou ze Západu jistý druh antiamerikanismu. Někdy se bavím, když je poslouchám a slyším ozvěnu západních antiamerických nálad z konce šedesátých let 20. století. A poslední věc: Bushova administrativa udělala na začátku velké chyby vůči Evropě, teď se to změnilo,“ pokračoval Schwarzenberg. 

    Karel Schwarzenberg na návštěvě Bílého domu (4.6.2007) Karel Schwarzenberg na návštěvě Bílého domu (4.6.2007) | Blesk:Martin Hykl

  • 5.Kauza Feri

    Schwarzenberg byl terčem ostré kritiky po tom, co se vyjádřil ke kauze svého bývalého stranického kolegy Dominika Feriho„Nikdy jsem nic takového neslyšel, a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ uvedl po zveřejnění obvinění. 

    K případu exposlance se vyjádřil i po rozhodnutí soudu, který Ferimu udělil tři roky za mřížemi za dva případy znásilnění a jeden pokus o znásilnění. „Je mi Dominika Feriho líto. Žádná justice není podle mé zkušenosti zcela nezávislá,“ řekl Schwarzenberg bezprostředně po nepravomocném rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3.

    Otec zakladatel a mladá krev: Karel Schwarzenberg a Dominik Feri. Otec zakladatel a mladá krev: Karel Schwarzenberg a Dominik Feri. | Blesk / Karel Kopáč

  • 6.Starého psa...

    Schwarzenbergovy postoje byly často označovány za silně konzervativní. Pro bývalého předsedu TOP 09 hrála tradice prim, stejně jako pro stranu, již v červnu 2009 založil. „Dneska je tento pojem zastaralý, pojem našich dědů, někteří mladí lidé se tomu smějí. Ztratil se pojem vlastenectví a ztratil se pojem národní hrdosti,“ uvedl Schwarzenberg v projevu na sněmu TOP 09 před svou kandidaturou do funkce předsedy strany v listopadu 2009.

    „Český jazyk je velmi přesný. Na rozdíl od našich sousedů totiž velmi pečlivě rozlišujeme mezi pýchou, která opovrhuje ostatním, a hrdostí. Hrdost vychází ze sebepoznání, vědění, že každý člověk a každý národ má svůj úkol, že tento úkol plníme dobře. Tato národní hrdost se nám naprosto vytratila,“ dodal kníže. 

  • 7.Kontroverze se nebál

    Do paměti mnohých se vryl Schwarzenbergův výrok z listopadu 2011, který padl na kongresu ODS. „Opravdu bych se srdečně poděkoval za toto pozvání, které mne velice potěšilo. Pozve-li mě svobodná osmnáctiletá k sobě, tak jsem vždycky velice šťastný z toho a vítám to. K tomu je ještě modrooká, což se mi také líbí. Takže svobodná osmnáctiletá modrooká je vždy lákavá,“ řekl tehdy. 

    Kritizován byl i jeho výrok o blokádách silnic rakouskými odpůrci Jaderné elektrárny Temelín. „Poněvadž ty magory znám trošku, to samozřejmě demonstrace budou ještě nekonečně pokračovati, ale, řekněme, nebudou už překážet na silnici,“ prohlásil ve vysílání ČT24 v květnu 2007. 

  • 8.Podpora Ukrajiny

    Schwarzenberg předvídal dalekosáhlé dopady sporu mezi Ruskem a Ukrajinou již v roce 2014. „Musíme Ukrajině pomoci i zbraněmi. Jinak nemá proti výborně vybaveným a vycvičeným ruským jednotkám šanci a (ruský prezident Vladimir) Putin Ukrajinu kus po kuse sežere,“ řekl po ruské anexi ukrajinského Krymu v říjnu 2014. 

    Vpád ruských vojsk na ukrajinské území ho ale překvapil. „Nečekal jsem to. A taky jsem se dost zmýlil. Myslel jsem, že je Putin chladnější a rozumnější. Ale ten jeho proslov těsně před přepadením Ukrajiny, to byl projev velmi emotivního člověka. Tam bylo už naprosto jasné, že to měl dlouho v plánu. Myslel jsem, že bude velké divadlo, že bude vydírat, ale že začne velkou válku, to mě ani ve snu nenapadlo,“ uvedl v březnu minulého roku Schwarzenberg.  

    Video  Blesk Podcast: Karel Schwarzenberg si nemohl vzít ani psy, říká odborník. Jak jsme si zničili šlechtu?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

žanyn ( 13. listopadu 2023 12:21 )

Kauza Feri a podobné? Inu pokud se všechny ony oběti podívají na pomšry např. v Islámském světě, tak by jim ty naše kauzy a prohřešky připadaly zcela jinak. A že máme té emigrace čím dál tím víc, tak kdoví čeho se ještě dočkáme. V tom měl kníže pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa