Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman o Schwarzenbergovi: Vážil jsem si ho. A připojil vzpomínku na poslední setkání

Aktualizováno -
12. listopadu 2023
10:44
Autor: ČTK, red - 
12. listopadu 2023
09:30

„Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě, rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku.“ V reakci na Schwarzenbergovo sobotní úmrtí to dnes na facebooku uvedl bývalý prezident Miloš Zeman.

Zeman a Schwarzenberg byli soupeři v druhém kole první přímé volby prezidenta v Česku v roce 2013. Zeman tehdy zvítězil se ziskem 54,80 procent hlasů. O pět let později funkci obhájil, Hrad opustil letos v březnu. Schwarzenberg se věnoval parlamentní politice. „Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, bylo to velice příjemné a milé setkání,“ doplnil Zeman.

„Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku,“ uvedl Zeman.

Složitý vztah: Obdiv i kritika

Zeman i Schwarzenberg byli v kontaktu často. V letech 2018 a 2019 spolu zapalovali v Lánech vatru na počest výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Při poslední akci před čtyřmi lety se už oba opírali o hůlky. „Pajdám hůř než prezident, tak mám zdravotní boty, aby se mi v nich chodilo líp,“ prozradil tehdy Schwarzenberg.

V dubnu bývalý ministr zahraničí pro Právo uvedl, že jej Zeman pozval na návštěvu do jeho nového domu v Lánech. Řekl, že pozvání přijme a oplatí jej. Zároveň uvedl, že o prezidentovi, který už není ve funkci, nemá důvod mluvit hanlivě, protože „o mrtvých se má mluvit dobře“, jak praví latinské přísloví.

V roce 2022 Schwarzenberg se Zemanem, ještě coby prezidentem, v Lánech obědval. „Bylo to příjemné sousedské setkání s kultivovanou konverzací o dějinách, vývoji v posledních letech a podobně. Žádné politické a jiné otázky jsme neřešili,“ komentoval to exministr.

Dříve byl ale k Zemanovi kritický. Například v červenci 2013 označil Zemanův postup při vládní krizi za pokus o převzetí moci, dokonce to přirovnal k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a v Československu roku 1948. Tehdy Zeman jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

„Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení,“ prohlásil Schwarzenberg v rakouském deníku Kleine Zeitung.

V roce 2018 pak pro server FORUM24 uvedl, že Zeman je vysoce inteligentní člověk. „Lidé, kteří ho podcenili, na to vždycky doplatili. Umí si zajistit podporu široké veřejnosti. Je to samozřejmě bezmezný populista, který nezná zábrany. A s mocí manipulovat, musím říci pln obdivu, to on umí,“ uvedl Schwarzenberg, čímž mu nepřímo složil poklonu.

Video  Karel Schwarzenberg: Zeman je šikula!  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

9876543 ( 12. listopadu 2023 17:18 )

Když byl KS na MZ... prohlásil: když udělám někde pro Česko kšeft, tak bych si nárokoval nějaký podíl ze zisků..Tak nevím, co si myslet. Stejně žádnou zakázku pro Česko neudělal.

Jirik-ta ( 12. listopadu 2023 11:41 )

no tragédie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa