Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Kníže a Zeman u jednoho stolu! Schwarzenberga poprvé hostili v Lánech, co řešil s prezidentem?

Autor: ČTK - 
17. srpna 2022
18:23

Prezident Miloš Zeman se dnes v Lánech sešel se svým protikandidátem z boje o prezidentský úřad v roce 2013, bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Schwarzenberga přišlo podobné pozvání na oběd do Lán poprvé. Schůzku označil za příjemné sousedské setkání, politiku neřešili. V pondělí Zeman se svou manželkou Ivanou v Lánech hostili bývalého prezidenta Václava Klause s chotí Livií.

Zeman se sešel se Schwarzenbergem podle fotografií před lánským zámkem. Ovčáček ČTK sdělil, že šlo o přátelské setkání spojené s obědem.

„Pan prezident velmi rád pozval Karla Schwarzenberga do Lán, aby spolu debatovali o současném dění. Určitou neformálnost schůzky podtrhuje krásné prostředí zámeckého parku,“ uvedl.

Podle Schwarzenberga přišlo pozvání na oběd do Lán poprvé za Zemanovo funkční období, podobná schůzka se v minulosti neuskutečnila.

„Bylo to příjemné sousedské setkání s kultivovanou konverzací o dějinách, vývoji v posledních letech a podobně. Žádné politické a jiné otázky jsme neřešili,“ sdělil ČTK prostřednictvím Filipa Štědrého ze své kanceláře.

Zeman se utkal s tehdejším ministrem zahraničí Schwarzenbergem v roce 2013 během první přímé volby prezidenta. Oba postoupili do druhého kola, ve kterém Zeman získal 54,8 procenta hlasů.

Kampaň tehdy doprovázely ostré střety. Názorové rozpory pokračovaly i v dalších letech, kdy stál Schwarzenberg v čele politické strany TOP 09.

Video  Karel Schwarzenberg po 2. kole prezidentských voleb. Vyhrál jeho rival Zeman.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

anna1234 ( 17. srpna 2022 21:12 )

.. přátelské popovídání.. proč ne? Akorát by neměli sedět na zámku v Lánech, ale někde na zahradě u domu, v kavárničce atd. I politická kariéra by měla mít svoje věkové hranice. Oba pánové jsou opravdu už za zenitem.

nespokojeny ( 17. srpna 2022 20:58 )

Velmi pěkné od obou. Mají svoje roky, svoje zdravotní neduhy, tak si přátelsky popovídali. Všichni jednou zestárneme, kdo to zesměšňuje je blb.

buban ( 17. srpna 2022 20:22 )

Velmi vítám, že se žurnalisté bulvárního plátku věnují podezřelým stykům současného prezidenta s jeho protikandidátem z přeminulé prezidentské volby.Ovšem daleko radši bych četla zprávy o té neZiskovce Fialova syna za práva barmských žen.

yarda ( 17. srpna 2022 19:39 )

Obrázek číslo tři - co dělá ten pán v pozadí u živého plotu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa