Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Karel Schwarzenberg zemřel: Kdo všechno truchlí? Manželka Therese, děti i pět vnoučat

  • Autor: amb - 
    12. 11. 2023
    08:30

    Karel Schwarzenberg zemřel. Nechal po sobě manželku Therese, kterou si vzal ned dvakrát. Smutní i jejich dvě děti Jan Nepomuk a Anna Karolína, díky které měl Schwarzenberg pět vnoučat. Jeho dcera je měla se slavným britským scénáristou. Knížete ale měl rád například i jeho nevlastní syn Karl nebo synovec Ferdinand, kterému byl v květnu 2023 na svatbě. 

  • 1.Manželka Therese

    Za ženu si ji vzal Schwarzenberg hned dvakrát, nejdřív v roce 1967 a pak v roce 2008. Ani po druhé svatbě spolu ale nežijí, Therese pobývá ve Vídni. Do Prahy nepřijela, ani když Schwarzenberg kandidoval v roce 2013 na prezidenta.

    „Strašně mi blahopřála. Říkala, že seděla ve Vídni, sledovala naši televizi a že nikdy nevěřila, že budu mít takový úspěch,“ řekl Blesku kníže, který tehdy za ženou jezdil během dovolených. Sama Therese se totiž v roce 1992 těžce zranila na lyžích, a přestože se dostala z  ochrnutí, následky zůstaly.

    „Abych byla upřímná, politika mě sice zajímá, ale reprezentovat není zrovna moje hobby,“ přiznala sama Therese. „Moc smutno, protože jsem to manželovi přála,“ odpověděla poté, co se zjistilo, že její muž nevyhraje.

    První svatba Therese a Karla v tyrolském Seefeldu. (1967) První svatba Therese a Karla v tyrolském Seefeldu. (1967) | Blesk – Zbyněk Pecák, Pavel Machan, Petr Novotný a archiv Blesku

  • 2.Syn Jan Nepomuk

    Jan Napomuk Ondřej, přezdívaný Aki, se Schwarzenbergovi narodil jen osm měsíců po svatbě s Therese. Poprvé se oženil už v roce 2010, jeho ženou se stala baronka Diana Orgovanyi – Hanstein. „Známe se s Akim už dlouhá léta. Spojuje nás nadšení pro lesy a lov. Máme také společné přátele a slabost pro umění. Chodíme spolu jak na fotbal, tak i na koncerty,“ prozradila tehdy Diana rakouskému magazínu Woman, jak napsal Blesk

    V roce 2011 se mu však lov nevyplatil, selhala mu puška a způsobila mu zranění v obličeji. Manželství s Dianou nevydrželo a v roce 2017 si vzal Francescu Riario Sforzu, která pochází z významného italského rodu. V obou případech se Jan Nepomuk ženil v rakouském městečku Murau, kde stojí zámek Obermurau. Děti nemá. A právě on přebíral místo svého otce, který tou dobou ležel v nemocnici, státní vyznamenání.

    Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) Předávání státních vyznamenání: Jan Schwarzenberg (28.10.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 3.Dcera Anna Karolína

    Její celé jméno zní Anna Carolina Antoinette Elisabeth Theresia Olga Adelheid Maria, přezdívá se jí však Lila. Spolurežírovala dokument Můj otec, který vyprávěl o jejich vztahu. „Vždycky se dokázal sám sobě zasmát, ale role knížete je pro něj velice, velice důležitá. Vidí to jinak než já, jako podstatnou část své identity,“ uvedla.

    Přiznala, že v minulosti bylo těžké smířit se s životem v aristokratické rodině a dokonce brala drogy. Na rozdíl od svého bratra je Lila matkou hned pěti dětí, dcery a čtyř synů, vnoučat Karla Schwarzenberga. Jejím bývalým mužem byl od července 1977 Peter Morgan, manželství ukončili v roce 2014.

    Lila a Karel Schwarzenbergovi. Lila a Karel Schwarzenbergovi. | Bontonfilm

  • 4.Nevlastní syn Karl Philipp Prinzhorn

    Stejně jako Aki a Lila, také nevlastní syn Karla Schwarzenberga má přezdívku, a to Witti. Vzešel z Theresina románku s rakouským politikem a průmyslníkem Thomasem Prinzhornem. Narodil se v roce 1979, o devět let později ho jeho biologický otec pojal za vlastního, ve stejném roce se Schwarzenbergovi rozvedli.

    „Ačkoliv Karel věděl, že není jeho, to dítě přijal a miloval ho," svěřila se kdysi Therese v dokumentu pro TV Barrandov. „Já ho miluju dodnes a je to moje dítě. Tenhle kluk se strašně podařil,“ uvedl Schwarzenberg.

    „Od šesti let jsem věděl, kdo je můj otec. Mám rád oba a s oběma mám skvělý vztah," uvedl Karel Filip v rozhovoru pro rakouská média.

  • 5.Snacha Francesca Riario Sforza

    Italská šlechtična vystudovala psychologii a pracovala i v televizi jako novinářka. Nyní by měla být scénáristkou a editorkou. A i tchán nad ní vyjádřil spokojenost: „Nevěsta je inteligentní milou ženou. Napsala vynikající knihu (Io, Caterina pojednává o jejích předcích – pozn. red.), měla výborné kritiky. Jsem s ní naprosto spokojen,“ řekl Nedělnímu Blesku Karel Schwarzenberg.

    Na svatbu s „mladým Schwarzenbergem“ v roce 2017 přijela z Florencie její matka Maria, otec kvůli nemoci nemohl.

    Donna Francesca Riario – Sforza Donna Francesca Riario – Sforza | David Malík, Gettyimages

  • 6.Bývalý zeť Peter Morgan

    Otcem vnoučat Karla Schwazenberga je britský scénárista Peter Morgan, který stojí například za filmy Královna nebo Zvláštní vztahy. Po rozvodu s Lilou měl randit s herečkou Gillian Andersenovou známou například ze seriálu Sexuální výchova, po letech se měli odcizit a opět se údajně sblížili letos.

    Expartneři Gillian Anderson a Peter Morgan Expartneři Gillian Anderson a Peter Morgan | profimedia.cz, archiv

  • 7.Pět vnoučat

    Nejstarší vnučkou Karla Schwarzenberga je čtyřiadvacetiletá rusovlasá Gioia Maria. Následují vnuci Robin Leopold (22), Karel Benjamin (19), Victor (17) a László (12). Peter Morgan svou dceru Gioiu dokonce i vyvedl do společnost, v roce 2017 ji vyvedl na premiéru druhé série Akta X, kde hraje právě Gillian Andersonová, jak uvedl Daily Mail

  • 8.Sourozenci

    Karel Schwarzenberg má celkem tři sourozence. Nejstarší je jeho sestra Marie Eleonora, nejmladší sestrou je Anna Marie von Haxthausen. Měl však také o tři roky mladšího bratra Bedřicha. Podle stránek Jihočeské vědecké knihovny však Bedřich v roce 2014 zemřel. Zanechal po sobě minimálně jednoho syna Ferdinanda, kterého měl s Regulou Brigitte Schwarzenbergovou. O sourozencích se toho jinak příliš neví.

  • 9.Synovec Ferdinand

    Ještě v květnu 2023 se Schwarzenberg v Rakousku zúčastnil svatby svého synovce Ferdinanda. Ten si vzal svou lásku Marii Frilingovou. Ferdinand nyní pracuje pro společnost Porsche v divizi pro střední a východní Evropu, konkrétně zodpovídá za Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Severní Makedonii a Srbsko. Kořeny Marie sahají až k samotné císařovně Marii Terezii. Část mládí Ferdinand strávil v Česku, které považuje za svůj domov.

    Synovec Karla Schwarzenberga Ferdinand si vzal za manželku Marii Frilingovou Synovec Karla Schwarzenberga Ferdinand si vzal za manželku Marii Frilingovou | Instagram - F. Schwarzenberg

Video se připravuje ...
Další videa