Vzhled a barevnost stavby z roku 1975 zůstanou zachovány. Velké změny čekají interiéry. „Jde o atypickou záležitost velmi originálních prvků. Nikdo nebude čekat, co v takovém domě může být,“ řekl Blesku architekt Milan Mlada s tím, že více prozradit nesmí.

Strmé schody zmizí

Pouze uvedl, že nově dojde k odhalení původních nosných sloupů, což přispěje k vnitřnímu rozšíření prostoru. „Tento pocit bude umocněn použitím prosklených boků právě usazovaných eskalátorů s nasvětlením jejich mechanismu,“ vysvětlil.

Původně Máj disponoval sedmi jezdícími schodišti, nově přibude osmé. Nahradí strmé schodiště z Národní třídy do supermarketu Tesco, který se do původních prostor vrátí. „Aktuálně se také dokončuje osazení okenních tabulí, aby se v objektu mohlo začít topit. Pracuje se i na podlahách a omítkách vnitřních stěn,“ dodal architekt.

Bar i muzeum

Pro veřejnost bude otevřeno devět z 11 pater, které nabídnou obchody včetně lékárny, kavárny, vinotéky, gastrozónu či centrum pro rodiny a děti. V 6. patře bude edukační centrum pro školky a školy, podobné mají ve Vídni. „Velkým lákadlem pak bude muzeum filmových hrdinů a bar na střeše s výhledem nejen na Pražský hrad,“ láká Milan Mlada. 

Je kulturní památkou

Obchodní dům byl postaven v letech 1972 až 1975. Původně nesl název Prior 02, byl v pořadí druhým postaveným (po OD Kotva) v tehdejším Československu. V roce 2007 se stal kulturní památkou. Před téměř šesti lety ho koupila společnost Amádeus Real a přikročila k rekonstrukci. Spolupracuje na ní s původními autory, architekty Martinem Rajnišem a Johnem Eislerem.

Víte, že...

Rekonstrukce, která vyjde na čtyři miliardy korun, by měla být hotová příští rok v květnu.

Fotogalerie
158 fotografií