Důvodů, proč se domnívat, že by urozená paní Schwarzenberg, za svobodna Therese zu Hardegg auf Glatz und im Machlande, v roli první dámy s grácií a potřebnou (často tolik postrádanou) nenuceností obstála, je hned několik. Tato, našemu voliči v podstatě utajená, na štýrském panství setrvale žijící aristokratka, jež v únoru oslaví třiasedmdesát let, má totiž vlastnosti, které se mnohým českým ladies nedostávají: „Dokáže být sama sebou, dokáže být upřímná. I díky svému šlechtickému původu (byť méně urozená než kníže) netrpí společenskými mindráky. Nutnou etiketu má v krvi - stejně jako manžel se jí spolu s cizími jazyky od dětství učila. Ona by přešlap v dobrém vychování neudělala, protokolu by dostála.

Moudře nad věcí

Velmi podstatný je též fakt, že Therese Schwarzenberg nemá díky věku, svému naturelu i plně prožitému životu ambice na postu první dámy exhibovat. Postrádá touhu o popularitu s mužem soupeřit, či alespoň si z ní svůj díl ukrojit. Ankety hlasující o nejvíce půvabnou, elegantní, dobrotivou či jinou NEJ choť prezidenta na této planetě, se jí netýkají. Jdou mimo ni. Pro MUDr. Therese Schwarzenberg zkrátka není tohle postavení společenskou metou, kterou si leccos dokáže. Z toho, co Karel Schwarzenberg a jeho paní v médiích naznačili, je víceméně jasné, že Therese, která v podstatě žije odděleně a příliš společného času s mužem nesdílí, by fakt, že náš lid zvolil Schwarzenberga prezidentem, plně ctila. Snažila by se mu v rámci dohodnutého a oběma respektovaného životního stylu, své zdravotní kondice a neznalostí češtiny dané jazykové bariéry přizpůsobit. Muže podpořit. „Můj život by se hodně změnil, protože bych pobývala často v Čechách, „ řekla Terese v rozhovoru pro TN cz. a také v jiné chvíli bez okolků dodala: „Abych byla upřímná, politika mě sice zajímá, ale reprezentovat není zrovna moje hobby.“ A kníže na taková slova nic nenamítá, je vůči rozhodnutím ženy stejně velkorysý jako ona k stylu jeho existence, politické angažovanosti. Ti dva by zkrátka mohli toleranci v manželství vyučovat a tento jejich rys, schopnost empatie se samozřejmě odráží i v postojích vůči světu, nahlížení na společnost. Mimochodem další důvod, který knížeti k dosazení na Hrad nahrává.

Pomohla mu víc, než se zdá

Spousta lidí míní, že Karel Schwarzenberg v prvním kole prezidentských voleb skončil těsně za favorizovaným Milošem Zemanem díky značně profesionální, moderně vedené, stylově čisté, tudíž značně uvěřitelné kampani. Chválí se tým profíků, jenž ji vytvářel a o paní Terese se spíš mlčí. Žádné velké zásluhy se jí nepřipisují. Spíš se zmiňují možné mínusy, které by mohly knížeti v souvislosti s ní v tažení na Hrad u konzervativců uškodit: „Manželka s ním nežije, nemluví česky, je cizinka, podotýká se…“ To jistě ano, ale i tak platí, že Therese napomohla svému muži v prezidentské kandidatuře víc, než by se mohlo zdát. I když s ním v rozhodující dny voleb nebyla, triumf s ním osobně neprožívala a nechala Karla napospas. Byl jediným kandidátem, který u sebe neměl nikoho z rodiny. „Strašně mi blahopřála. Říkala, že seděla ve Vídni, sledovala naši televizi a nikdy by nevěřila, že takhle uspěju,“ nechal se slyšet kníže a jeho výraz nasvědčoval, že absencí ženy v Praze netrpí. Ví, že ona formu pro formu nesnáší, nehodlá hrát společenské divadlo. Což ale neznamená, že by oficiality první dámy v nutné míře nepřijala. O to vvěrohodněji se lidsky jeví. Není snob (ostatně to ani Karel), není maloměšťačka. O průšvizích života mluví bez okolků. Konstatuje je. A tenhle formát komunikace, prezentace je hodný úcty. Nebo snad ne?

Na rovinu

Volební tým Schwarzenberga odvádí dobrou práci, která ještě nekončí. A jeho žena Therese poskytla pár rozhovorů, kde jej vykreslila velmi přirozeným a navýsost sympatickým způsobem. Činila to jaksi mimochodem… Několik odstavců, úvah, zamyšlení. Svodek minulosti i komentářů k současnosti jsem z nich vyjmula. Vznikl jakýsi portrét, jenž konkuruje heslům na billboardech. Ona je totiž stejně unikátní, svým způsobem ryzí jako on: „Můj manžel má bohaté zkušenosti v politice a velmi dobré zahraniční kontakty, ze kterých by Česká republika mohla těžit. Zajímá se o obyčejné lidi a umí jim naslouchat….“ „ Manžel rád spí. Je jako medvěd, ale když chce něco prosadit, umí být kousavý i pěkně agresivní. Cítí zodpovědnost za Českou republiku, kde hráli Schwarzenbergové po staletí důležitou roli. Asi právě proto si neklade otázku, jak moc to je v politice náročné; prostě se do ní pustil. A až později si třeba řekne, že ho to stálo hodně sil…“ „Já mu stokrát můžu říct, šetři se, ale Karel se na mě v zásadních věcech neohlíží. Dělá si, co uzná za vhodné. Rozvod byl potřebný a nám oběma bylo jasné, že spolu jednou zase budeme schopni žít. Pořád jsme byli v kontaktu a věděli, co ten druhý dělá. Oba jsme měli vztahy, ale ani jeden z nás nežil s nikým jiným pohromadě. A tak jsme se s Karlem mohli potkávat, hovořit spolu a nakonec se ukázalo, že je rozvod zbytečný. Proto jsme si udělali druhou svatbu, ale tou se vlastně v našich životech vůbec nic nezměnilo….“ „Karel je příšerně nepřesný, všude chodí pozdě. Často zapomene na něco, co je pro mě důležité. Bývá trošku chaotický a pořád mu musím hlídat diář, protože on je tak pohodový, že když někde hoří termíny, moc ho to nevzrušuje. Bohém.“

P.S. Chcete víc vědět o Karlu Schwarzenbergovi jako o člověku? Schválně říkám o člověku, protože prezident by měl být především lidský. Díky Therese už ani moc vědět nepotřebuju. Asi tak nějak.