Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zámky v Česku i ve Vídni, lesy a lány i víno: Co všechno patřilo Schwarzenbergovi (†85)?

  • Autor: red - 
    13. 11. 2023
    05:00

    Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterého dlouhodobě trápily zdravotní problémy a poslední dny byl hospitalizovaný ve Vídni. V českém prostředí se mu neřeklo jinak než kníže a Schwarzenbergové rozhodně patřili mezi nejmajetnější šlechtické rody Evropy, spoustu majetku jim bylo ale zabaveno, něčeho se však později domohli zpět. Co patřilo Schwarzenbergovi v Česku a v Rakousku?

  • 1.Rodinnou společnost předal synovi

    V Česku jde hlavně o společnost Orlík nad Vltavou, kde až do listopadu 2022 býval Schwarzenberg většinovým vlastníkem, loni ji však plně předal svému synovi Johannesi Schwarzenbergovi, který pobývá v Rakousku, pro syna to nebyla až tak velká změna – podíl ve firmě už měl a formálně ji vedl již řadu let. „Už mi je téměř 85 let, takže je naprosto logické, že podnikání přenechávám mladší generaci,“ komentoval loni exministr pro deník E15.

    „Společnost zajišťuje správu prakticky celého movitého i nemovitého majetku Jana a Karla Schwarzenberga v Čechách, ať již formou hospodaření na najatých nemovitostech, nebo poskytováním služeb pro ostatní části majetku,“ uvádí na svých stránkách sama společnost. Mluví se tedy o firmě s více než stovkou zaměstnanců, která má pod sebou tisíce hektarů lesů, polí, luk, rybníků a pastvin, celkově jde o 12,4 tisíce hektaru plochy kolem Orlíku nad Vltavou a Kutné Hory, roční obrat firmy bývá v řádu sta milionů korun.

  • 2.Zámky v Česku i za hranicemi

    Zámky Orlík, Čimelice, Zvíkov a Sedlec u Kutné Hory se Schwarzenbergovi podařilo získat zpět v restitucích v 90. letech, luxusní byt měl rovněž v Praze. V Rakousku zase vysoudil kromě Schwarzenberského paláce ve Vídni zámek Murau na jihu země a rozlehlé lesy ve Štýrsku a Salcburku.

    Zámek Orlík. Zámek Orlík. | Blesk:Martin Pekárek

  • 3.Vinice

    Schwarzenberg měl rovněž podíl ve firmě Vinné sklepy Kutná Hora, byl velkým milovníkem vína a v tomto vinařství byl podílníkem, firmu vede generální ředitel Lukáš Rudolfský. Kromě majetku v Česku měl Schwarzenberg jmění i v Rakousku, třeba zmiňovaný vídeňský Schwarzenberský palác, v jehož pravém křídle je byt paní Therese Schwarzenbergové.

  • 4.Majetek ve Vídni

    A v rakouské Vídni je k zhlédnutí mnohem více připomínek minulosti rodu Schwarzenbergů, ať už je to jezdecká socha prapraprapradědečka Schwarzenberga, knížete Karla Filipa na Schwarzenberském náměstí, či Café Schwarzenberg, kam míří nejen davy turistů, ale i intelektuálové. Sám Schwarzenberg se nerad vyjadřoval k hodnotám svého majetku, rakouský server News.at v minulosti psal, že přesahuje hodnotu 7 miliard korun.

    Schwarzenberský palác ve Vídni. Schwarzenberský palác ve Vídni. | Profimedia

  • 5.Majetky zabavili nacisté, pak komunisté

    Na konci 40. let minulého století tehdejší československá vláda přijala zákon – tzv. Lex Schwarzenberg, díky jehož pomoci vyvlastnila majetek patřící této šlechtické rodině. Historici to označují za jednu z největších křivd historie, za krádež, za černou skvrnu. „V roce 1948 mu bylo necelých 11 let a zažil srdcervoucí loučení: Mladý kníže měl dva lovecké psy, s nimiž se procházel kolem Vltavy, ale když odcházel, musel je na zámku v Orlíku zanechat. Sám jsem pejskař a nedokážu si představit, jak se asi cítil, když nevěděl, co je tady čeká,“ vyjevil v Podcastu Blesku odborník Zdeněk Prázdný.

    Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
    Video se připravuje ...

Eva Komárková ( 13. listopadu 2023 19:05 )

Do hrobu si vezme jako my : exkrement

dyskrymynaclja ( 13. listopadu 2023 16:24 )

Vopěnková byla schovanka!!

dyskrymynaclja ( 13. listopadu 2023 16:18 )

Kchárl bral balík i za spaní

Jiří Zvěřina ( 13. listopadu 2023 14:36 )

Přesně tak...

Jiří Zvěřina ( 13. listopadu 2023 14:34 )

A k čemu mu to teď je....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa