Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vídeň patří Schwarzenbergovi: Má tu palác, náměstí i kavárnu!

Autor: vr, mokk - 
22. ledna 2013
12:21

Tvrdí o sobě, že je Čech jako poleno. Ve Vídni ale má zázemí, o kterém by se leckomu mohlo zdát. Po předcích prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga (75) je totiž pojmenováno náměstí, které velikostí hrdě konkuruje pražskému »Václaváku«. A to není všechno!

Královské bydlení pro kněžnu

Když se Blesk vydal na návštěvu paní Therese Schwarzenbergové (72) ve Vídni, sraz byl před barokním Schwarzenberským palácem – rakouským sídlem manželů a jejich domovem v době, kdy kníže nemohl kvůli režimu bydlet v Praze. V pravém křídle je byt, který obývá Therese. Hlavní budovu zabírá pětihvězdičkový hotel, který je kvůli rekonstrukci dočasně zavřen.

Na Vídeňáky shlíží z koně

Cestou od paláce směrem do centra vévodí Schwarzenberskému náměstí nadživotní jezdecká socha knížete Karla Filipa Schwarzenberga – ten byl hrdinou napoleonských válek v 19. století a okázalou památku mu nechal postavit sám císař František Josef I. Jen pro zajímavost, Karel Filip je dokonce prapraprapradědečkem »našeho« knížete!

Cestou od paláce směrem do centra vévodí Schwarzenberskému náměstí nadživotní jezdecká socha knížete Karla Filipa Schwarzenberga – ten byl hrdinou napoleonských válek v 19. století a okázalou památku mu nechal postavit sám císař František Josef I. Jen pro zajímavost, Karel Filip je dokonce prapraprapradědečkem »našeho« knížete! Cestou od paláce směrem do centra vévodí Schwarzenberskému náměstí nadživotní jezdecká socha knížete Karla Filipa Schwarzenberga – ten byl hrdinou napoleonských válek v 19. století a okázalou památku mu nechal postavit sám císař František Josef I. Jen pro zajímavost, Karel Filip je dokonce prapraprapradědečkem »našeho« knížete! | Foto Blesk – Vlaďka Hradská, Petr Novotný, Alexandr Malachovský, Martin Pekárek, ČTK a Archiv Blesku

Podnik z dob císaře pána

Na dně náměstí je útulné a zároveň noblesní Café Schwarzenberg, kde se mísí turisté s intelektuály. Podnik je z roku 1861 a jde o nejstarší kavárnu postavenou na vídeňské okružní třídě Ringstrasse, urbanistické chloubě »císaře pána« Františka Josefa I. Takzvané schwarzenberské capuccino s čokoládovými vločkami si tam dáte za 110 korun.

Kde má ještě kníže bejváky?

Ač sám vyčíslování hodnoty svého majetku nemá rád, podle rakouského serveru News.at jde celkově o 7,6 miliardy korun. Patří sem několik bytů i domů v Česku či Rakousku, anebo všelijaké pozemky. Nejimpozantnější jsou však zámky, které Karlovi Schwarzenbergovi říkají pane!

marmat ( 22. ledna 2013 22:20 )

ANO ZEMANOVI FANOUŠCI BRAVO !!!! Kdybyste se víc ovládali, možná byste někoho "přemluvili -ovlivnili"... . Takhle ale jen vypadá nepříčetný soupeř (v politice i sportu)

marmat ( 22. ledna 2013 22:18 )

ANO ZEMANOVI FANOUŠCI BRAVO !!!! Kdybyste se víc ovládali, možná byste někoho "přemluvili -ovlivnili".... Takhle ale jen vypadá nepříčetný soupeř (v politice i sportu)

marmat ( 22. ledna 2013 22:14 )

Jééééééééééééééééééééééééééé Vy úplně šílíte !!! TO DNESKA NEUSNETE !!!! A kolik je VAŠEMU EGU LET ???? Jste MOC nemocný (ať děcko, nebo muž, či žena ?) ale k žaludenčním vředům krůček .....

marmat ( 22. ledna 2013 22:09 )

KDO TI TO PSAL ????? Jako ministr zahraničí Ti nesmrděl ??? Ale asi to nevíš jak je ve světě oblíbený ??? Což MOC potřebujeme !!!! Jinak mluví česky perfektně (narodil se a vystudoval tady ), jenom jak sám v televizním souboji řekl: HUHŇÁM i v němčině....Neumíme si 1 člověk v ČR představit Klause jak řekne - vím dobře, že mi tenisti darujou "těsně" zápas....My už musíme mít FORMÁT a NOBLESU - snad nám to vyjde s Karlem Schw.

rudyptak48 ( 22. ledna 2013 20:45 )

Udatný český národ potřebuje chirurga Karla, aby oddělil siamská dvojčata Zemana a Klause.

Zobrazit celou diskusi