Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Štěpánová: Doufám, že už tady dlouho nebudu, řekl mi Schwarzenberg při posledním setkání

Aktualizováno -
13. listopadu 2023
08:18
Autor: simao - 
13. listopadu 2023
07:42

Osobní vzpomínky na zesnulého Karla Schwarzenberga sdělila ve vysílání České televize herečka a někdejší asistentka Václava Havla Barbora Štěpánová. Schwarzenbergovi říkala Vaše jasnosti, přiznala, že měla hlavně zpočátku problém s jeho mluvou a s tím mu vždy porozumět. Zároveň upozornila na to, že on a Havel byli ti, kteří sloužili zemi s čistým svědomím. A zalitovala, že se Schwarzenberg, který v přímé volbě hlavy státu prohrál s Milošem Zemanem, nestal českým prezidentem. Mnoho věcí by dle ní bylo jinak. Štěpánová přidala i úsměvnou historku, kdy to na jejím koncertu a recitálu vypadalo, že kníže usnul. Ale nespal a vše slyšel. Zavzpomínala i na poslední setkání, kdy jí Schwarzenberg řekl: „Já doufám, že už tady dlouho nebudu“.

„Já jsem se Karla vlastně trošku bála, protože já jsem mu moc nerozuměla. Já jsem měla trošku problém s jeho mluvou, zpočátku, než jsem si na ni trošičku zvykla. Takže když se blížil Karel Schwarzenberg a viděla jsem, že mi bude něco říkat, tak jsem říkala: pane bože, aspoň jedno slovo abych pochytila, abych věděla, čeho se to aspoň týká. Nicméně on byla strašně laskavý a okouzlující, takže byl ochoten občas, když jsem řekla, že mu úplně nerozumím, tak se pokusil věci zopakovat,“ uvedla v Devadesátce na ČT Barbora Štěpánová, herečka a někdejší osobní sekretářka Václava Havla.

„Když byly porady u pana prezidenta, tak on chodil pozdě, jako poslední chodil. Nevím, jestli to byl záměr,“ pokračovala. Říkala Schwarzenbergovi „Vaše jasnosti“. „Vždycky jsem mu říkala moje nejmilejší Vaše jasnost Karel. Naposledy jsme se viděli v září, tak jsem mu takhle říkala,“ zavzpomínala na setkání v hospůdce na Vyšehradě.

„Letos to bylo 3. září a on tam seděl, byl na vozíčku, měl pivo, měl dýmku a bylo to strašně milé, ale já jsem nějak tušila, že už se asi víckrát neuvidíme. Ptala jsem se  ho, co mu ještě dělá radost. On říkal, že vnoučata, a řekl větu, kterou, kdyby ji řekl někdo jinej, tak bych reagovala jinak, než jsem reagovala u něj. On mi řekl: Já doufám, že už tady dlouho nebudu. A kdyby to řekl někdo jiný, tak bych říkala: Ale to ne, budeš, nebo budete... Ale od toho Karla to znělo jako konstatování. On si byl vědom, že ten život a jeho čas se naplnil. Já jsem mu dala pusu a rozloučila jsem se,“ popisovala Štěpánová.

Přidala i další vzpomínku, jak Schwarzenberga pozvala na svůj koncert a recitál do Werichovy vily v roce 2018, kdy se už kníže pohyboval špatně a s obtížemi.

„On seděl ve třetí řadě uprostřed a během toho recitálu jsem ho viděla v té ne úplně oblíbené poloze, takže jsem měla pocit, že spí. A není to úplně příjemné, když zpíváte, recitujete věci a máte pocit, že tam někdo spí, ale představte si, že po konci toho recitálu on za mnou přišel a říkal: Báro, ta písnička ty Francouzské pláně, to je původně české? On všechno slyšel, všechno vnímal, on nespal, on jen tak působil, ale on všechno věděl,“ říkala v ČT.

V roce 2019 se účastnila i oslavy Schwarzenbergových narozenin, kde mu zpívala k narozeninám. Dle ní se Schwarzenberg snažil být chlap a gentleman do poslední chvíle.

„Karel byl rozkošnej, on byl opravdu člověk – jestli to můžu jako žena říct a když se na něj dívám – nesmírně půvabný a prostě byl k sežrání,“ uvedla Štěpánová. „V době, když byl kancléřem, byl v plné síle. Nádherný, sošný, vysoký chlap. Samozřejmě za ty roky trošku chátral... Ale on se choval tak, jak vyžaduju od dnešních mužů. Když žena přichází, tak chlapi většinou dělají to, že začnou podávat ruku. Karel v životě nic takového neudělal. On opravu počkal, pak políbil tak, jak se to má. Byl to šlechtic,“ pokračovala Štěpánová.

Když se Václav Havel loučil s úřadem, potkali se všichni společně na Dřevíči právě u Schwarzenberga.

„Dva lidi, o kterých jsem si jista, že když řekli, že slouží této zemi, tak že to říkali s naprosto čistým svědomím, byli Václav Havel a Karel Schwarzenberg. Mně strašně moc mrzí to, že se nepodařilo to, že se nestal českým prezidentem. Myslím si, že by spousta věcí byla úplně jinak. Jsem přesvědčena o tom, že každému, myslím si, že i Václavu Havlovi a každému, kdo se stal prezidentem a vstoupil najednou na ten Pražský hrad, tak se zamotala hlava. Myslím si, že Karel Schwarzenberg byl člověk, kterému by se a hlava nezamotala,“ dodal Štěpánová.

Video  Ať žije Karel! Schwarzenberg si na Národní třídě vysloužil potlesk i skandování.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

 

Eva Komárková ( 14. listopadu 2023 22:22 )

Daboval

Eva Komárková ( 14. listopadu 2023 22:21 )

Jedině když byla tma

Ruzena Karaskova ( 14. listopadu 2023 13:59 )

Tak jí také není často rozumět,její řeč připomíná kafemlýnek...a jako herečka byla v každé roli stejná, vlastně hrála sebe samu. A Havel se Swarzenbergem byli zaprodaní Němci- nic pro naši republiku neudělali,zato uškodili dost.

RASPUTIN ( 14. listopadu 2023 06:23 )

V jeho věku je normální, že zemřel. Je zbytečné z toho dělat příběh.

Eva Komárková ( 13. listopadu 2023 19:01 )

Škoda,že je tak vyžilá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa