Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala onemocněl: Po vzpomínce na Schwarzenberga ulehl, za Pavlem na Hrad ani do Blesku nedorazí

Aktualizováno -
14. listopadu 2023
13:58
Autor: simao, ČTK - 
13. listopadu 2023
06:47

Petr Fiala (59, ODS) měl být ve středu 15. listopadu od 9:00 hostem ve studiu Blesku v živě vysílaném pořadu Ptám se, pane premiére. Nakonec se však z natáčení omluvil - stejně jako ze setkání nejvyšších ústavních činitelů v úterý 14. listopadu na Hradě. „Pan premiér kvůli nemoci musí zrušit program na následující tři dny. Nejde ale o nic závažného,“ vzkázal Blesku mluvčí Václav Smolka. Fiala tak patrně přijde o čtvrteční mimořádnou schůzi ve Sněmovně, otazník se vznáší nad jeho účastí 17. listopadu na Národní třídě.

Čtenáři Blesku zaslali před dalším dílem pořadu Ptám se, pan premiére, desítky dotazů na předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Často se týkaly vládního úsporného balíčku, zvyšování daní či zdražování energií v příštím roce. Ale také zahraniční politiky - situace kolem Izraele či nedávné Fialovy africké zahraniční mise a zrušené cesty do Nigérie.

Řeč měla přijít i na úmrtí Karla Schwarzenberga, se kterým Fiala ještě coby ministr školství seděl v jedné vládě - před více než 10 lety za premiéra Petra Nečasem kdy byl Schwarzenberg 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničí.

Tu dýmku už s knížetem nestihneme...

Fiala byl za Schwarzenbergem nedávno v nemocnici, než knížete převezli do Vídně. „Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu, a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě. Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět,“ vzkázal Fiala po Schwarzenbergově nedělním úmrtí na facebooku.

„Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme… Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině,“ dodal Fiala.

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem ve Svatovítském chrámu je naplánováno na 9. prosince.

Zrušený program na 3 dny

Fiala po návratu z Afriky stihl mj. účast na regionálním sněmu ústecké ODS, kam vyrazil společně s europoslancem a lídrem kandidátky SPOLU pro eurovolby Alexandrem Vondrou.

Oznámení o zrušení dalšího programu však přišlo v úterý po poledni. Týká se i  v pořadí druhé schůzky nejvyšších ústavních činitelů na Hradě, která se měla uskutečnit v úterý večer.

„Setkání prezidenta republiky Petra Pavla s předsedou vlády Petrem Fialou, předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským v úterý dne 14. listopadu 2023 na Pražském hradě se ruší. Důvodem je nemoc předsedy vlády, nový termín hledáme,“ potvrdil Odbor komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

Sněmovna ne, 17. listopad s otazníkem?

Fiala by se neměl zúčastnit ani čtvrteční mimořádné schůze Sněmovny, která je svolána z popudu opozičního ANO kvůli cenám energií v příštím roce.

Zda se v pátek zúčastní premiér tradiční piety na Národní třídě při příležitosti státního svátku 17. listopadu a Dne boje za svobodu a demokracii, to zatím není jisté.

Program mimochodem  v těchto dnech museli kvůli nemoci zrušit i další členové Fialovy vlády - ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Nada Panoskova ( 16. listopadu 2023 06:14 )

Asi rýmička nebo průjem

roxin ( 15. listopadu 2023 10:16 )

Teď by mohli přesně tak odvolat fialového jak chtěli kdysi odvolat Zemana.

risan ( 15. listopadu 2023 07:53 )

možná se musí připravit na cestu do Polska za nákupy levných potravin, nafty a benzinu a zejména cigaret )

stoura ( 15. listopadu 2023 07:11 )

Bohužel, máte pravdu!!

stoura ( 15. listopadu 2023 07:05 )

Aby nebyl za úplného blba? Ale to on přece je!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa