Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jindřich Forejt o Karlu Schwarzenbergovi pro Blesk: Rodinné spojení s Alžbětou II.!

Autor: rc - 
13. listopadu 2023
05:00

Česko o víkendu zasáhla smutná zpráva. Ve Vídni v sobotu 11. listopadu ve věku 85 let zemřel někdejší prezidentský kandidát, bývalý ministr zahraničí a bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vzpomínají na něj nejen české, ale i zahraniční osobnosti. Na sociální síti X britský diplomat Matt Field sdílel na zesnulého politika vzpomínku, k níž připojil fotografii, na které je Schwarzenberg s britským princem Charlesem, jenž je dnes králem. Ovšem málokdo ví, jak blízko Schwarzenberg k britské královské rodině vlastně měl. To pro Blesk popsal bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. 

„Upřímnou soustrast nad odchodem Karla Schwarzenberga. Český státník a vůdce, kterého si váží celý svět. Člověk skutečně čestný a ušlechtilý,“ napsal na sociální síť britský diplomat Matt Field, který k příspěvku přidal fotografii Schwarzenberga s princem Charlesem, který je v současné době již znám jako král Karel III.

Jak pro Blesk uvedl bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, Schwarzenberg se s britským panovníkem znal z nejrůznějších setkání. „Byla to známost sice spíše společenská, ale věděli o sobě,“ uvedl Forejt a připomněl, že Schwarzenberg také tehdejšího prince a princeznu z Walesu doprovázel při návštěvě Československa v roce 1991.

Rodinné spojení

Zároveň odhalil, že vztah Schwarzenberga s britskou královskou rodinou byl takřka rodinný. „V roce 1979 přešla tato známost i v takřka rodinnou. To když se Karel Schwarzenberg stal kmotrem Lorda Fredericka Windsora,“ popsal pro Blesk Forejt s tím, že Lord Frederick Windsor je synem prince Michaela z Kentu, který je bratrancem zesnulé královny Alžběty II. a stále aktivně angažujícím se členem britské královské rodiny. „Matkou Lorda Fredericka je princezna Marie-Christine, původem z Rakouska,“ vysvětlil.

Vtipkování s královnou

Schwarzenberg se osobně se zesnulou královnou Alžbětou II. znal. „Sám vyprávěl, že se ho jednou zeptala, jak ho napadlo udělat z vídeňského rodinného paláce hotel. Na to jí odpověděl, že musí vlastně poděkovat britskému královskému letectvu, které totiž na konci 2. světové války při bombardování Vídně zasáhlo a vážně poškodilo i palác Schwarzenberg. Historickou památku tak bylo po válce možné opravit a upravit ve dříve nemyslitelném rozsahu a zřídit v ní hotel. Bylo to myšleno samozřejmě s nadsázkou. A to se stejnou, s jakou mu královna tehdy odpověděla: ...že je to poprvé, co jí někdo děkuje za britské bombardování,“ řekl Forejt, který se sám se Schwarzenebrgem mnohokrát setkal a mnohokrát s ním osobně hovořil.

Zejména jeden z jeho výroků mu prý utkvěl v paměti. „Člověk není na světě proto, aby byl šťastný...., ale proto, aby naplnil úkoly dané mu Bohem. A to i ty, které jsou překvapivé a nečekané,“ vzpomněl si na slova knížete Forejt. 

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Eva Komárková ( 13. listopadu 2023 19:10 )

Není možné, že by královna rozuměla jeho šišlání a mumlání.

fido2 ( 13. listopadu 2023 12:33 )

Jo, boryš umí po skalinách...

Zobrazit celou diskusi