Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Byl statečný až do konce.“ Kalousek vzpomíná na Schwarzenberga. Mluví o laskavosti i optimismu

Autor: red, ČTK - 
12. listopadu 2023
09:39

Jako na nejlaskavějšího člověka vzpomíná Miroslav Kalousek na zesnulého Karla Schwarzenberga. Pro Kalouska byl kníže nejen dlouholetým politickým kolegou, ale také přítelem. Dokonce společně slavili i narozeniny. Kalousek v rozhovoru pro Českou televizi podotkl, že to bylo spojenectví dané zasedacím pořádkem. Brzy je ale jejich společné morální zásady a humor spojily dohromady a vzniklo jejich politické dítě - TOP 09. Kalousek si myslí, že kníže byl až do své smrti optimistou a svůj blížící se odchod nesl statečně.

„Já na něj budu vzpomínat jako na jednoho z nejdůležitějších, nejinspirativnějších a také nejlaskavějších lidí v mém životě,“ pronesl Kalousek během rozhovoru pro Českou televizi, pro kterého byl kníže dle svých slov přítel, morální vzor a moudrý rádce.

Karel Schwarzenberg se svou oblíbenou dýmkou a Miroslavem Kalouskem Karel Schwarzenberg se svou oblíbenou dýmkou a Miroslavem Kalouskem | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Martin Hurda, archiv

Kalousek mluvil vedle přátelství také o společné politické minulosti. „Založili jsme ojedinělý politický projekt,“ konstatoval pro ČT, čímž narážel na vznik politické strany TOP 09. Právě tato strana oba muže spojovala až do konce Schwarzenbergova života. Připomeňme, že kníže se honosil titulem čestného předsedy strany.

Spojení dané zasedacím pořádkem

Politické spojení pak podle Kalouska bylo vlastně dílem náhody, respektive zasedacím pořádkem ve Sněmovně. „My jsme se do roku 2007 znali formálně. Pak nás zasedací pořádek Topolánkovy vlády posadil vedle sebe, na vládě i ve Sněmovně, a my jsme zjišťovali postupně, že máme téměř na vše stejné názory, na rozdíl od názorů našich stran. On byl ministrem za Zelené, já za KDU-ČSL. Že máme stejný smysl pro humor a začali jsme se rádi vidět a rádi si povídat,“ upřesnil. Brzy pak povídání „z legrace“ o tom, že by si měli založil vlastní stranu, přešlo do reálné podoby.

Za třetího zakladatele TOP 09 vedle sebe a Schwarzenberga označil Kalousek tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, jenž zapříčinil pád vlády a vytvořil prostor pro vznik strany, na který do té doby nebyl čas.

Optimista až do konce

Kalousek byl jedním z prvních, kdo se ke smrti Schwarzenberga vyjádřil. „Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ uvedl na X pozdě v noci.

V rozhovoru pro ČT nicméně uvedl, že Schwarzenberg byl vždy statečný a optimista a že tomu tak bylo nejspíše i do jeho skonu. „Jeho pobyty v nemocnici byly od jara čím dál častější, ale Karel to stále snášel, byl celoživotní optimista,“ uvedl.

Schwarzenberg zemřel ve věku 85 let v nemocnici ve Vídni, kam byl převezen na plánovaný pobyt. Zdravotně indisponován byl ale delší dobu. Dokonce si ani osobně nevyzvedl státní vyznamenání letos v říjnu. Místo něj jej z rukou prezidenta Petra Pavla převzal jeho syn Jan.

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila.  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Mana2000 ( 12. listopadu 2023 22:27 )

Dnes je pěkný den, všude bouchá šampáňo.... Počtěte si proč: http­s://ww­w.pr­vniz­pravy­.cz/sl­oupky­.php?i­d=6a­cab86e-cfce-11e0-8ec4-00259038e91e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa