Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lidovci v průzkumu dostali jen dvě procenta: Jurečka nemá radost, Kalousek to černě nevidí

Autor: Mii - 
22. července 2023
10:47

Pořádnou ránu zasadil lidovcům poslední volební model agentury Median. Vyplynulo z něj, že KDU-ČSL klesla podpora na dlouhodobé minimum dvou procent. V případě samostatné kandidatury by se tak do Sněmovny nedostali. Zástupci strany neskrývají zklamání, podle svých vyjádření musí zlepšit komunikaci. Zato bývalý dlouholetý člen lidovců Miroslav Kalousek upozornil, že dělat závěry na základě jednoho průzkumu je nevhodné.

Podle volebního modelu Medianu by aktuálně sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. Strany vládní koalice by v součtu měly podporu 37,5 procenta lidí. V tomto čísle lidovci příliš velký podíl nemají, Median zjistil, že by je momentálně volily jen dvě procenta lidí.

Pro ilustraci, to jsou ještě horší preference, než jaké ve volebním modelu vyšly KSČM, Zeleným, SOCDEM, Trikolóře či Přísaze. „Mezi podporovateli lidovců je ovšem patrná vysoká volatilita a preference této strany se dlouhodobě pohybují mezi dvěma až šesti procenty,“ upozorňuje výzkumná agentura.

Dufek: Možná to souvisí s působením ve vládě

I když tak podle Medianu „drama“ vlastně nenastalo, pro členy lidovců byla zpráva přesto ranou. „Žádnou radost z toho nemám (…) je tu velký prostor, abychom věci lépe vysvětlovali,“ komentoval výsledek pro Aktualne.cz předseda strany Marian Jurečka.

„Nebudu předstírat, že mne ta čísla nezneklidňují,“ hovořil podobně čerstvý ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pro Novinky.cz. A slova ve stejném duchu zvolil i šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek. „Aktuální výsledek mi samozřejmě nedělá radost,“ uvedl s tím, že si strana celou situaci poctivě vyhodnotí.

„Možná to souvisí s naším působením ve vládě, možná s problematickými tématy, která jsme řešili ve Sněmovně. My ale děláme důležitou práci a velké reformy, které jsou nutné a důležité. A je možné, že některé z našich kroků budou nepopulární,“ zamyslel se Dufek pro Novinky.cz nad důvodem propadu preferencí.

Optimismus si nicméně drží Miroslav Kalousek, který byl členem lidovců dlouhá léta. „Pohřbívat sto let starou státotvornou stranu na základě volebního průzkumu mohou jen ti, kteří toho o politice mnoho nevědí,“ upozornil na twitteru.

Video  Lidovecká výměna ministra zemědělství: Od začátku jsem byl kontroverzní, přiznal Nekula  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. července 2023 18:41 )

Říkalo se kdesi v dávnověku listopadu 1989: „Chceme vládu odborníků.“ Na počátku to tak pár let i vypadalo. Ale kde ty loňské sněhy jsou? Myslím, že stačí základní vzdělání, aby člověk pochopil, že se nejedná o žádnou „reformu“. Ani důchodů, ani daní. Jde o prosté parametrické změny ve stylu říkanky pro malé děti: „Vařila myšička kašičku na zeleném rendlíčku, tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu nic, ten plakal, ten skákal a ten maličký … frrrrr do komůrečky na homolečky a všechny spapal!“

pindal ( 24. července 2023 21:36 )

No,ale když to dá prachy.

pindal ( 24. července 2023 21:35 )

Moje úvaha o tzv. věřících.Během času přišlo o život hodně lidí,kteří umřeli za prav­du,ne­vinnýc­h.Ale,­neumě­li vstát z mrtvých.Nikdo,nebo minimálně se k nim vrací a lituje,možná příbuzní.Ježíš je jiná třída,umí vstát z mrtvých a umí zachraňovat,to je důvod věřících.Ve většině případů to není láska,ale vyčůranost.Z jakého jiného důvodu je potřeba se starat o Člověka,který umí vstát z mrtvých a být nad věcí člověka?On sám ale říkal,žádnou modlu si nedělejte,nikomu se neklaňte,buďte všichni jako já.A udělali si modlu z něho.

fesak2 ( 24. července 2023 21:23 )

Říkám to pořád, dokud budou ve vládě nejméně populární členové svaté zpátečnické bandy, tak je s námi ámen, doslova. Dokonce jsou tam i ministři, hanba těm, kteří se s nimi spolčují. Kdyby mohli upsali by se i čertu aby se udrželi u koryta. Vypasení nenažranci

pindal ( 24. července 2023 20:39 )

Copak nevidíte,že Evropa je na pokraji zkázy?Myslíte,že budou ještě nějaké volby?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa