Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Pavel, Czernin i Vondra. Poslední návštěvy u Schwarzenbergova lůžka. „Hlava fungovala, ale tělo vypínalo“

Aktualizováno -
12. listopadu 2023
13:48
Autor: red, ČTK - 
12. listopadu 2023
12:45

V osobě Karla Schwarzenberga odešel poslední český a evropský „kavalír“, uvedl dnes na sociální síti X europoslanec Alexandr Vondra (ODS). A zopakoval to i ve vysílání České televize, kde dokonce hovořil i o posledních chvílích knížete. Společně se svou ženou jej totiž navštívil na JIP, kde Schwarzenberg trávil své poslední chvíle. Knížete v nemocnici navštívil ještě před převozem do Vídně rovněž prezident Petr Pavel se senátorem Tomášem Czerninem a na začátku října také premiér Petr Fiala.

Schwarzenberg zemřel v sobotu ve věku 85 let ve Vídni. Na oddělení JIP jej Vondra stihl navštívit, jak prozradil ve vysílání České televize. „Navštívil jsem jej se ženou na jednotce JIP a hezky jsme si popovídali. Hlava fungovala, ale tělo vypínalo,“ prozradil. Na doplňující dotaz redaktora, zdali kníže tušil, že se blíží jeho odchod, Vondra řekl, že mu bylo jasné, že se jeho přítel přijel rozloučit s vnoučaty.

Schwarzenberg pobýval v nemocnici od letošního jara velmi často. Zdraví mu nedovolilo ani osobně převzít Řád bílého lva, který mu udělil prezident Petr Pavel. Právě hlava státu společně se senátorem Tomášem Czerninem knížete v nemocnici navštívila. „Ve Všeobecné fakultní nemocnici je o Karyho výborně postaráno. Děkuji tamnímu personálu za jejich práci. Karymu jsme popřáli brzké uzdravení a pobavili se i o aktuální geopolitické situaci, válce na Ukrajině i útoku na Izrael. Z jeho postřehů bychom se měli stále všichni učit,“ napsal k příspěvku 20. října senátor.

Zhruba o týden dříve navštívil Karla Schwarzenberga také premiér Petr Fiala. „Dnes jsem navštívil v nemocnici Karla Schwarzenberga. Pečlivě sleduje aktuální dění, a tak jsme se nebavili jen o zdraví a nemocech, ale třeba i o současné situaci v Izraeli. Jeho vzpomínky a postřehy jsou vždy zajímavé,“ napsal Fiala 12. října. „Jsem rád, že jsme měli příležitost se setkat a že jsem mu mohl osobně popřát brzké uzdravení. A slíbili jsme si diskusi s dýmkou, ale to musíme počkat, až bude zase doma,“ dodal premiér ke své návštěvě Schwarzenberga, který působil v poradním týmu prezidenta Petra Pavla pro zahraniční otázky.

Před převozem ho navštívil i jeho dlouholetý přítel a spoluzakladatel německé Strany zelených Milan Horáček (77). „Bylo vidět, že je velice pohublý, ale bavili jsme se politicky a on byl i přesto absolutně informován o všem, co se děje. Bohužel bylo pro blízké okolí jasné, že už asi dlouho nepůjde, protože ta tělesná únava pokročila,“ zavzpomínal.

Vondra: Odešel mi kamarád

Europoslanec Alexandr Vondra připojil ještě další vzpomínky. „Budu na něj vzpomínat jako na kamaráda. Byl to kmotr mého syna, mojí ženy…“ uvedl dále Vondra, jenž truchlí nad touto velkou ztrátou. Několikrát zopakoval, že mu prostě odešel přítel a kamarád.

Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra | Blesk:Martin Přibyl

„Propojoval nás se zapomenutou minulostí. Pomáhal nám napřít hledí a energii do budoucnosti. Velkorysý, elegantní, vždy připravený pomoct a poradit. Originál. Náhradník není,“ uvedl Vondra.

Poslední kavalír

V České televizi doplnil, že „buranů je vždy dost, ale kavalíři nejsou“. Schwarzenberga poznal v roce 1987 na konferenci v Krakově. „Setkání s ním bylo pro mě zjevením, ta archaická čeština, elegance,“ uvedl Vondra. Připomněl následující dlouhá léta spolupráce na Pražském hradě a v diplomacii.

Podle Vondry odešel velký člověk, který měl něco, co české politice a veřejnému prostoru schází. „Humor, nadhled, ale zároveň velkou hloubku,“ uvedl. Bývalého šéfa diplomacie před dvěma týdny navštívil na jednotce intenzivní péče. Na Schwarzenberga by se mělo vzpomínat jako na ohromného vlastence a patriota, dodal s tím, že Schwarzenberg navíc uměl dělat dobrou politiku, která je o vzájemném respektu. A ten kníže projevoval i ve chvílích, kdy s druhým nesouhlasil.

Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila.  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa