Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tady všude spal! Klimbající Schwarzenberg (†85) bavil i chrápal, ale všechno slyšel

  • Autor: rc - 
    13. 11. 2023
    05:00

    Česko zasáhla smutná zpráva o smrti bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Jedna z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky zemřela ve věku 85 let ve Vídni. Na Karla Schwarzenberga vzpomínají významné české osobnosti politické i kulturní scény. Na sociální síti Facebook zavzpomínal duchovní Církve československé husitské na zasedání Martin Chadima v rámci sympozia o M. Janu Husovi v Římě v roce 1999, jehož se zúčastnil i Schwarzenberg, který na něm usnul. Právě spánkem na veřejných místech byl proslulý. Kde všude si pospal?

  • 1.Sympozium v Římě

    O úsměvnou historku o Karlu Schwarzenbergovi se podělil na sociální síti duchovní Církve československé husitské Martin Chadima. Ten se v roce 1999 zúčastnil zasedání v rámci sympozia o M. Janu Husovi v Římě. „Aula, desítky lidí v „plénu“, mezi nimi i Karel Schwarzenberg. Spolu s dalšími jsem naslouchal přednesu řečníka „na pódiu“, byl to jeden z kardinálů, jichž spolu s několika osobnostmi sedělo několik za hlavním stolem,“ napsal v úvodu svého vyprávění.

    „Najednou se mým směrem podíval jeden z kardinálů, nejprve se tvářil pobouřeně, pak překvapeně, nakonec pobaveně. Krve by se ve mně nedořezal. Zkrátím to: z míst za mnou se ozývalo intenzivní, pravidelné, melodické, leč solidně slyšitelné chrápání. Není nutné dodávat, kdo to byl, že?“ dodal.

    Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro Blesk. Karel Schwarzenberg při rozhovoru pro Blesk. | Blesk:Jakub Poláček

  • 2.Kongres ODS

    Karel Schwarzenberg si „pospal“ i na kongresu ODS v roce 2010, jehož se tehdy zúčastnili i tehdejší koaliční partneři. Schwarzenberg, který v té době zastával post lídra TOP 09, usnul na židli během projevu Petra Nečase. Moment, kdy Schwarzenberg dřímá na židli, zachytili fotografové.

    Karel Schwarzenberg si během projevu Petra Nečase zdřímnul. Karel Schwarzenberg si během projevu Petra Nečase zdřímnul. | ČTK

  • 3.Brífink vlády

    Karla Schwarzenberga vládní tisková konference v roce 2013 zmohla natolik, že málem usnul ve stoje! Schwarzenberg, který tehdy zastával post ministra zahraničí, během brífinku působil unaveně. Svého tehdejšího kolegu z vlády, tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Blažka, upozorňoval, ať hlavně mluví nahlas.

    Ministra Schwarzenberga zmohla vládní tisková konference. Ministra Schwarzenberga zmohla vládní tisková konference. | Reprofoto ČT

  • 4.Brífink k volbám

    Karel Schwarzenberg si rád pospal kdykoliv a kdekoliv. Jinak tomu nebylo ani před zahájením povolebního brífinku v roce 2013, kdy se rozvalil na gauči a na chvíli si „schrupnul“.

    Schwarzenberg si schrupnul na gauči ve volebním štábu. Schwarzenberg si schrupnul na gauči ve volebním štábu. | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 5.Slavnost na letišti

    K výročí nedožitých narozenin bývalého prezidenta Václava Havla (†75) proběhl slavnostní akt, při němž došlo k přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla

    Na ceremoniálu nechyběly slavné osobnosti i veřejnost. Dorazil i tehdejší ministr zahraničí Schwarzenberg, který během projevů začal klimbat. Spícího knížete probudil až potlesk.

    Karel Schwarzenberg si na ceremoniálu schrupnul. Karel Schwarzenberg si na ceremoniálu schrupnul. | Mediafax

  • 6.Rathova řeč

    V roce 2012 se David Rath v Poslanecké sněmovně snažil své kolegy přesvědčit, že nic neukradl. Jeho proslov však zcela tehdy zastínil Schwarzenberg, který jeho řeč prospal. Tehdejší ministr zahraničí měl skloněnou hlavu, na své židli klimbal a nebezpečně se nakláněl. Před pádem ho zachránila až příchozí esemeska.

    Karel Schwarzenberg usnul, sotva co dosedl na své ministerské místo ve Sněmovně Karel Schwarzenberg usnul, sotva co dosedl na své ministerské místo ve Sněmovně | Martin Hurda, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, David Malík

  • 7.Předávání cen

    V roce 2019 se Karel Schwarzenberg objevil na předávání Cen Arnošta Lustiga. Na veřejnosti se tehdy ukázal poprvé po operaci srdeční chlopně.  „Když je člověk delší dobu v nemocnici, tak se obyčejně nudí. Je rozdíl mezi špitálem a šantánem,“ řekl tehdy Schwarzenberg Blesk Zprávám. Na předávání cen si zdřímnul, a dokonce laškoval s hosteskou.

    Karel Schwarzenberg se po dlouhém pobytu v nemocnici objevil na veřejnosti (17. 5. 2019). Karel Schwarzenberg se po dlouhém pobytu v nemocnici objevil na veřejnosti (17. 5. 2019). | Profimedia

    Video  Blesk Podcast: Pohled do nitra rodiny Schwarzenbergů. Snad to nikdo nezneužije, doufá Lila  - Marek, Chebotareva
    Video se připravuje ...

verka1 ( 13. listopadu 2023 15:15 )

Co bude dělat Feri.

Jiří Odl ( 13. listopadu 2023 11:59 )

Blesk nezná dno. Opět a zase ho prolomil. Ubohé...

Jiří Odl ( 13. listopadu 2023 11:46 )

Jak může člověk vaší slabé inteligence kritizovat člověka, který na rozdíl od vás, něco dokázal? Karl, někdy je lepší nedávat svoji prostotu a omezenost na odiv. Nesnažte se to pochopit, je to marné.

Jiří Odl ( 13. listopadu 2023 11:43 )

Zvracet se mi z vás chce, ubožáku. Jste odporný jedinec.

bleskovka ( 13. listopadu 2023 10:50 )

Kde si sedl,tam hned spal,červené ponožky nosíval.

Zobrazit celou diskusi