Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kongres ODS: Schwarzenberg usnul, pápá klub se loučil

Autor: ČTK, šim - 
19. června 2010
13:45

ODS se po povolební čistce ve vedení strany rozhodla očistit od kmotrů i starých pořádků. Kajícná slova pronáší na kongresu strany jeden člen za druhým. Loučí se samozvaný pápáklub, nepřítomný Topolánek poslal dopis.

Kongres v prvé řadě reflektuje výsledky nedávných voleb, kaje se a dává si předsevzetí „jít do sebe“, zbavit se kmotrů, korupce i bývalého vedení – na posty místopředsedů už nebudou kandidovat Petr Bendl, Petr Gandalovič ani Ivan Langer, který svůj prověji zakončil dramatickým audiovizuálním spotem, který fakticky i symbolicky odtrhl Jiřího Paroubka a Petra Nečase vyzdvihnul. Na závěr sálem znělo tepání modrého srdce, které pulzovalo na plátně nad pódiem. Trio odcházejících se samo nazvalo pápáklubem.

K malému pozdvižení v sále došlo, když moderující Daniela Filipiová předsedu Senátu Přemysla Sobotku přejmenovala na Bohuslava, místopředsedu ČSSD.

Schwarzenberg usnul během Nečasova projevu

Sobotní program je ve znamení projevů. Dorazili také koaliční partneři, lídr TOP09 Karel Schwarzenberg, který během projevu Petra Nečase poklidně spal, a předseda VV Radek John. Naopak čestný předseda ODS, prezident Václav Klaus poslal za sebe pouze písemnou zdravici.

Podle očekávání se nedostavil ani Mirek Topolánek, který také poslal dopis. V něm mimo jiné promluvil o svých vynucených i nevynucených chybách. Za jednu z nich považuje také znovuzvolení Václava Klause do křesla prezidenta, dosazení Vlastimila Tlustého na post ministra financí a nominace Jana Fischera na post premiéra.

Topolánek: Nepozvali jste mě včas

Topolánek, který ve čtvrtek se svou novomanželkou Lucií Talmanovou a synem Nicolasem odletěl na svatební cestu do italského Toskánska ,svou nepřítomnost zamluvil tím, že „se nenašel způsob, jak mě včas pozvat k odpovídajícímu kongresovému vystoupení“.

 

Druhý den kongresu bude věnován volbě nového vedení. Bude zvolen nový předseda strany, na kterého kandiduje Petr Nečas, a místopředsedové.

marmelada ( 24. června 2010 14:48 )

ten pán moc dobře ví, že je situace velmi neutěšená, ale musí být loajální spravicí,vždyť je restituent. Lichotilo mu,že mu je nabízen post, ale jsitě už měl čas i litovat, nebo kašpárkuje jelikož se cítí dluženza Orlík? I to je možné,když tot ak zjednoduším, ale ten člověk do politiky nepatří.

gogo ( 23. června 2010 06:38 )

Přesně tak.

gogo ( 23. června 2010 06:37 )

Kdyby hloupí spali, pak by to byl ideální stav... Ale v každém případě, kdo v práci spí a ještě se tím chlubí a vydává to za své moudro, tak chytrý není. Pouze je chytráček...

gogo ( 23. června 2010 06:35 )

Buďte bez obav co vše bude chtít prosadit ve svém zájmu a v zájmu těch, kterým osud tohoto státu neleží ani v patě ...

gogo ( 23. června 2010 06:34 )

Když někdo má "pitomé řeči", pak správný politik by měl hřímat, oponovat, a řečníka který "pitomě mluví" zcela rozcupovat ! A ne chrnět ! Tato jeho zvrácená filozofie zcela odpovídá jeho naturelu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa