Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slet modrých ptáků: Nečas líbal, Karel usnul...

Petr Nečas gratuloval Miroslavě Němcové, kníže Karel spal
Petr Nečas gratuloval Miroslavě Němcové, kníže Karel spal  (Autor: Petr Merta, Michal Šula)
Autor: Eva Hofrichterová, Oldřich Tichý - 
21. června 2010
06:12

Vyhrála snaha o očištění strany. Petr Nečas porazil kmotry. Zemětřesení ve vedení ODS. Tyto tři věty popisují víkendový kongres nejsilnější pravicové strany sice zjednodušeně, ale výstižně.

I když pro Nečase je to teprve první vítězné kolo a ke změně strany nestačí razantní výměna vedení.

Ještě v sobotu, která byla prvním dnem kongresu, to vypadalo, že ODS sice udělá nějaké ty změny, ale nebude to přehánět. Zdálo se, že vše je předem domluveno (jako vždy), funkce rozděleny a hlavní novinkou bude to, že pověstní kmotři tentokrát buď nepřijeli, nebo alespoň velkopansky nemávají v hotelu Clarion štosy pětitisícovek.

Sliby, chyby

Nedělní volby ukázaly, jak daleko byla ta představa od reality. Na Miroslavu Němcovou jako první místopředsedkyni by nevsadil před hlasováním snad ani největší fantasta. Už za chvíli ale delegáti tleskali vstoje jejímu zvolení. Zaskočený dosavadní první místopředseda David Vodrážka to zkusil aspoň na post řadového »náměstka«. Ani si neškrtl. „Víc už jsem udělat nemohl,“ vzdychl po debaklu.

Delegáti pak navolili do předsednictva výhradně lidi, na které ukázal Petr Nečas. Jména, která byla údajně »oplechovaná « dohodami, vyhořela jak papír namočený v benzinu. Nečasova volba předsedou tak byla vlastně jedinou očekávanou událostí.

„Máme své tvrdé jádro, máme na čem budovat,“ pochválil si nový šéf. Překvapivé výsledky stranických voleb pak byly pro delegáty tak vděčným tématem, že politický konec někdejších místopředsedů Ivana Langera, Petra Bendla a Petra Gandaloviče byl v jejich světle vlastně jen čímsi nudným a přežitým.

6 NEJ kongresu ODS

Nejpřekvapivější
Zákulisní dohody příliš nevyšly. Miroslava Němcová, která podle zdrojů z ODS neměla uspět ani jako řadová místopředsedkyně, se nakonec stala rovnou první místopředsedkyní.

Miroslava Němcová se raduje z vítězství Miroslava Němcová se raduje z vítězství | Michal Šula


Nejspokojenější
Předseda ODS Petr Nečas kongres prožíval v poklidu – aby ne, jeho plán na očistu ODS mu zatím vychází. Zákulisní hráči ODS se letos kongresu téměř nezúčastnili.

Petr Nečas měl důvod k úsměvu Petr Nečas měl důvod k úsměvu | Petr Merta, Michal Šula


Nejporaženější
Nyní už bývalý 1. místopředseda David Vodrážka, kterého Topolánek překřtil na »blba z Horní Dolní«, utrpěl naprosto nečekanou porážku. Byl favoritem na prvního místopředsedu, nakonec na něj ale nezbyl ani post řadového stranického náměstka.

David Vodrážka projel, co mohl.... David Vodrážka projel, co mohl.... | Petr Merta, Michal Šula


Nejopilejší
Postavička pražské ODS, poslanec Marek Benda, přezdívaný Oslík, v sobotu večer trochu přebral. Blesk ho přistihl, jak se společensky unaven potácí z hospody s cigaretou v puse.

Marek Benda, přezdívaný Oslík, v pátek trochu přebral Marek Benda, přezdívaný Oslík, v pátek trochu přebral | Petr Merta, Michal Šula


Nejospalejší
„Když se kecají blbosti, spím,“ nechal se už několikrát slyšet šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a stalo se to dokonce jedním z jeho hesel v kampani před volbami. Tentokrát usnul při projevu Petra Nečase.


Karel Schwarzenberg, který byl na kongresu ODS hostem, při projevu Petra Nečase usnul Karel Schwarzenberg, který byl na kongresu ODS hostem, při projevu Petra Nečase usnul | Petr Merta, Michal Šula

Nejrozjetější
Asistentka Petra Nečase Jana Nagyová, které šéf ODS ještě jako ministr přiklepl rekordní odstupné, ukázala, že si s alkoholem rozumí. Dobrou náladu podpořila několika drinky v lobby baru. Co si asi pak za doprovodu rozmáchlých gest vysvětlovala se svým šéfem?

 

Asistentka Petra Nečase se pořádně rozparádila Asistentka Petra Nečase se pořádně rozparádila | Petr Merta, Michal Šula

e.44 ( 21. června 2010 10:32 )

ervin ( 21. června 2010 10:15 )

Nebo máš pocit, že by tato žena byla arogantní, nafoukaná, nenávistná, neplnící jakékoli dohody, neustále útočící na všechny své oponenty, dávající okázale najevo své finanční zajištění a všemu rozuměla? Svým naprosto nechutným chováním se Paroubek zhnusil lidem této země a proto dopadl tak, jak dopadl... Používáš jeho slovník a jsi stejný jako on.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa