Všichni jistě znáte slavnou polskou komedii Sexmise. Je o novém společenství na Zemi, kde žijí pouze soběstačné ženy a mužské pohlaví je pro ně úhlavním nepřítelem. Taková situace zatím na Planetě není a doufejme, že nikdy nenastane. Není nad rovnováhu protikladů, harmonii jing - jang.

Nemusíme být stoupenci taoismu, abychom rovnováhu protikladů ctili. Otázkou je, jak je vnímáme. Podle zavedeného myšlení muž prezentuje sílu vůdce zajišťujícího existenci a bezpečí. Žena agresi macha vyvažuje citem, trpělivostí, vytváří zázemí...

Troufám si tvrdit, že tento archetyp v základech platí i přes veškerou – ať už deklarovanou nebo skutečnou – emancipaci. Odpovídá tomu i složení Sněmovny. Nicméně, po nynějších volbách v ní bude sedět více žen než dřív. A nejen zásluhou Věcí veřejných, pro něž jsou ženy v politice součástí programu.

Pouhé gesto džentlmenů?

Povolební situace, vyjednávání trojkoalice pokročila natolik, že nejvyšší funkce Sněmovny budou patřit právě ženám. Předsedkyní by se měla stát za ODS nominovaná Miroslava Němcová, místopředsedkyněmi politická matadorka Vlasta Parkanová za TOP 09 a za VV nováček ve vrcholové politice, Kateřina Klasnová. Poslední křeslo místopředsedy zřejmě dostane za ČSSD Lubomír Zaorálek.

Otázkou je, zda není toto obsazení spíše jakýmsi džentlmenským gestem, projevem díků za podporu. Dalším marketingovým tahem; důkazem, že se změny dějí. Už žádní machističtí kmotři. Dejme prostor ženám, které takové sklony nemají... Anebo do nejvyšších sněmovních funkcí nominované političky skutečně dostanou stranický prostor k realizaci, který jejich postavení náleží. A pokud ano, budou ho schopné využít?

Nedělejme si iluze

Nejsem politolog, nejsem feministka a větší zastoupení něžného pohlaví v parlamentu mě těší. Ale nijak bych tento fakt neglorifikovala. Ani to, že v čele Sněmovny budou ženy. Je to milé, ale nijak zásadní. Uznávám potřebnou rozdílnost v uvažování mužů a žen, onen jing-jang. Nicméně v politice ve výsledku rozhodují teze - principy bez ohledu na pohlaví.

Je dobré připomenout existenci bývalé místopředsedkyně Sněmovny za ODS Lucie Talmanové, která se sice orientovala ve sněmovním řádu, ale tím to končilo. Podobnou loutkou též byl předseda sněmovny Vlček. I proto jsem skeptická.

Miroslav Němcová, politička s konstantním názorem, si šéfování Sněmovny zaslouží. Je věrná a rozvážná, což jsou právě vlastnosti, které se od žen očekávají. Vlasta Parkanová, která prošla stranami ODA, KDU-ČSL a nyní zakotvila v TOP 09, je profesionálka, která nepodléhá hysterickým emocím. Ostatně paní Parkanová se nechala slyšet, že ženské vedení sněmovny by mohlo zkultivovat jednání poslanců. Umenšit vulgaritu, verbální agresivitu, aroganci, které podle ní už hodných pět let v Parlamentu vládnou.

Poslední z očekávaných místopředsedkyň Sněmovny, Kateřina Klasnová z Věcí veřejných představuje - stejně jako její strana - velkou neznámou. Jediné, co je jisté, že je oproti sedmapadesátileté Němcové a o rok starší Parkanové třiatřicetiletou sexy blondýnou.

Klasnové kantovské motto „Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně," a masarykovské  „Nebát se a nekrást,“ zavání těžkým klišé. Stejně jako thatcherovské heslo, jímž se ohání její kolegyně Kristýna Kočí: „Chcete-li v politice, aby bylo něco řečeno, uložte to muži. Chcete-li, aby bylo něco uděláno, uložte to ženě.“

Bonmoty jsou to milé, ale k ničemu. Já bych jako slečna Kočí střet mužství ženství nehrotila. V politice ani v životě, byť je to myšleno v populistické nadsázce. A ani šampáňo bych ještě neotevírala. Počkejme si, co ženy ve Sněmovně dokáží. Zda ji alespoň zkultivují. Snad se jim to povede.

Fotogalerie
1 fotografie