Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavnost na Letišti Václava Havla: Kníže zase spal, Dagmar zářila

Autor: psch, šim - 
5. října 2012
14:21

Právě dnes by bývalý prezident Václav Havel (†75) slavil narozeniny. Tento den byl vybrán ke slavnostnímu aktu přejmenování ruzyňského letiště. Od dneška se bude létat na Letiště Václava Havla. Ceremoniálu přejmenování přihlížely stovky lidí, prezident Klaus ani premiér Nečas tam nebyl. Zastoupit je měl Karel Schwarzenberg. Ten sice dorazil, ale jako už tradičně usnul.

Jen půl hodiny trval ceremoniál k přejmenování pražského letiště, které ode dneška nese jméno zesnulého exprezidenta Václava Havla. Přihlížely mu stovky pozvaných hostů i lidé, kteří zrovna na Ruzyni čekali na své lety.

Dagmar Havlová doprovázená dcerou Ninou se svého úkolu zhostila statečně. Přestože se držela, pohnutí bylo slyšet v jejím hlase, když začala číst připravený projev. Gentleman Marek Eben, který slavnost moderoval, jí pomáhal svými jemnými žerty, takže se Dagmar mohla usmívat. Její projev, stejně jako proslovy všech ostatních, byl krátký. I přesto přítomný ministr zahraničí Schwarzenberg usnul. Nebylo to ani pět minut, co Dagmar hovořila, spícího knížete pak probudil až potlesk. Jeho úlek nebylo možné přehlédnout.

Mezi hosty byli vládní představitelé, arcibiskup Dominik Duka, desítky zahraničních velvyslanců, umělci, Havlovi přátelé... Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas k překvapení všech však nedorazili. Premiér se omluvil kvůli schůzce visegrádské čtyřky, prezident se odvolal na údajnou časovou zaneprázdněnost. Je s podivem, že včera večer si Klaus ve svém našlapaném diáři našel čas na premiéru muzikálu s Lucií Bílou...

ONLINE

12:33 - Vážení čtenáři, online přenos z Letiště Václava Havla je u konce, děkujeme vám za pozornost. Už nyní pro vás připravujeme videa s rozhovory. Sledujte Blesk.cz

12:32 - Oficiální část ceremoniálu skončila, vdova po prezidentovi přijímá květiny a gratulace.

12:30 - Páska byla přestřižena a halou se rozeznělo přivítání: Dámy a pánové, vítejte na Letišti Václava Havla.

12:29 - Karel Schwarzenberg už už chtěl přiložit nůžky k pásce, Dagmar Havlová mu ale zachytila ruku s gestem, že má ještě okamžik posečkat.

12:28 - Všichni řečníci společně nyní přestřihnou pásku.

12:27 - Dagmar Havlová se už opět posadila na místo vedle Niny. Neubránila se dojetí, má slzy v očí.

Video Slavnostní ceremoniál při otevření Letiště Václava Havla Praha - Blesk - Tereza Hodáliková
Video se připravuje ...

12:24 - Přestože byl její projev velmi krátký, ministr Schwarzenberg i přesto stihnul usnout. Probudil ho až potlesk po skončení projevu.

Všem poděkovala Dagmar Havlová Všem poděkovala Dagmar Havlová | Blesk - David Malík

 

12:23 - Dámy a pánové, vítejte na Letišti Václava Havla. Tak Dagmar zakončila svůj krátký projev.

 

12:23 - Po ministru Kalouskovi a primátorovi Prahy Svobodovi promlouvá Dagmar Havlová. Marek Eben o jejím příhodu na pódium žertuje: "Vidíte, správná dáma si k barvě šatů zvolí desky stejné barvy." Dagmar Havlová se usmívá.

 

12:19 - Podle informací Blesku premiér Petr Nečas nedorazil kvůli schůzce visegradské čtyřky.

12:14 - Pojmenování právě letiště pro Václavu Havlovi je podle ministra zahraničí Schwarzenberga o to symboličtější, že neustále bude připomínat svobodu - nejen svobodu volného cestování.

12:10 - Nyní promlouvá ředitel Letiště Praha, který dosud seděl po pravé ruce Dagmar Havlové.

Dagmar Havlová vypadá dojatě, ale usmívá se. Dagmar Havlová vypadá dojatě, ale usmívá se. | Blesk - David Malík

12:08 - Dagmar Havlová vypadá dojatě, ale usmívá se. V řadách za Havlovou sedí například ministr obrany Alexandr Vondra, ministr dopravy Pavel Dobeš, předseda Senátu Milan Štěch, kardinál Dominik Duka a další významní představitelé státu.

12:07 - Ceremoniál zahájil Marek Eben. "Před třiceti lety se všem při slove Ruzyně všem vybavil kriminál. Je to jak vystřižené z Havlova absurdního dramatu, že Václav Havel za jeho mřížemi mnohokrát seděl," promlouvá Marek Eben.

12:00 -  Slavnostní akt přejmenování letiště právě začíná. Zahajuje ho prezidentská fanfára a následuje státní hymna.

11:52 -  Dagmar Havlovou na letišti doprovází dcera Nina, která sedí vedle ní v první řadě. Obě mají modré šaty. Dagmar šaty doplnila klasickým perlovým náhrdelníkem. Vedle Niny sedí Fero Fenič.

11:48 - „Je to pro mě obrovská čest, že bude pražské letiště pojmenované po nejvýznamnější osobnosti polistopadových dějin,“ prohlásil spokojeně ministr financí Miroslav Kalousek. Co se právě financí týká, přejmenování letiště stálo tři miliony korun.

11:45 - „Mám velký den,“ přiznal režisér Fero Fenič. „Uskutečníla se velká věc, děkuji všem, přátelům, jak o je Olga Sommerová a Věra Čáslavská, samozřejmě také Dagmar Havlové. Podpořili mě a také díky nim nese letiště jméno Václava Havla,“ řekl Blesk.cz radostně režisér.

11:42 -  Scénu pro akt slavnostního přejmenování navrhoval architekt Bořek Šípek. Hudební doprovod ceremoniálu obstarává hudba Hradní stráže Pražského hradu.

11:40 - Na místě jsou již stovky hostů. Během ceremoniálu promluví také primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

11:35 - Na slavnost naopak nedorazí prezident Václav Klaus. Z akce se omluvil už dlouho dopředu. Je zvláštní, že na tak významnou událost si čas našel, na rozdíl od včerejší premiéry muzikálu Aida, kde ho doprovázela i manželka Livia. Nepřijde ani premiér Petr Nečas.

11:12 - Na letišti je už mnoho hostů. Samozřejmě nechybí otec projektu Fero Fenič, Věra Čáslavská, režisérka Olga Sommerová, režisér Jiří Strach, Jiří Dienstbier, režisér Jiří Strach, Karel Schwarzenberg, Jiří Ruml, Pavel Zedníček, Marta Kubišová, Jan Kalousek a Marcel Vašinka, spolužák Dagmar Havlové z DAMU.

11:05 - Rozzářená Dagmar Havlová právě opustila vilu v Dělostřelecké ulici v pražských Střešovicích. Nasedla do auta, které ji odváží směr letiště. Havlová má na sobě tmavé pouzdrové šaty ke kolenům. K nim zvolila elegantní černé lodičky na silném podpatku.

11:00 - Slavnostní přejmenování Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla Praha začne přesně za hodinu. V prostorách Terminálu 1 se začínají scházet první hosté. Je jich pozvaných na 500. Tím nejvýznamnějším má být herec Alain Delon.