Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala přiznal v Blesku po kritice: Nutellu nejím, video se prostě nepovedlo

Video se připravuje ...
Autor: ver - 
5. prosince 2023
12:25

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) byl v úterý hostem pořadu Ptám se, pane premiére. A jedním z témat byla i stoupající cena potravin, které mají od příštího roku opět zdražit. Fiala přiznal, že jeho srovnávací výjezd do Německa, kde zkoumal, o kolik je levnější tamní Nutella, se příliš nevydařil. „Tohle video se prostě nepovedlo,“ řekl premiér ve studiu Blesku s tím, že Nutellu vůbec nejí a rády ji mají jen jeho děti. 

Fiala na začátku listopadu navštívil německé obchody a na sociálních sítích zveřejnil video, v němž srovnává zahraniční výrobky s těmi tuzemskými. Došel tak k závěru, že v Německu se výrobky mezinárodních producentů prodávají ve vyšší kvalitě a za nižší ceny. K závěru, který je znám většině Čechů. 

„Tohle video se prostě nepovedlo. Nepovedlo se to jeho vyznění. Nemá smysl chodit kolem horké kaše, kdo nic nedělá, ten nic nepokazí. Tohle nebylo povedené a já to vím,“ přiznal premiér.

„Nebyl to ojedinělý výkřik nebo nápad. Byla to série mých kroků, které jsem dělal na cestě k tomu, abychom měli kvalitní potraviny za přijatelné ceny,“ vysvětloval Fiala.

Video  Fiala v Německu: Podivoval se nad cenami potravin  - FB Petr Fiala
Video se připravuje ...

Premiér poznamenal, že kritika od opozice by mu nevadila. Ale vlna nevole se proti němu zvedla i na sociálních sítích. „Tohle video nevzala ani řada lidí, kteří mně osobně nebo vládě fandí a podporují nás, takže je potřeba si říct, že toto se nepovedlo, a příště se takové chyby určitě mohu vyvarovat,“ kál se Fiala. 

Premiér je přesvědčen o tom, že srovnávací nákup v Německu je jen dílčím krokem z celé série dalších, které „docela fungovaly“.

„Šel jsem se podívat na to, jaký je aktuální rozdíl v cenách potravin. Já jsem to ukázal na konkrétním příkladu. A tím, že to udělá předseda vlády, tak na to poukáže a tím se taky vytváří určitý tlak,“ řekl Fiala. 

Jedna věc jsou podle předsedy vlády ceny potravin a druhou věcí jsou rozdíly u produktů mezinárodních producentů . „To je záležitost, kterou je potřeba dál řešit. To už neuděláte lusknutím prstu, na to vláda nemá přímý nástroj. Ale nasvítit to, poukázat na to vést další jednání s těmi, kteří tyto výrobky nabízejí a dodávají na německý a český trh, což já budu, to smysl určitě má,“ pokračoval Fiala. 

„Takže já bych nezpochybňoval ten obsah a tu myšlenku, ale nějak se netajím tím, že se to nepovedlo, že to vím, že jsem lidem v tom nepřipadal přesvědčivý, a to si beru jako poučení,“ uzavřel premiér. 

Na Petra Fialu přišlo před tímto vysíláním pořadu Ptám se, pane premiére přes 150 dotazů od čtenářů Blesku. Někteří ho přitom označovali na rovinu za „Profesora Nutellu“. Má on sám rád Nutellu? „Já to nejím, ale já myslím, že některé z mých dětí, možná všechny, to docela rády mají,“ dodal Fiala.

Video  CELÝ ZÁZNAM Fiala pro Blesk: O stávce, daních, nákupu Nutelly v Německu i Schwarzenbergovi  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

josef josef ( 9. prosince 2023 15:45 )

No, na druhé straně aspoň přiznal do světa jaký je Cyp

Kopyto ( 6. prosince 2023 10:44 )

Video nevzali i ti kteří jemu nebo jeho vládě fandí ?Někdo takový ještě je?

Květoslava Velanova ( 6. prosince 2023 09:26 )

Už je načase, aby tato vláda skončila a přestala utrácet naše peníze za jejich cesty po světě.

Květoslava Velanova ( 6. prosince 2023 09:24 )

Chtěla jsem napsat to stejné. Nepovedlo se mu vůbec nic. Nemusel jezdit do Německa, stačilo by, kdyby se zajímal o dění v zemi,pro které druhy zboží lidé do Německa a Polska jezdí a proč. Takhle se zesměšnil u nás i v zahraničí. To nemá žádné poradce a lidí, kteřį by to zjistili místo něj?

Uživatel_5337246 ( 6. prosince 2023 09:16 )

Na rovinu:ono se Fialovi nepovedlo skoro nic. Na co sáhne, tak je fiasko. Lidi ho nechtějí jako premiéra, jeho přešlapy škodí Česku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa