Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exprezidenta Klause skolil covid: Léčil se v nemocnici, mši za Schwarzenberga vynechá

Aktualizováno -
5. prosince 2023
16:15
Autor: simao, ČTK - 
5. prosince 2023
14:31

Exprezidenta Václava Klause skolil covid-19. Podle iDnes.cz měl těžký průběh, podle vyjádření Petra Macinky z Institutu Václava Klause pro Blesk však nebyl Klaus s covidem hospitalizován a do ÚVN v Praze pravidelně docházel kvůli léčbě.

Exprezident Václav Klaus se potýká s následky těžkého covidu-19 a několik dní si pobyl na infekční klinice pražké ÚVN, uvedl idnes.cz.

Petr Macinka z Institutu Václava Klause pro Blesk uvedl věci na pravou míru. „Prezident Klaus nebyl s covidem hospitalizován, neměl těžký průběh onemocnění. Do ÚVN pouze pravidelně docházel kvůli léčbě. V současné chvíli je již oficiálně mimo karanténu, přesto v rámci rekonvalescence omezuje část svého programu na několik příštích dní,“ vzkázal Blesku Macinka.

Klaus tak kvůli nemoci přijde i o sobotní poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem, které se uskuteční ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě.

„Pan prezident Klaus rodině zesnulého Karla Schwarzenberga zaslal svoji osobní kondolenci. Sobotní zádušní mše se nezúčastní, protože se stále ještě zotavuje z covidu, se kterým byl v posledních dnech léčen na Infekční klinice pražské Ústřední vojenské nemocnice,“ uvedl předtím pro iDnes.cz Macinka.

Expremiér Klaus během pandemie covidu-19 nákazu prodělal již v minulosti. Stihly ho však i jiné problémy.

Pokutu za roušku soud zrušil

A to poté, co si přišel 28. října 2020 před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, v němž kritizoval vládní protikoronavirové restrikce. Na akci neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku. Po uveřejnění záběrů z události v médiích se případem začala zabývat policie, která případ následně předala k řešení pražské hygienické stanici.

Nejvyšší správní soud však nakonec letos v srpnu potvrdil zrušení pokuty pro Klause za projev bez roušky a zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu, který zrušil pokutu 8000 Kč, původně na Klause uvalenou. „Je to zázrak, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy,“ vzkázal tehdy Klaus prostřednictvím Macinky.

Pozitivně testovaný v únoru 2021

Covidem-19 Klaus onemocněl v únoru 2021. „Po zhruba půlhodinovém vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se přesunuje do domácí léčby,“ hlásil tehdy Macinka pro lidovky.cz.

Video  Václav Klaus během státního svátku 28. října 2023  - Blesk TV
Video se připravuje ...

dynaty ( 6. prosince 2023 10:50 )

😃 nandal jsi mi to tedy, spokojen? je vidět, že má chytrý a inteligentní poradce

kdoasi ( 6. prosince 2023 08:48 )

Každý, byť jen trochu inteligentní člověk, nepotřeboval čekat na rozhodnutí soudu. Od samého začátku bylo zřejmé, že roušky, diskriminace neočkovaných (potažmo nucení k tečce), zákaz návštěv jiných okresů a podobné pitchoviny, nemají oporu v zákoně. Klaus patří mezi ty chytřejší, stačilo si ty zákony pouze dobře prostudovat. Což spousta lidí neudělala a jen tupě konzumovala, co jim kdo nakukal. Evidentně včetně tebe.

Jiří Zvěřina ( 6. prosince 2023 06:05 )

Vždy je skvělá zpráva, že Klaus někde nebude... Ale jinak stále o sobě dává vědět...

stoura ( 6. prosince 2023 05:00 )

👍 👍 👍 👍 👍

sekebo ( 6. prosince 2023 03:09 )

Nevím, jak "těžký" kovid má teď, ale ten lehký, tu chřipečku, co 99,9 % národa léčí svépomocí doma, tak náš "Geroj, co už ve 4 letech se účastnil boje proti fašistům na barikádě", běžel okamžitě do nemocnice, aby náhodou něco nezanedbal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa