Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Karel Schwarzenberg je znovu v nemocnici: Blesku řekl, co ho trápí. A pochválil zdravotníky

Aktualizováno -
24. srpna 2023
15:03
Autor: trm, bel - 
24. srpna 2023
11:40

Někdejší ministr zahraničí a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg je znovu v nemocnici. Sám o tom informoval na facebooku, podrobnosti o svém zdravotním stavu ale nepřipojil. Pro Blesk upřesnil, že ho trápí kůže. Kníže je hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. V příspěvku pochválil české zdravotnictví. Letos jde už nejméně o druhou Schwarzenbergerovu hospitalizaci, v únoru byl krátce v nemocnici kvůli ucpané tepně.

Schwarzenberg leží podle svých slov v nemocnici už několik dní a prošel dvě oddělení, včetně pokojů s více lůžky. Bývalý ministr to označil za skvělou zkušenost. „Tedy, ne že by moje nemoc byla nějaký příjemný zážitek, to tvrdit nemůžu.  Ale musím říct, že jak personál na všech odděleních, tak ale také vybavení nemocnice je bezvadné. Ať jsou to lékaři, sestry a ostatní personál, všichni jsou mimořádně přívětiví, všímaví a jejich skutečný zájem o člověka je opravdu povzbuzující. Samozřejmě, čtenář těchto řádků si bude říkat, že Schwarzenberg měl nějaká privilegia, ale ne. Měl jsem právě možnost pozorovat, jak se všichni chovali k i k ostatním, kteří se mnou leželi v pokoji,“ napsal na facebooku.

Podrobnosti ke svému zdravotnímu stavu ale nepřipojil. Pro Blesk upřesnil, že ho trápí kůže a v nemocnici zůstane určitě do příštího týdne.

Naopak ocenil i zdravotníky z Motola, kde umíral nedávno zesnulý diplomat Martin Povejšil. Podle Schwarzenberga je české zdravotnictví na skvělé úrovni. „Mám bohužel zkušenosti se zdravotními zařízeními v různých zemích, kde jsem většinou dost nadával. Ale české zdravotnictví funguje opravdu dobře. A je to především díky personálu, který je opravdu na všech úrovních vlídný a příjemný,“ doplnil.

„Přeji panu čestnému předsedovi TOP09cz Karlu Schwarzenbergovi co nejrychlejší uzdravení a věřím, že mu bude brzo lépe," napsal na sociální síti X, dříve Twitter, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). „Karle, mockrát Vám děkuji za milá slova o našem zdravotnickém personálu, jehož práce si nesmírně vážím. Nepochybuji, že je o Vás ve VFN Praha dobře postaráno," dodal.

Bývalý ministr Schwarzenberg je letos v nemocnici už podruhé, krátkou hospitalizaci absolvoval už v únoru. „Nic zvláštního, ucpala se mi jedna tepna, tak ji museli prošťouchnout, ale už jsem v pořádku a zrovna odjíždím,“ okomentoval svou návštěvu nemocnice pro Blesk Zprávy Schwarzenberg.

Schwarzenberg, který se během první přímé volby prezidenta ucházel o post hlavy státu, poprvé zasedl ve Sněmovně v roce 2010. Tehdy mu bylo 72 let.

Kvůli vyššímu věku jej zdravotní problémy trápí dlouho. „Mám stejnou nemoc jako prezident, tudíž strašně pajdám. Zeman mě s tím vozíkem předběhl, já si ho asi pořídím příští rok. Jak se moje chůze zhoršuje, tak je to pravděpodobné,“ uvedl v roce 2021 pro Blesk Zprávy.

Vozík si později skutečně pořídil a poslední více než rok se na něm pohybuje. „Všechno se u mě zhoršuje,“ podotkl také před dvěma lety, přičemž přiznal, že má cukrovku. V minulosti dokonce přímo ve Sněmovně zkolaboval a má za sebou dvě náročné operace srdce.

Video se připravuje ...
Další videa